Skip Navigation or Skip to Content

Textaafoam is Impactmaker van het Kwartaal Tilburg

Fotobijschrift:
Wethouder Bas van der Pol overhandigt een social sofa aan Michiel van de Aa, derde generatie in het bedrijf.

 

Textaafoam is uitgeroepen tot tweede Impactmaker van het kwartaal 2023. Een echt Tilburgs familiebedrijf dat zich ontwikkelde van traditioneel textielbedrijf naar een innovatieve onderneming op het gebied van meubelstoffen voor de zakelijke markt. Met een eigen Experience center, state of the art pand op zichtlocatie aan de A58 en recycling hoog in het vaandel is het bedrijf klaar voor de toekomst. Door samenwerking met lokale partners en onderwijsinstellingen als Fontys en Avans helpen ze mee aan het verduurzamen van de regio én hun eigen producten. Zo hebben ze een speciaal duurzaamheidsmerk ontwikkeld, FABRAA, met als doel om duurzaamheid hoog op de agenda te plaatsen.

Wethouder Bas van der Pol (economie) reikte als erkenning een miniatuur social sofa uit tijdens het bezoek op 25 mei jl. Zijn reactie: “Vandaag ontdekken wat morgen beter kan, dat drijft deze organisatie. Een indrukwekkend aantal initiatieven heeft hierdoor al het licht gezien. En dat dankzij een Tilburgs familiebedrijf dat al meer dan 50 jaar internationaal actief is. De locatie op bedrijventerrein T58 is erg indrukwekkend. Het is volledig energiezuinig gebouwd en klimaatneutraal, een must om toekomstbestendig te zijn. En met hun productinnovaties gericht op hergebruik weten ze circulariteit niet alleen uit te dragen als dé opgave voor de toekomst maar ook in praktijk te brengen. Van het niveau van snijafval tot het organiseren van circulaire internationale materiaalketens. Daarmee plaatsen ze het thema op de agenda én inspireren ze anderen. Met recht Impactmaker van het Kwartaal.”

Neutraal
Nadat Textaafoam het de afgelopen jaren duurzamere meubelstoffen van RPET-flessen, polypropyleen en afgedankte kleding op de markt heeft gebracht, is het bedrijf volop bezig met het hoofddoel voor 2035: een CO2-neutraal en circulair productassortiment. Michiel van der Aa, directeur Textaafoam: “Meubelstoffen zijn vaak nog niet geschikt om te recyclen omdat er doorgaans gebruik wordt gemaakt van coatings en blends. In 2022 zijn we gestart met een intern project genaamd Design for Recycling met als doel dit recycleproces te vergemakkelijken.” Dit is slechts een van de voorbeelden waar Textaafoam op het gebied van verduurzaming mee bezig is. Van der Aa legt uit: “We willen onze klanten helpen met onze kennis en kunde die we opgedaan hebben de afgelopen vier jaar. Zo kunnen we de impact van onze producten nog beter en vollediger communiceren en helpen we klanten de CO2 impact van de stoffen in kaart te brengen. Dit jaar zetten we hier vol op in.”

Downcyclen
Zo was ook afvalmanagement een belangrijk onderwerp en is Textaafoam gestart met het downcyclen van afvalstromen. Van der Aa: “Oude stalen en stoffen werden eerst weggegooid, tegenwoordig recyclen we ze. Met zero waste management reduceren we het afval in én rondom het gebouw. Single use plastic proberen we zoveel mogelijk te voorkomen. De prullenbak heeft plaatsgemaakt voor vier prullenbakken waarmee we het afval scheiden. Al deze maatregelen zijn niet om hoog van de toren mee te blazen, maar het helpt bij de bewustwording van de organisatie om duurzaam te denken.”

Meer dan 50 jaar in Tilburg
Het bedrijf werd in 1970 opgericht door opa Van der Aa die handelde in meubelstoffen en foam. Dat laatste is totaal weggevallen, maar in de merknaam Textaafoam is de ‘Aa’ nog terug te vinden, als eerbetoon aan de familie. Zakenpartners en neven Mark en Michiel staan inmiddels als derde generatie van de familie aan het roer van de Tilburgse textielgroothandel. Waar Mark verantwoordelijk is voor de dagelijkse algemene aansturing richt Michiel zich op de productontwikkeling en inkoop. Van der Aa: “Naast het feit dat Tilburg de stad is waar het bedrijf is opgericht, is het ook een belangrijke logistieke hotspot, een Brabantse stad met een rijke historie en veelbelovende toekomst in de textielindustrie.”

Het complete interview met Textaafoam lees je vanaf 28 juni op makeitintilburg.com/ondernemersverhalen.

Impactmaker van het kwartaal is een initiatief van de gemeente Tilburg en Make it in Tilburg (Citymarketing Tilburg). Het staat ieder kwartaal stil bij een Tilburgse onderneming die onderscheidend is door innovatie, creativiteit en ondernemerschap. Impactmakers zijn de ondernemers in Tilburg die impact maken, binnen en buiten de stadsgrenzen.

Midpoint Brabant