
Dit is een publicatie van Tilburg University
Freshforce koppelt Brabantse studenten aan bedrijven in de regio. Dit nieuwe platform is begin dit jaar gelanceerd door Midpoint Brabant. Studenten van Tilburg University zagen nog meer mogelijkheden voor het platform en deden onderzoek naar de vraag hoe de regio Hart van Brabant studenten na hun afstuderen kan behouden. Zij hebben Midpoint Brabant geadviseerd hoe Freshforce extra succesvol kan zijn. Zoals door er meer partijen aan te koppelen en voorzieningen te treffen voor internationale studenten.
Wat heeft Midpoint Brabant met die aanbevelingen gedaan en waar staat het platform nu? Bas Roozen, business coach talentontwikkeling bij Midpoint Brabant, vertelt over de samenwerking met de studenten en de kansen die er nog liggen voor het platform.
Van idee naar platform
Veel studenten die afstuderen aan de vele onderwijsinstellingen in de regio verlaten na hun studie het gebied. Dat is zonde, vindt Bas Roozen, business coach talentontwikkeling bij Midpoint Brabant. “Er is hier zó veel potentieel. De vraag was: hoe kunnen we talent beter binden aan onze regio?”
Studenten van de minor Brede Welvaart onderzochten het vraagstuk. Ze adviseerden onder andere om meer belanghebbenden te betrekken, onderwijsinstellingen een actievere rol te geven en voorzieningen te treffen voor internationale studenten. Roozen: “Met hun frisse blik en onderbouwde aanbevelingen zijn we aan de slag gegaan. Daaruit is Freshforce ontstaan.”
Van ‘onbekend maakt onbemind’ naar zichtbaar en verbonden
Een belangrijke conclusie uit zowel het studentenonderzoek als eerder onderzoek van hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen: studenten kennen regionale bedrijven nauwelijks. Vaak blijft het bij één bekende naam, zoals Schrobbelèr. “Als je talent wilt behouden, moet je beginnen met kennismaken,” zegt Roozen. “Freshforce maakt die verbinding nu mogelijk.”
Het platform, dat sinds januari in deze vorm live is, laat bedrijven hun praktijkopdrachten delen met studenten van Brabantse hbo- en wo-opleidingen. Binnenkort worden mogelijk ook mbo-studenten toegevoegd.
Samenwerken met meer partijen
De aanbeveling om samenwerking te verbreden is inmiddels gerealiseerd. Ook studenten en docenten kunnen zich via Freshforce presenteren. “Een opdrachtgever komt als het ware bij de student solliciteren,” aldus Roozen. Ook docenten die op zoek zijn naar praktijkopdrachten voor hun studenten kunnen via het platform terecht.
Roozen kijkt al verder vooruit: “We willen samenwerken met toonaangevende bedrijven als ASML. Die beschikken over specialistische kennis, bijvoorbeeld op het gebied van cybersecurity, en willen die graag inzetten om het mkb te versterken. Het zou geweldig zijn als we daar ook studenten aan kunnen koppelen. En vanuit Midpoint Brabant hebben we een team van business coaches die mkb-bedrijven meehelpen om hun volgende stap in digitalisering, verduurzaming, business of maatschappelijke opgave te maken.”
Slimme technologie helpt koppelen
Een andere aanbeveling was het beter verbinden van opdrachten aan opleidingen. Daarvoor wordt technologie ingezet. “Als je weet wat de leerdoelen van een opleiding zijn, kun je een opdracht veel gerichter plaatsen,” legt Roozen uit. SURF, de ict-coöperatie van onderwijsinstellingen, helpt bij het ontsluiten van opleidingsdata. Een eerste pilot met een Associate degree-opleiding leverde direct resultaat: zestien studententeams werkten aan een brandbook voor diverse mkb bedrijven.
Ook kunstmatige intelligentie helpt. Een AI-tool ondersteunt bedrijven bij het opstellen van opdrachten en adviseert over het juiste opleidingsniveau. Daarnaast kan de tool opdrachten koppelen aan de leerdoelen van specifieke opleidingen.
Focus op internationale studenten
Internationale studenten denken vaak niet aan een carrière in de regio. Studenten die betrokken waren bij het project benadrukten het belang van het overbruggen van taal- en cultuurbarrières. Roozen: “We willen de website freshforce.works meertalig maken en opdrachten automatisch laten vertalen. Ook kan onze AI-assistent straks adviezen meertalig genereren. Nu vragen we bedrijven alvast of opdrachten ook Engelstalig uitgevoerd mogen worden.”
Er liggen ook ideeën om de sociale verankering van internationale studenten te verbeteren. Roozen: “Daar willen we zeker iets mee, maar onze prioriteit ligt nu bij het uitbreiden van het platform.”
Frisse blik, blijvend effect
Wat levert de samenwerking met studenten op? “Freshforce heet niet voor niets zo,” lacht Roozen. “De frisse blik van studenten is ontzettend waardevol. Ze koppelen wetenschappelijke inzichten aan de praktijk, en dat levert ons bruikbare resultaten op. Maar het vergroot ook de impact op de stad en regio. Dat is brede welvaart in de praktijk.”
Het project Freshforce maakt deel uit van de Academische Werkplaats Inclusieve Arbeidsmarkt van Tilburg University. Hier werken wetenschap en praktijk samen aan een inclusieve arbeidsmarkt. De studenten die meewerkten aan het onderzoek volgden de minor Brede Welvaart.
Meer weten? Kijk op freshforce.works of neem contact op met Bas Roozen.