Skip Navigation or Skip to Content

Nieuw: onderzoek productieautomatisering mkb-maakindustrie belicht uitdagingen, behoeften en toekomstperspectief

De maakindustrie in Midden- en West-Brabant staat voor grote uitdagingen: de (arbeids)productiviteit stagneert, terwijl de concurrentiedruk toeneemt. Productieautomatisering is een van de sleutels tot toekomstbestendigheid. Door slimmer te werken kunnen maakbedrijven – zelfs met hetzelfde aantal mensen – hun productiviteit verhogen.

Om de stand van zaken rondom productieautomatisering in Midden- en West-Brabant in beeld te brengen, deden de samenwerkende partners Fontys Hogeschool, REWIN, Koninklijke Metaalunie, FME en Midpoint Brabant een grootschalig marktonderzoek bij mkb-maakbedrijven. Dit marktonderzoek is uitgevoerd in het eerste en tweede kwartaal van 2024, en aangevuld met belangrijke inzichten uit een rondetafelbijeenkomst tussen leiders en belangenorganisaties in de maakindustrie op 17 april jl.

Bekijk direct het onderzoeksrapport!

Wat lees je in dit rapport?

  • Collectieve uitdagingen: waar lopen mkb-maakbedrijven tegenaan en wat zijn verklaringen voor de stagnerende arbeidsproductiviteit?
  • Behoeften en oplossingen: welke behoeften zijn er binnen de sector en op welke gebieden wordt productieautomatisering wel of niet toegepast?
  • Toekomstperspectief en kansen: conclusies en aanbevelingen voor de mkb-maakindustrie, de rol van de mens in Smart Industry 6.0.

Praatplaat als hulpmiddel voor jouw maakbedrijf

Bijlage 2 bevat een praatplaat, een visuele samenvatting van de uitdagingen en oplossingen. Deze helpt jou om binnen je eigen organisatie het gesprek aan te gaan over productieautomatisering en de stappen die nodig zijn voor een toekomstbestendig bedrijf.


Bekijk het volledige rapport inclusief praatplaat

Ontvang waardevolle inzichten, ontdek waar jij staat met jouw maakbedrijf en laat je inspireren door onze conclusies en aanbevelingen.


 

Bekijk nu het rapport!

De links in het rapport zijn klikbaar, afhankelijk van je browserinstelling. Om de links te kunnen openen, download het rapport of open het in Microsoft Edge.

Contact

Heb je ondersteuning nodig of behoefte aan een sparringpartner? Neem dan contact op met een van de projectpartners op pagina 21 van het onderzoeksrapport. Wij zijn er om je te helpen.

 


Dit onderzoek is onderdeel van het Midpoint Brabant-programma Slimmer Werken, dat is mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant. De samenwerkende onderzoekspartners zijn Fontys Hogeschool, REWIN, Koninklijke Metaalunie, FME en Midpoint Brabant. 

Petra Mouthaan - Programmamanager Maakindustrie