Skip Navigation or Skip to Content

Schreinemacher zet stappen in slimmer werken vanuit Lerend Netwerk voor Open Innovatie

Schreinemacher Kunststoffen begon ruim honderd jaar geleden als handelsonderneming voor auto-onderdelen. De focus verschoof naar kunststoffen, en inmiddels is het bedrijf in Brabant goed bekend als bewerker van hoogwaardige halffabricaten en de productie van kunststof machineonderdelen. Verandering is Schreinemacher dus niet vreemd. Wil Schreinemacher gezond groeien, dan is arbeidsproductiviteit de knop om aan te draaien. De weg hiernaartoe vond het bedrijf in het Lerend Netwerk voor Open Innovatie van Midpoint Brabant. Profit Center Manager Jan Henjes: “We moeten intelligenter omgaan met de expertise en capaciteit die we in huis hebben. Daar zit de mogelijkheid voor groei. Dat vraagt iets van onze mensen en van de machines waarmee we werken.”

Mens, proces en machine slimmer inzetten

Meer produceren met dezelfde vakmensen. Niet te snel groeien, maar wel degelijk stappen vooruit maken. Dat ziet Jan Henjes voor zich, als hij kijkt naar Schreinemacher. Groei is keihard nodig om levensvatbaar te blijven. Maar er zijn uitdagingen. Het energienet is overvol, dus meer stroom verbruiken gaat niet. Bovendien stijgen de kosten van onder meer personeel & transport, en die kan het bedrijf niet altijd doorberekenen aan de eindklant. Als de prijs te hoog wordt, bestaat het risico dat klanten soortgelijke producten goedkoper elders halen. Waar liggen dan wel groeikansen voor dit bedrijf?

 

Voor Schreinemacher ligt een deel van het antwoord intern, in het bedrijf zelf. In het rendabel zijn door meer én slimmer te produceren. Bijvoorbeeld door mensen en machines slimmer in te zetten. Een vraagstuk bij uitstek geschikt voor het Lerend Netwerk Mens & Organisatie van Midpoint Brabant, waar Jan deze vraag inbracht. “Als maakbedrijf zijn wij vooral gericht op productiviteit, op output. Het is lastig om daar even uit te stappen, en uit te zoomen. Om vervolgens met een efficiënter productieproces ons resultaat naar een hoger plan te tillen”, legt hij uit. “Daar hebben we experts voor nodig. En Midpoint Brabant heeft daar een ruim netwerk in.”

 


Wat is het Lerend Netwerk voor Open Innovatie? 

In het Lerend Netwerk voor Open Innovatie worden krachten gebundeld: ondernemers uit de maakindustrie brengen praktijkvragen in die met inzichten van experts, collega-ondernemers, docenten en studenten worden verrijkt. Samen ga je op zoek naar een concrete oplossing in de vorm van een actieplan dat past binnen jouw organisatie, cultuur en ambities.


“Het Lerend Netwerk heeft mij samen met Midpoint Brabant geholpen de kernvraag te verhelderen. En om hier vervolgens concreet mee aan de slag te gaan.” 

– Jan Henjes, bij Schreinemacher

Sparren met soortgelijken

Het Lerend Netwerk voor Open Innovatie helpt Brabantse maakbedrijven productiever te worden, zónder daarbij hun vakmensen uit het oog te verliezen. Zo delen experts in het Lerend Netwerk trends en ontwikkelingen in de markt, en nemen ze ondernemers mee in de nieuwste onderzoeken daarover. Voor Jan was het een eyeopener dat je niet meteen het héle productieproces hoeft om te gooien, om resultaat te zien. Jan: “Verandering kan stap voor stap, het hoeft niet in één keer. Dat is een fijn inzicht. Want het betekent dat wij als organisatie langzaam mee kunnen groeien.”

Ook zijn er inspiratiesessies over onderwerpen als leiderschap, en de manier waarop een andere manier van leidinggeven kan bijdragen aan productiviteit op de werkvloer. Dat laatste draait overigens niet alleen om meer werk doen in minder tijd. Het gaat ook over: wat speelt er bij een medewerker? Wat wil hij of zij? Jan: “Dat vraagt maatwerk en om een andere manier van sturen en leidinggeven. Daar daag ik mezelf én onze leidinggevenden graag op uit.”

De ondernemers die deelnemen aan het netwerk, inspireren elkaar: door vragen te stellen en door elkaar mee te nemen in wat wel of niet werkt. Jan: “Het helpt dat iedereen die deelneemt, daar zonder dubbele agenda zit. We stellen ons kwetsbaar op, en proberen elkaar vanuit een soort onvoorwaardelijkheid te helpen”, vertelt hij. “Dat is anders dan veel andere netwerken, waar het vooral gaat om elkaar kennen en daar zakelijke kansen uit halen.”

Ondersteuning op maat

Het Lerend Netwerk voor Open Innovatie brengt mkb-ondernemers in de maakindustrie bij elkaar voor inspiratie en kennisdeling. Maar er is meer. Midpoint Brabant stimuleert ondernemers ook om met hun individuele verandervragen aan de slag te gaan. Zoals bij Schreinemacher. En het ondersteunt daarnaast in het vinden van de juiste expert om de ondernemer te begeleiden. “Schreinemacher is een klein bedrijf. Er is – inclusief avondploeg – twintig man personeel. Als het voor een deadline nodig is, werkt kantoor incidenteel ook mee in de fabriek. Het laat zien: het advies dat wij nodig hebben moet hands-on zijn, praktisch, meteen toepasbaar. Die match zochten we ook in een expert. Naast kennis van onze sector, natuurlijk.”

Op het moment van dit interview is Schreinemacher in gesprek met PKM over het plan van aanpak, vertelt Jan. “Het idee is dat een expert meeloopt in het volledige productieproces en zo alle facetten die van invloed zijn op de productiviteit in kaart brengt.” Dat gaat van dataverzameling – hoe meet Schreinemacher de productiviteit – van de manier waarop mensen werken, de machines die gebruikt worden tot en met de wijze waarop productieprocessen ingericht zijn. “Daaruit volgen concrete adviezen en een plan waar we als organisatie meteen mee aan de slag kunnen. En waarvan we het resultaat al snel merken.”

Het Lerend Netwerk voor Open Innovatie heeft zijn meerwaarde voor Schreinemacher al bewezen. Alleen al door het open en transparant sparren met collega’s van andere bedrijven, kreeg Jan nieuwe ideeën op de organisatie. Toen Schreinemacher concreet met een vraag aan de slag ging, kwam projectleider Ingrid Berens met een uitgebreid netwerk van goede en betrouwbare experts. Jan: “Het Lerend Netwerk heeft mij geholpen om de kernvraag te verhelderen. En om daar vervolgens ook concreet en gedegen mee aan de slag te gaan, inclusief de aanvraag van een subsidie bij Klikopmorgen. Dat is heel fijn. Je moet het ijzer smeden als het heet is. En dat is precies wat we nu doen.”

Doe ook mee aan het Lerend Netwerk voor Open Innovatie! 

Wil je net als Schreinemacher weten hoe je jouw productie slim en efficiënt naar een hoger niveau tilt? Meld je dan kosteloos aan voor het Lerend Netwerk voor Open Innovatie. Meer informatie vind je hier.

Lees meer!

Het Lerend Netwerk voor Open Innovatie is onderdeel van het programma Slimmer Werken en wordt kosteloos aangeboden. Dit programma versterkt de productiviteit van de mkb-maakindustrie in Midden-Brabant en biedt oplossingen om slimmer en efficiënter te werken. Slimmer Werken is een initiatief van Midpoint Brabant in samenwerking met Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg, Metaalunie, FME, REWIN, Fontys Hogeschool, Avans Hogeschool, Onderwijsgroep Tilburg, Bosch Transmission Technology en Hoppenbrouwers Techniek.
Petra Mouthaan - Programmamanager Maakindustrie