In de regio Hart van Brabant spelen bedrijventerreinen een cruciale rol in de lokale economie en het realiseren van duurzame doelen. Al op verschillende terreinen worden succesvolle Green Deals afgesloten waarbij ondernemers, gemeenten en andere stakeholders samenwerken aan energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en drinkwaterreductie.
Het SPUK-programma breidt deze verduurzaming verder uit en richt zich op de 22 geselecteerde bedrijventerreinen die nog niet volledig georganiseerd zijn en waar verduurzaming nog onvoldoende aandacht heeft gekregen. Het doel is om deze terreinen verder te verduurzamen en duurzame doelen op lokaal niveau te realiseren.
Toekomstbestendige Bedrijventerreinen
Bij dit programma ligt de nadruk op het versnellen van de verduurzaming van bedrijventerreinen. Voor ondernemers die zich bevinden op een bedrijventerrein is het belangrijk om hierin gezamenlijk op te trekken. Voor sommige verduurzamingsstappen is samenwerking zelfs essentieel. Hoe beter bedrijventerreinen georganiseerd zijn, hoe gemakkelijker verduurzaming op gang komt.
Feiten en Cijfers:
- Aantal geselecteerde bedrijventerreinen: 22
- Aantal locaties: 1.900+
- Aantal werkplekken: Bijna 18.000 mensen
- Doelen: Energietransitie, circulaire economie, klimaatadaptatie, drinkwaterreductie
Om de regionale duurzame ambities te realiseren, is het van essentieel belang om een organisatiestructuur te bouwen op bedrijventerreinniveau die stakeholders helpt bij het samenwerken aan duurzame maatregelen. Dit kan door het oprichten van een ondernemersvereniging, of op korte termijn door het opstellen van een projectplan met duidelijke taakverdeling.
Afb.: Binnen regio Hart van Brabant lopen, naast de SPUK, al diverse andere initiatieven voor het (verder) verduurzamen van bedrijven en organisaties.