
De praktijkopleiding Teamleider Logistiek is inmiddels negen maanden onderweg. Deze 1,5-jarige opleiding op mbo-niveau 3 is speciaal ontwikkeld voor logistiek medewerkers die meer in hun mars hebben en willen doorgroeien naar een leidinggevende rol. Geen klassikaal onderwijs in schoolbanken, maar leren in de praktijk, midden in het werkveld. De opleiding is een initiatief van Yonder en NCVB Bedrijfsopleidingen, mede mogelijk gemaakt door Midpoint Brabant.
Leren op de werkvloer
Een van de zeven deelnemers is Baris Satilmis van Kivits Drunen. Na enkele jaren accountancy maakte hij de overstap naar de logistiek, eerst bij het internationale hoofdkantoor van Spar in Waalwijk, later bij Kivits Drunen, ook in Waalwijk. Na 4,5 jaar als magazijnmedewerker gaf hij intern aan te willen doorgroeien. De praktijkopleiding Teamleider Logistiek kwam voor hem als geroepen, ook omdat je een officieel diploma voor ontvangt.
Baris: “De kracht van deze opleiding zit in de combinatie van theorie en praktijk. Om de week hebben we les bij één van de deelnemende bedrijven: Versteijnen Logistics, Claassen Logistics, Fixami, Froster en Kivits Drunen. Je leert veel van elkaar. Bij Versteijnen is veiligheid bijvoorbeeld extra belangrijk vanwege verpakte chemische producten, terwijl Kivits Drunen 24/7 draait om koelverse producten.”
Van e-learning tot teamleiderschap
Wat staat er op het programma? Baris: “In het eerste jaar volg je rekenen en Nederlands via e-learning en maak je werkstukken over de binnenkomst, opslag en verzending van producten. Die worden beoordeeld door een docent én een manager uit je eigen bedrijf. In het laatste halfjaar draait het vooral om Engels en teamleiderschap in de praktijk. En dat komt goed uit: ik ben inmiddels gepromoveerd tot teamleider van de afdeling Crossdock.”
Elkaar inspireren
De opleiding wordt gegeven door Jeroen Cuijpers, sinds februari 2024 docent Logistiek bij Yonder. Het oorspronkelijke idee van deze praktijkopleiding kwam van zijn collega Ben van Gorp, die nog steeds nauw betrokken is.
Jeroen: “Deze opleiding is ideaal voor mensen die al in de logistiek werken en de volgende stap willen zetten. Terug naar school is voor velen geen optie meer. Praktisch leren, met zo min mogelijk huiswerk, werkt beter. Bovendien kunnen deelnemers een kijkje nemen bij andere bedrijven en die inzichten toepassen in hun eigen organisatie. Dit soort opleidingen is de toekomst.”
Extra gemotiveerde groep
“De motivatie onder deelnemers is groot,” vervolgt Jeroen. “Zo gaven ze zelf aan in de zomer vrijwillig een extra module Loopbaan en Burgerschap te willen volgen. Na de zomer gaan we verder met teamleiderschap: hoe verbeter je processen op basis van je werkstuk, en hoe communiceer je effectief met je team? In de volgende editie komt er meer focus op praktijktoetsen in plaats van werkstukken.”
Opleiden voor de toekomst
Sandra Smits, operationeel directeur van Kivits Drunen en lid van de stuurgroep Midpoint Brabant Smart Logistics, onderstreept het belang van deze opleiding: “De regio Hart van Brabant is dé logistieke hotspot van Nederland. Om die positie te behouden, zijn goed opgeleide mensen onmisbaar. Niet elk bedrijf kan medewerkers zelf intern opleiden. Deze praktijkopleiding biedt daar nu een concrete oplossing voor.” Het versnelt de ontwikkeling van medewerkers en verstevigt hun basis.
Aanmelden voor editie 2026
De eerste editie van de opleiding loopt tot en met januari 2026. Ben van Gorp: “Daarna starten we direct met de tweede groep. Ons doel is om twaalf deelnemers te werven. Zo vergroten we de kennisuitwisseling én krijgt iedereen persoonlijke aandacht voor zijn of haar ontwikkeling én de uitdagingen binnen het eigen bedrijf.”
Meer weten of een medewerker aanmelden voor de editie die in 2026 start? Neem contact op met Ben van Gorp via 06 1239 62 28 (of bvgorp@roctilburg.nl) of Twan van Lankveld via 06 3005 06 46 (of twanvanlankveld@midpointbrabant.nl)