Skip Navigation or Skip to Content

Praktische inzichten door workshops over Generatie Z en carrièreswitchers in de techniek in Midden-Brabant

Op dinsdag 7 mei heeft Deltaplan Techniek twee workshops georganiseerd voor technische bedrijven die meedoen aan de Dagen van de Techniek. Deze vonden plaats bij Midpoint Brabant in Tilburg.

Voor de Dagen van de Techniek in de regio Midden-Brabant zijn er doelgroepen geformuleerd om te bereiken met dit event: primair onderwijs, jongeren (Generatie Z) en de zij-instromer. Elke doelgroep kent specifieke uitdagingen om online én offline te bereiken en aan te spreken. De onderwerpen van de workshops waren: ‘Generatie Z in de techniek: betrek en bereik de nieuwe generatie’ en ‘Carrièreswitchers in de techniek: vind en ontdek het talent van de zij-instromer’. De deelnemende bedrijven deden hiermee inspiratie op voor de editie van De Dag van de Techniek in hun eigen gemeente.

Generatie Z in de Techniek

Jongerenexpert Nina Hoek van Dijke, eigenaar van Jong & Je Wil Wat, stond aan het roer van de workshop ‘Generatie Z in de techniek’. Met haar uitgebreide ervaring in de technische sector en het technisch onderwijs, en haar erkenning als Beste Brabantse Marketeer in de categorie ‘Maatschappelijk impact’, deelde ze waardevolle inzichten met de deelnemers. Zoals over welke generaties er zijn, en waar de deelnemers zelf toe behoren. Ze gaf een kijkje in de belevingswereld van jongeren van de Generatie Z (geboren tussen 2001 en 2015), hun invloed op de werkvloer en de wijze waarop zij communiceren. “Als je jongeren echt wilt bereiken, dan zul je ze moeten begrijpen. Zorg dat je bent waar zij zijn”, benadrukte Nina.

De deelnemers gingen naar huis met praktische handvatten voor het effectief communiceren met Generatie Z, zowel binnen de eigen organisatie als voor evenementen zoals de Dag van de Techniek.

"We willen de generatiekloof niet wegnemen maar overbruggen"
Nina Hoek van Dijke

Carrièreswitchers in de techniek

Hoe trek je carrièreswitchers naar de techniek? Om deze vraag draaide de andere workshop. Frits Luijten en Marie-Christine van Rijswijk van het Rangeerterrein openden met een toelichting op hoe je zij-instromers in Midden-Brabant kunt bereiken. “Bij Rangeerterrein geloven we dat mensen vanuit intrinsieke motivatie keuzes maken”, aldus Marie-Christine.

Anja van Bladel van Techniekcoalitie Brabant ging vervolgens in op het matchingsplatform Jouwstapintechniek.nl. De deelnemers gingen praktisch aan de slag. Ze leerden effectieve vacatureteksten op te stellen voor de doelgroep die ze willen bereiken. Van Nicoline Maes van Social Marketing Doctors kregen ze tips hoe je in communicatie duidelijk kunt maken wat jou als werkgever uniek maakt. En ze ontvingen een checklist om zij-instromers in de techniek actief te benaderen.

"Je eigen werknemers zijn je beste ambassadeurs"
Nicoline Maes

Data 2024 Dagen van de Techniek

De Dag van de Techniek is een jaarlijks terugkerend evenement in diverse gemeenten in de regio Midden-Brabant. Elke editie is uniek en wordt georganiseerd door de deelnemende organisaties zélf. De gratis toegankelijke dagen zijn er voor iedereen die nieuwsgierig is naar techniek, zich oriënteert op een studie of stage in deze richting, of overweegt om naar een technisch beroep over te stappen.

In 2024 vinden er zes edities plaats, namelijk in Gilze, Waalwijk, Heusden, Tilburg, Oisterwijk-Moergestel en Dongen. Van deze edities zijn de data al bekend:

Over Deltaplan Techniek

Deltaplan Techniek heeft als doel om mensen in Midden-Brabant enthousiast te maken voor leren en werken in de techniek. Zoals bij de Dag van de Techniek in diverse gemeenten. Als je tijdens je studie of loopbaankeuze geen moment krijgt aangeboden om in aanraking te komen met de mogelijkheden binnen de techniek en de bedrijven uit de regio, dan kun je ook geen bewuste keuze maken of deze sector wel of niet bij je past.

Sinds 2018 voeren meerdere samenwerkende organisaties dit plan uit om de terugloop in technische opleidingen en het tekort aan technisch personeel in de regio aan te pakken. Deltaplan Techniek is een initiatief van Midpoint Brabant, alle gemeenten van Regio Hart van Brabant, RoBo Midden-Brabant, ROC Tilburg en Sterk Techniek Onderwijs. De uitvoerende partners zijn onder andere Techniekcoalitie West- en Midden-Brabant, Leerwerkloket Midden-Brabant, Rangeerterrein en Ontdekstation013.

Jesse de Doelder - Aanjager duurzame economie