Skip Navigation or Skip to Content

Midden-Brabant: Logistieke hotspot nummer 1

Logistiek in Midden-Brabant

Midden-Brabant is koploper in slimme en duurzame logistiek. Niet voor niets is de regio vier jaar op rij, in 2019, 2020, 2021 én 2022, verkozen tot logistieke hotspot nummer 1 van Nederland.

Midden-Brabant is een logistieke topregio in Europa: een moderne en efficiënte logistieke hotspot in de Europese transportcorridors tussen de grote zeehavens Rotterdam en Antwerpen en het Europese achterland. De cijfers spreken voor zich: zo’n 2.500 bedrijven met logistieke activiteiten, 28.000 directe en indirecte werknemers, 30.000 (internationale) studenten, een toegevoegde waarde van €2,4 miljard en maar liefst 170 miljoen consumenten binnen een straal van 500 kilometer.

Logistiek - Logistieke Hotspot - Tilburg - Waalwijk

In Midden-Brabant werkt 13% in de logistiek, oftewel bijna 1 op de 7 werknemers. Niet voor niets hebben internationaal toonaangevende bedrijven als Coca Cola, bol.com, Samsung, CEVA, Fuji, Tesla, Fellowes, Ericsson, NSK en Coolblue hun (Europese) logistieke operaties hier gevestigd. De regio is de uitvalsbasis voor innovatieve regionale bedrijven als BTT Multimodal Container Solutions, Claassen Logistics, Versteijnen Logistics en Kivits Drunen, die op Europese en mondiale schaal opereren. Veel gerenommeerde mondiale logistieke dienstverleners runnen operaties in de regio, waaronder ID Logistics, DB Schenker, Rhenus Contract Logistics, syncreon, XPO, DSV en K+N.

Projecten logistiek Midden-Brabant

In het programma Smart Logistics van Midpoint Brabant werken ondernemingen, onderwijs en overheden succesvol samen aan een integrale aanpak van de transitieopgaven digitalisering, duurzaamheid en talentontwikkeling, onder meer met deze projecten:

  • Bij DALI (Data Science voor Logistieke Innovatie) werken ondernemers en onderwijs samen om op basis van in- en externe data nog efficiënter en duurzamer te opereren en logistieke planningen beter voorspelbaar te maken.
  • In de AVS-proeftuin (Augmented Reality, Virtual Reality en Serious Gaming) passen logistieke dienstverleners om deze nieuwe technologieën toe in de logistiek, zoals op het gebied van vrachtwageninspectie, trainingen voor magazijnpersoneel en onboarden van nieuwe personeelsleden.
  • Op het gebied van duurzaamheid richt Midden-Brabant zich onder meer op multimodaal vervoer. Door vervoer via binnenvaart (via watercorridor met Rotterdam) en trein (directe verbinding met China en Polen) worden jaarlijks meer dan 23 miljoen wegkilometers bespaard. Dit levert maar liefst 28.000 ton reductie van CO2-emissie op.
  • Bij waterstofproject ‘Coalition of the Willing’ richt Midden-Brabant zich op het ontwikkelen van een gedegen tankinfrastructuur én bedrijven die er gebruik van gaan maken. Waterstof is een kansrijke alternatieve brandstof voor (zwaar) transport, naast biobrandstoffen en elektrisch vervoer. Met name voor de langere afstanden lijkt waterstof een uitstekend alternatief te zijn voor trucks.
  • Tot 2030 zijn er in Midden-Brabant circa 7.000 nieuwe arbeidskrachten nodig om de vergrijzing te compenseren. Logistieke bedrijven ervaren tekorten, hebben uitdagingen met bijscholing of kunnen vacatures moeilijk invullen. Midpoint Brabant laat met de imagocampagne Smart Moves de zien hoe boeiend de logistieke sector is.

 

Logistiek in Midden-Brabant in feiten & cijfers

Kerngetallen

Logistiek - Infographic - Kerngetallen - Smart Moves

Gunstige ligging

Logistiek - Infographic - Gunstige ligging - Smart Moves

Multimodale logistiek

Logistiek - Infographic - Multimodaal

Wil je meer weten over de toekomstplannen voor de logistiek in Midden-Brabant?

Download hier het strategisch plan van Midpoint Brabant Logistiek.

René Bergmans