Enige overredingskracht was ervoor nodig, geeft Stephan Venrooij (COO bij Pondres) grif toe. Want wanneer je met beide benen in de dagelijkse productiedrukte staat, zoals hij, is het soms lastig om een stap achteruit te zetten en na te denken over wat er in het bedrijf anders moet of kan. Toch is hij blij dat hij nu ongeveer een half jaar geleden instapte bij het Lerend Netwerk voor Open Innovatie, onderdeel van het programma Slimmer Werken van Midpoint Brabant. “Gewoon doorgaan op de oude weg is alsof je met een botte zaag op een boom afstapt. Wanneer je de tijd neemt om hem te slijpen, gaat het echt sneller en beter.”
Automatiseren: waar begin je?
Deelname aan het Lerend Netwerk bestaat uit grofweg twee onderdelen: sparren met en achter de schermen kijken bij andere bedrijven uit regio Hart van Brabant, en aan de slag met een eigen, individuele vraag. Hoe zat dat bij Pondres? Als specialist op het vlak van gepersonaliseerde klantcommunicatie, die vaak over verschillende kanalen verloopt, managet het bedrijf de meest uiteenlopende, complexe interne processen. Zo verwerkt en verstuurt het bijvoorbeeld webshoporders voor etailers en retailers, en verzendt het net zo goed namens een bank beveiligde informatie via een digitale kluis. En opent de klant in kwestie de kluis niet? Dan stuurt Pondres namens de bank een gepersonaliseerde brief. Stephan: “We voorzien in de gehele communicatiebehoefte van onze klanten.”
Daarnaast werkt Pondres voor bekende loterijen. Mensen die aan die loterijen meedoen, kunnen onder andere twee repen chocolade winnen. In een online shop kiezen ze zelf hun smaken. En daarna start het proces bij Pondres. “Onze medewerkers picken de repen uit de voorraad, doen ze in een envelop, plakken de adressticker erop en zorgen voor verzending. Dat gebeurt tot nu toe handmatig, maar de snelheid die we halen is te laag”, vertelt Stephan. Zéker nu een van de grote opdrachtgevers de activiteiten wil uitbreiden. “Bovendien is het werk repetitief en daardoor saai voor de meeste medewerkers. Dan weet je: we moeten automatiseren. Maar ja, hoe pak je dat aan? Waar begin je? Met die vraag kwamen we bij Midpoint Brabant terecht.”
Wat is het Lerend Netwerk voor Open Innovatie?
In het Lerend Netwerk voor Open Innovatie worden krachten gebundeld: ondernemers uit de maakindustrie brengen praktijkvragen in die met inzichten van experts, collega-ondernemers, docenten en studenten worden verrijkt. Samen ga je op zoek naar een concrete oplossing in de vorm van een actieplan dat past binnen jouw organisatie, cultuur en ambities.