Skip Navigation or Skip to Content

Startups for Society – The Connection: Recrubo

Laagdrempelig solliciteren via Whatsapp

Deze zomer vond alweer de tweede editie van Startups for Society – The Connection plaats! Tijdens hét start-up event van Midden-Brabant werden 10 startups uit de regio bij Midpoint Brabant-partner Station88 uitgeroepen tot Rising Stars. Startups die impact maken op de samenleving hebben hier een streepje voor. Benieuwd hoe het nu met de deelnemers is? Dat vertellen ze je met trots in deze serie van 10 artikelen!

Een van de winnende startups is Recrubo. Met hun SaaS (Software as a Service) tool willen zij het sollicitatieproces zo laagdrempelig mogelijk maken. De tool stelt werkgevers in staat om efficiënt kandidaten te screenen en te volgen, zonder dat kandidaten een traditioneel cv of motivatiebrief hoeven in te dienen. In plaats daarvan kunnen kandidaten solliciteren via chatplatforms zoals WhatsApp, waardoor het proces snel en toegankelijk wordt. Recrubo biedt ook geautomatiseerde touchpoints en chatbots om het contact tussen werkgevers en kandidaten te vergemakkelijken, wat vooral waardevol is voor bedrijven met een grote vraag naar personeel.

Laagdrempelig solliciteren
Een van de oprichters van Recrubo is Niels Tukker. Het idee voor een laagdrempelige sollicitatietool stamt eigenlijk uit zijn studententijd, vertelt hij. “In die tijd solliciteerde ik regelmatig op een (bij)baantje. Dat ging vaak vrij informeel: even Whatsappen en dan was het vaak al bijna geregeld. Ik vroeg me af waarom het niet vaker zo eenvoudig kan gaan. Gewoon solliciteren, zonder al teveel poespas. Het personeelstekort in, met name, blue collar banen – handmatig en fysieke arbeid, zoals bezorgers en winkelmedewerkers, is groot. Dan is het logisch om deze banen toegankelijker te maken door middel van chat-gebaseerde sollicitaties.”

Recrubo zorgt er niet alleen voor dat het sollicitatieproces wordt vergemakkelijkt, maar heeft ook een ander doel, vertelt Niels. “Niet iedereen legt even gemakkelijk contact. Soms zie je dat iemand wel heel graag wil werken, maar vastloopt in een nodeloos complex sollicitatieproces, en gewoon niet zo handig is met zichzelf verkopen. Door die drempel weg te nemen, kunnen we ook die personen gemakkelijker aan een baan helpen. Voor recruiters is het vervolgens handig omdat er al een screening plaatsvindt. Zo komen er alleen gekwalificeerde kandidaten op gesprek.

Deelname aan The Connection
Ook Niels was 4 juli te vinden op The Connection. Hij ging er nagenoeg volledig blanco in, zo vertelt hij. “We waren net in ons nieuwe kantoor getrokken in de Spoorzone, dus het feit dat ik direct mijn startup kon pitchen voor een groter publiek, was een super warm en welkom ontvangst.”

Deelname aan The Connection heeft voor Recrubo een aantal waardevolle leads opgeleverd, legt Niels uit. “Onze klanten zitten eigenlijk door heel het land: retailers, corporates, uitzendbureaus, flexibele arbeidsbureaus, dat soort bedrijven. Maar het is ook heel nuttig om met het lokale bedrijfsleven in contact te komen. Zo hebben we nu meer lijntjes bij de gemeente en andere lokale initiatieven, waardoor je op lokaal niveau ook kunt doorgroeien.”

Toekomstplannen
Het concept van Recrubo blijft niet onopgemerkt, vertelt Niels trots. “In 2021 hebben we ons Minimum Viable Product gelanceerd, en daarmee zijn we gelijk de markt opgegaan. Toen kregen we al snel tractie bij prestigieuze werkgevers als Sodexo, Blokker, Zeeman en uitzendbureaus. Door recente innovaties kunnen we Recrubo nog veel schaalbaarder inzetten. Bovendien hebben we onlangs een investering van zes ton opgehaald. Momenteel zijn we dus meer dan klaar om ons product verder uit te bouwen en op te schalen.”

Contact
Wil jij ook met jouw startup de volgende stap zetten? Neem dan contact op met de businessdevelopers van Midpoint Brabant www.midpointbrabant.nl/startups.

Startups for Society – The Connection is mogelijk gemaakt door:

Station88Midpoint BrabantGemeente Tilburg, Tilburg University, Fontys, Avans, IQONIC, JADS, MindLabs, Braventure en MarketingTilburg.

Joost Ploos van Amstel - Programmamanager Duurzame Economie