Skip Navigation or Skip to Content

Green Deal Zorg 3.0: Een stap voorwaarts voor duurzaamheid in Hart van Brabant 

Met de Green Deal Zorg 3.0 zet de regio Hart van Brabant opnieuw een grote stap richting een duurzamere toekomst in de zorgsector. Dit initiatief, voortbouwend op de successen van de Green Deal Zorg 2.0, richt zich op het verminderen van de ecologische voetafdruk van zorginstellingen door concrete projecten op het gebied van circulariteit, gedragsverandering, vastgoed, en meer. Zorginstellingen, gemeenten, en ondersteunende organisaties werken intensief samen om de zorg duurzamer te maken en een positieve impact te hebben op het milieu. 

 

Zes doe-projecten voor concrete resultaten 

De Green Deal Zorg 3.0 is gericht op zes doe-projecten die gericht zijn op tastbare resultaten. Deze projecten omvatten onder andere het verminderen van medicijnresten in afvalwater, het stimuleren van circulaire economie, en gedragsverandering bij zorgmedewerkers en patiënten om duurzamer te handelen. Een belangrijk doel is om een ontkoppeling te realiseren tussen de toenemende zorgvraag en de milieudruk die de zorgsector veroorzaakt. Dit moet leiden tot minder CO₂-uitstoot, minder afval, en een duurzamer gebruik van grondstoffen.


“Bij Amarant staan we midden in de samenleving. Wij geloven dat zorg en duurzaamheid hand in hand gaan. Door samen te werken aan duurzame oplossingen bouwen we aan een omgeving waarin iedereen – vooral onze cliënten, medewerkers en vrijwilligers – gezond kan leven. Duurzaamheid gaat over het maken van keuzes die goed zijn voor het milieu, onze gezondheid en de toekomst. Zo zorgen we er samen voor dat niet alleen vandaag, maar ook morgen de beste zorg mogelijk is in een gezonde, leefbare wereld.”

– Sanne van Heeswijk, concernmanager zorg bij Amarant


Een sterke samenwerking tussen zorginstellingen en gemeenten

Net als in de vorige edities is de samenwerking tussen de zorginstellingen en gemeenten in Hart van Brabant de sleutel tot succes. De betrokken zorginstellingen, waaronder De Wever, Thebe en Libra Revalidatie & Audiologie, werken samen met negen gemeenten om kennis te delen en duurzame oplossingen te implementeren. Deze regionale aanpak zorgt voor synergieën die verder gaan dan de mogelijkheden van individuele zorginstellingen.


Met deze Green Deal kunnen we bij De Wever duurzaamheid steeds zichtbaarder integreren in onze zorgpraktijk. Door het delen van kennis en ervaringen hoeven we als organisatie het wiel niet opnieuw uit te vinden, waardoor we sneller en efficiënter vooruitgang kunnen boeken. De gezamenlijke projecten binnen deze Green Deal bieden ons als netwerk de mogelijkheid om een grotere impact te realiseren dan we afzonderlijk zouden kunnen. Zoals al benadrukt tijdens de toespraak: “De doe-projecten uit de Green Deal Zorg 3.0 brengen een stimulerende energie binnen onze organisatie en maken het thema duurzaamheid concreet en tastbaar in de regio.”

Marcel van der Priem, Raad van Bestuur bij De Wever


Een toekomstgericht initiatief

Met deze derde versie van de Green Deal wordt de zorg in de regio Hart van Brabant niet alleen groener, maar ook toekomstbestendiger. Partijen zoals Waterschap De Dommel en Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij ondersteunen de zorginstellingen met expertise op het gebied van bronaanpak en circulariteit in de afvalketen, energie-uitwisseling, en financiering. Ook lokale stakeholders, zoals gemeenten en maatschappelijke organisaties, spelen een belangrijke rol in het succes van dit initiatief.

Door intensieve samenwerking, innovatieve projecten en concrete doelen biedt de Green Deal Zorg 3.0 de regio Hart van Brabant een stevige basis om de zorg te verduurzamen, het regionale karakter van de samenwerking te benadrukken en daarmee een positief verschil te maken.


“Vanuit mijn rol als Voorzitter Raad van Bestuur bij Libra R&A en als voorzitter van de stuurgroep Green Deal Zorg 3.0 benadruk ik de kracht van samenwerking binnen dit initiatief,” zegt Wideke Nijdam. “De Green Deal Zorg 3.0 geeft ons de kans om onze duurzaamheidsambities om te zetten in concrete acties en een voorbeeld te zijn voor andere sectoren. Het gezamenlijke optreden van zorginstellingen, gemeenten en ondersteunende organisaties in de regio is cruciaal om duurzame resultaten te boeken en echte impact te realiseren.”

Wideke Nijdam, voorzitter van de stuurgroep Green Deal Zorg 3.0


 

Samen werken we aan duurzame zorg in Hart van Brabant.

Heb je vragen over de Green Deal Zorg Hart van Brabant? Stuur dan een mail naar Stefan Kramer via stefankramer@midpointbrabant.nl

De Green Deal Zorg 3.0 is een samenwerking tussen de zorginstellingen (Thebe, GGz Breburg, Het Laar, Sterk Huis, Amarant, Mijzo, Prisma, Libra Revalidatie & Audiologie, Residentie Molenwijck, De Wever) en de regio Hart van Brabant-gemeenten (Waalwijk, Heusden, Dongen, Loon op Zand, Gilze en Rijen, Tilburg, Oisterwijk en Goirle). En is mede mogelijk gemaakt door het Milieuplatform Zorg (MPZ), Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMBW), Waterschap De Dommel, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Midpoint Brabant.

 


Gerelateerde artikelen: 

Stefan Kramer - Projectleider Duurzame economie