Skip Navigation or Skip to Content

Startups for Society – The Connection: Multi Rotor Research

Deze zomer vond alweer de tweede editie van Startups for Society – The Connection plaats! Tijdens hét start-up event van Midden-Brabant werden 10 startups uit de regio bij Midpoint Brabant-partner Station88 uitgeroepen tot Rising Stars. Startups die impact maken op de samenleving hebben hier een streepje voor. Benieuwd hoe het nu met de deelnemers is? Dat vertellen ze je met trots in deze serie van 10 artikelen!

Een van de opvallende Rising Stars van The Connection is Multi Rotor Research. In een tijd waarin drone-technologie steeds prominenter wordt, baant deze startup zich een weg door innovatieve oplossingen te bieden voor bedrijven die het potentieel van drones willen benutten. Zij biedt een autonoom vliegende drone aan, die op huurbasis aan bedrijven geleverd kan worden, bijvoorbeeld voor inspectierondes of het in kaart brengen van een kavel.

Geen dronepiloot nodig
En dat biedt voordelen, legt oprichter Sieuwe Elferink uit. “Drones hebben enorm potentieel, maar er zijn in Nederland nog veel barrières, zoals regelgevingsobstakels, complexe bediening en hoge kosten. Wij streven ernaar om deze barrières te doorbreken. Door een autonoom vliegende drone bij ons te huren, hoeft er geen dronepiloot opgeleid of ingehuurd te worden, wat de kosten stevig drukt. Ook hebben de meeste bedrijven geen behoefte aan het kopen van een drone, wanneer er slechts sporadisch gevlogen hoeft te worden. Dan kunnen ze de drone na gebruik net zo gemakkelijk weer naar ons terugsturen.”

De bedrijfsvisie van MultiRotorResearch is dan ook gericht op gebruiksgemak, vertelt Sieuwe. “Van het bestellen en het leveren van de drone tot het uitzetten van de route die afgelegd moet worden: alles wijst zich uit. En mocht de klant er toch niet uitkomen, dan kunnen wij altijd helpen. Drones kunnen voor ontzettend veel nuttige doeleinden ingezet worden. Zo zijn we nu bezig om onze drones zo te programmeren, dat ook de biodiversiteit in een bepaald gebied in kaart gebracht kan worden. Dit doen we in samenwerking met het Fontys lectoraat Big Data en AI. Zo proberen we ook impact te hebben en technologie te gebruiken voor het verbeteren van de natuur.”

Deelname aan The Connection
Ook Sieuwe was op 4 juli aanwezig bij The Connection. Hij kijkt terug op de dag met een goed gevoel. “Het biedt altijd mooie leermogelijkheden om jezelf als bedrijf te presenteren aan anderen, alleen al daarom is deelname aan een pitchevent aan te raden. Wat bij The Connection eruit sprong, was de informele sfeer. Naast dat het nuttig en leerzaam is, is het ook gewoon gezellig om met andere ondernemers te praten en te horen waar anderen mee bezig zijn.”

“Onze vraag ging over waar te beginnen met het inzetten van onze drones: aangezien drones zo multi-inzetbaar zijn, is het belangrijk om te zoeken naar een killer user case. De discussie die daaruit voortkwam was interessant. Zo zijn we in contact gekomen met een andere partij die graag wilden kijken of we wellicht onze drones in zouden kunnen zetten bij auto-ongelukken: een eerste inspectie als het ware. De drone als first responder.”

Toekomstplannen
Eén ding is de afgelopen jaren duidelijk geworden: drones zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Voor MultiRotorResearch is het dan ook tijd om gas te geven, vertelt Sieuwe. “De komende tijd zijn we vooral bezig met vliegen, testen en ontwikkelen. De software schrijven we helemaal zelf, de hardware (de drone zelf) komt van een bedrijf uit Delft. Daar gaat dus al ons werk in zitten. Ons product zit nu in de afrondende fase.”

De drone die Sieuwe binnenkort op de markt gaat brengen, zal in eerste instantie gericht zijn op landbouw. Dat heeft een reden, zo legt hij uit. “Er zijn minder obstakels, niet alleen qua landoppervlak maar vooral qua wetgeving. Er zijn doorgaans minder mensen in de buurt, dus dan mag er al heel wat meer in Nederland. In een later stadium willen we onze drone ook gaan gebruiken voor het inspecteren van bijvoorbeeld gebouwen of bruggen. De tests zijn veelbelovend en de drone werkt perfect: het is tijd om onze eerste klanten binnen te halen.”

Contact
Wil jij ook met jouw startup de volgende stap zetten? Neem dan contact op met de businessdevelopers van Midpoint Brabant www.midpointbrabant.nl/startups.

Startups for Society – The Connection is mogelijk gemaakt door:

Station88, Midpoint Brabant, Gemeente Tilburg, Tilburg University, Fontys, Avans, IQONIC, JADS, MindLabs, Braventure en MarketingTilburg.

Joost Ploos van Amstel - Programmamanager Duurzame Economie