Skip Navigation or Skip to Content

Werkatelier slimme mobiliteit en bereikbaarheid

Onze mobiliteitscapaciteit raakt op. Tegelijkertijd zijn veel buitengebieden slecht bereikbaar, zeker als het gaat om openbaar vervoer tot en met de laatste kilometer. Bovendien legt het groeiende aantal binnenlandse en internationale bezoeken extra druk op de mobiliteit en bereikbaarheid van (Midden-)Brabant. Dit geldt voor bezoekers, en zeker ook voor bewoners.

Om locaties goed te verknopen, opstoppingen te voorkomen en de bezoeker comfort te bieden, zal geïnvesteerd moeten worden in slimme mobiliteitsoplossingen, zoals digitalisering van (vervoers)systemen, hoogwaardig en comfortabel openbaar vervoer in de regio, nieuwe vormen van mobiliteit en waar nodig aanpassing van de infrastructuur. Lange wachttijden en files roepen bij de bezoekers frustraties op en verstoren de (vakantie)beleving van Midden-Brabant. Een vervoerssysteem gericht op snelheid en comfort kan uitkomst bieden, natuurlijk zonder de belangen van de bewoners te schaden.

Leisure - SmartwayZ - Smart Mobility

 

Living lab

In een living lab werken we deze vraagstukken op tot concrete projecten. Doel van het Smart Mobility project, dat mede door SmartWayz wordt ondersteund, is de bereikbaarheid van bestaande en nieuwe leisure locaties te verbeteren en daarmee bij te dragen aan de verbetering van de mobiliteit in de regio Midden-Brabant.

 

Met nieuwe inzichten en de inzet van instrumenten uit de leisure sector werken we in het living lab ‘Slimme mobiliteit & bereikbaarheid’ aan fysieke en digitale oplossingen die bijdragen aan beïnvloeding van mobiliteitsstromen in en buiten het vrijetijdsdomein. Deze oplossingen moeten tevens leiden tot gedragsverandering bij burgers en ondernemers.

 

Voor het project is een aantal regionale leisure locaties geselecteerd: het Museumkwartier Tilburg, Van Gogh Homeland Experience, De Efteling, Beekse Bergen, vakantiepark Klein Oisterwijk en het Schoenenkwartier in Waalwijk.

 

Het Smart Mobility project wordt mede door SmartWayz ondersteund.

Joost Melis - Programmamanager Leisure