Skip Navigation or Skip to Content

Startups for Society en IQONIC: bouwen aan de toekomst van impactvol ondernemerschap

In het hart van Midden-Brabant, waar innovatie en maatschappelijke betrokkenheid samenkomen, bevindt zich IQONIC, het ondernemerscentrum van Tilburg University. Hier worden niet alleen bedrijven gesticht, maar ook de fundamenten gelegd voor een betere toekomst. Karen Lanning en Geert van de Wouw, business developers bij IQONIC, delen hun visie op maatschappelijk ondernemerschap en hun rol in het programma Startups for Society, dat van Midden-Brabant dé hotspot voor Impact Startups wil maken.

Transitie van economisch naar maatschappelijk

Voorheen lag de focus in Midden-Brabant op het stimuleren van werkgelegenheid en economische groei. Maar de laatste jaren schieten de maatschappelijke initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Een prachtige ontwikkeling die naadloos aansluit bij het sociaal-maatschappelijke regioprofiel van Midden-Brabant. Die enorme transitie van puur economische naar vooral maatschappelijke drijfveren ziet Tilburg University ook terug in de intrinsieke motivatie van studenten.

Karen vertelt: “Voor de nieuwe generatie studenten is het verschil maken belangrijker dan veel geld verdienen. Binnen Tilburg University spelen we hierop in. Met studies zoals Global Sustainable Leadership en vanuit IQONIC begeleiden we studentondernemers naar succesvolle bedrijven met maatschappelijke impact.”

Van studentondernemer naar Impact Startup

Studenten zitten vol met innovatieve ideeën. Maar hoe onderzoek je of je daar een succesvol bedrijf van kan maken dat werkelijk bijdraagt aan de samenleving? Geert licht toe: “Studenten zijn mega gedreven. Vaak willen ze meteen van nul naar honderd, terwijl ze nog in levensfase één zitten. Die ideation fase is cruciaal. Welk probleem wil je precies oplossen? Hoe ziet de markt eruit? Welke impact maak je daadwerkelijk?”

"Kill your darlings is onderdeel van het proces. Vaak moeten studenten terug naar de tekentafel om hun maatschappelijke bedrijfsidee echt levensvatbaar te maken. Vanuit IQONIC begeleiden we hen hierbij."
Geert van de Wouw, business developer bij IQONIC

Een initiatief dat in ontwikkeling is, is het Startup Guidebook. “Dit helpt studenten in de ideation fase stap voor stap hun startup te ontwikkelen, waardoor ze niet verdwalen in een zee van theorieën en methoden”, vertelt Geert.

IQONIC ondersteunt studenten in alle levensfasen van hun bedrijf. Karen: “Dat begint met opleidingen en workshops, maar ook één-op-éen begeleiding, financiering en talloze events, waaronder de jaarlijkse Tilburg University Challenge. Hierbij kunnen studenten hun bedrijfsidee pitchen en doorontwikkelen met hulp van experts vanuit IQONIC en partners uit het bedrijfsleven en de publieke sector.”

Een mooi voorbeeld hiervan is Yopla, dat in 2022 de Ideation Award won bij de Tilburg University Challenge. Student Purvi Sankhla ontwikkelde een tool voor de voedselindustrie die met AI de CO2-footprint van voedsel meet. “Ze werd door ons begeleid om haar idee te toetsen en verrijken tot een kloppende businesscase. Yopla is nu operationeel en haar eindmissie is blijven staan. Prachtig om te zien!”, vertelt Karen enthousiast.

De sleutel tot succes

Wat is de sleutel tot succes voor startups die brede welvaart aanjagen? Voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering, krapte op de arbeidsmarkt en druk op de zorg, is  aanvullende ondersteuning nodig.

Impact startups hebben niet alleen financiers nodig die kijken naar maatschappelijk rendement, maar ook een overheid die meedenkt en een kennisnetwerk van experts, marktpartijen en maatschappelijke partners die durven te experimenteren. “En vooral: een community van innovatieve impact ondernemers met dezelfde mindset”, vult Karen aan. “Wanneer je hen bij elkaar brengt en goed faciliteert vanuit de juiste partijen, dan kunnen zij floreren. Daarom is Startups for Society in het leven geroepen.”

Startups for Society: vliegwiel voor impact startups

Startups for Society is een krachtenbundeling van Tilburg University, Gemeente Tilburg, Fontys, Avans en Midpoint Brabant. Het programma ondersteunt impactvolle studentondernemers én ondernemers voor een vliegende start in Midden-Brabant.

“Die samenwerking tussen de partners is er altijd geweest,” licht Karen toe, “maar wordt nu geïntensiveerd onder de paraplu Startups for Society. Alle business developers staan met elkaar in contact. We hebben intervisie en ontwikkelen tools en dienstverlening. Hierdoor kunnen we nog beter aansluiten op wat impact startups nodig hebben. Ons doel is om hen op de juiste manier in Midden-Brabant te laten landen en floreren.”

"Dit project gaat verder dan traditioneel ondernemerschap. We willen een voedingsbodem creëren voor de impact startup community. Alle partners faciliteren hierin met een groot netwerk en een breed pakket aan diensten. "
Karen Lanning, business developer bij IQONIC

Diensten voor (student)ondernemers met een missie

Startups for Society biedt brede ondersteuning: van (netwerk)evenementen en workshops tot persoonlijke begeleiding en financieringsadvies. Allemaal vanuit gebundelde kracht. Ook kunnen startups deelnemen aan programma’s die samen met strategische partners zoals de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Braventure zijn ontwikkeld, zoals het Startup Readiness Program.

Karen: “Dit laatste is een intensief ontwikkeltraject waar impact startups meerdere keren per jaar kunnen instromen. Het grote voordeel van samenwerken met meerdere partners is dat we meer opleidingsmogelijkheden en een meer diverse groep kunnen bieden. Zij komen in contact met gelijkgestemde ondernemers uit de regio en startup studenten vanuit Fontys, Avans en Tilburg University. Zo kunnen ze hun eigen community uitbreiden.” Die communities zien we al ontstaan. Zo ontwikkelt de Tilburgse Spoorzone zich als belangrijke broedplaats … een belangrijke broedplaats voor ondernemend talent met onder meer Gebouw 90 voor startups en inspirerende plekken als MindLabs, Gebouw 88,Plan-t en het Deprez gebouw van de universiteit..

Geert zoomt verder in op de samenwerking: “Samen organiseren we events, zoals het jaarlijkse Dragon’s Den, waarbij startups van elke kennisinstelling hun financieringsaanvraag pitchen, maar ook hackatons, kennissessies en lezingen, zoals vorig jaar van Tony’s Chocolonely tijdens de Global Entrepreneurship Week.” Ook in financieringsaanvragen trekken de partners samen op. Er zijn tal van mogelijkheden, zoals de SIR-subsidie voor innovaties, het Brabant Startup Fonds, het Leisure Ontwikkelfonds Brabant en de Financieringstafel. Hij voegt toe: “En voor studenten van Tilburg University is er nog het Social Startup Fund van € 5.000 waar zij in de beginfase een aanvraag kunnen doen.”

Midden-Brabant dé hotspot voor Impact Startups

De missie van Startups for Society is helder: Midden-Brabant moet dé hotspot worden voor Impact Startups. Maar wat maakt dit programma zo uniek voor het maatschappelijke en ondernemersklimaat in Midden-Brabant?

Geert verklaart: “Onze regio staat bekend om haar sociaal-maatschappelijke profiel. Innovaties die het verschil maken voor de samenleving worden hier omarmd. Tegenwoordig merken we dat zelfs impact startups van buiten Midden-Brabant bij ons aankloppen, omdat hun eigen regio bijvoorbeeld meer gericht is op high tech of food. Zo heeft iedere regio zijn eigen toegevoegde waarde. Die van Midden-Brabant bouwen we nu uit met steun van alle partners.”

Karen concludeert: “Met Startups for Society bouwen we een ​​levendige community op die past bij het profiel van de regio. Dat heeft niet alleen aantrekkingskracht op het vestigingsklimaat voor ondernemers, maar ook op specifieke impact investeerders, die bijdragen aan de continuïteit en toekomstbestendigheid van de startups. In feite brengen we met Startups for Society het hele speelveld bij elkaar.“

Contact 

Maakt jouw startup  het verschil voor mens en maatschappij? Sluit kosteloos aan bij de Startups for Society community voor expertbegeleiding, financiële steun en co-creatie met gelijkgestemde impact startups. Neem contact op met onze business developers en boost jouw bedrijfsidee naar een schaalbaar succesverhaal met maatschappelijke impact!

Contact voor studentondernemers:

Contact voor ondernemers:

Heb je een algemene vraag? Stel deze dan via info@startupsforsociety.nl.
Meer lezen over Startups for Society? Lees dit artikel.


Startups for Society is een samenwerking Tilburg University, Gemeente Tilburg, Avans, Fontys en Midpoint Brabant. Samen halen we alles uit de kast voor de succesvolle ontwikkeling van Impact Startups in Midden-Brabant. Het programma wordt gesubsidieerd vanuit een Regio Deal met het Rijk voor het creëren van brede welvaart in Midden-Brabant.

Midpoint Brabant