Automatiseren: waar begin je?
Deelname aan het Lerend Netwerk bestaat uit grofweg twee onderdelen: sparren met en achter de schermen kijken bij andere bedrijven uit regio Hart van Brabant, en aan de slag met een eigen, individuele vraag. Hoe zat dat bij Pondres? Als specialist op het vlak van gepersonaliseerde klantcommunicatie, die vaak over verschillende kanalen verloopt, managet het bedrijf de meest uiteenlopende, complexe interne processen. Zo verwerkt en verstuurt het bijvoorbeeld webshoporders voor etailers en retailers, en verzendt het net zo goed namens een bank beveiligde informatie via een digitale kluis. En opent de klant in kwestie de kluis niet? Dan stuurt Pondres namens de bank een gepersonaliseerde brief. Stephan: “We voorzien in de gehele communicatiebehoefte van onze klanten.”
Daarnaast werkt Pondres voor bekende loterijen. Mensen die aan die loterijen meedoen, kunnen onder andere twee repen chocolade winnen. In een online shop kiezen ze zelf hun smaken. En daarna start het proces bij Pondres. “Onze medewerkers picken de repen uit de voorraad, doen ze in een envelop, plakken de adressticker erop en zorgen voor verzending. Dat gebeurt tot nu toe handmatig, maar de snelheid die we halen is te laag”, vertelt Stephan. Zéker nu een van de grote opdrachtgevers de activiteiten wil uitbreiden. “Bovendien is het werk repetitief en daardoor saai voor de meeste medewerkers. Dan weet je: we moeten automatiseren. Maar ja, hoe pak je dat aan? Waar begin je? Met die vraag kwamen we bij Midpoint Brabant terecht.”
Wat is het Lerend Netwerk voor Open Innovatie?
In het Lerend Netwerk voor Open Innovatie worden krachten gebundeld: ondernemers uit de maakindustrie brengen praktijkvragen in die met inzichten van experts, collega-ondernemers, docenten en studenten worden verrijkt. Samen ga je op zoek naar een concrete oplossing in de vorm van een actieplan dat past binnen jouw organisatie, cultuur en ambities.
KPI’s die je meteen kunt oppakken
De ondernemers gingen tijdens de sessie meteen aan de slag met het bepalen van hun kritieke prestatie-indicatoren. Tim Jansen van poedercoatbedrijf Meja in Kaatsheuvel bedacht een slimme KPI om bij te houden hoe vaak medewerkers met een palletwagen spullen verplaatsen. “Dat gebeurt bij ons nogal vaak en kost veel tijd”, zegt hij. Joep Jansen, engineer bij kunststofproducent Ralplast in Waalwijk, gaat met KPI’s de stilstand en omzettijden van machines in kaart brengen.
KPI om de foutlast te verlagen
Roeland van Nunen van gastheer Roltrax Industries bedacht een KPI om het aantal herbewerkingen per maand vast te leggen. “Die ontstaan door fouten bij de engineering, bij de productie of door afwijkingen in het materiaal. Soms lossen we zo’n fout binnen een paar uur op, soms kost het een dagdeel of zelfs meerdere dagen. Fouten maken mag, zolang we er maar van leren”, zegt hij. “Door met deze KPI digitaal data te verzamelen en te analyseren, kunnen we onze gezamenlijke foutproductie – en daarmee de herbewerkingen – verlagen.”
Het belang van data voor een efficiëntere productie
Data speelt een belangrijke rol bij productieautomatisering en digitalisering. KPI’s leveren die data, benadrukten Maliepaard en Teun Mullens. Mullens, teamleider Mechatronica, Werktuigbouwkunde en Metaaltechniek bij Yonder, daagde de ondernemers uit om verder te kijken dan aannames. “Veel beslissingen worden genomen op basis van ‘zo doen we het altijd al’, maar dat betekent niet dat het ook klopt. Laat je verrassen door data! Dat is de eerste stap naar vernieuwing in je bedrijf.”
Inzicht in data en KPI’s voor het hele bedrijf
Tijdens de sessie werd installatiebedrijf Hoppenbrouwers aangehaald als voorbeeld van de inzet van KPI’s. Bij Hoppenbrouwers zijn de KPI’s voor iedereen live te volgen op schermen. Inmiddels is er tussen teams een gezonde competitie ontstaan om hun KPI-cijfers ‘in het groen’ te krijgen; om hun prestaties te verbeteren.” Zo werkt iedereen eraan mee.
Maliepaard: “Inzicht in data zorgt ervoor dat je met elkaar het proces kunt verbeteren. Het verhoogt de bewustwording van al je medewerkers. Ze zien wat er gebeurt, hoe het team of het bedrijf presteert en hoe zaken beter kunnen. Daarbij gebruik je data en KPI’s niet om schuldigen aan te wijzen, maar om oorzaken te achterhalen.”
Belangrijke lessen van het Lerend Netwerk, volgens ondernemers
Het zijn dit soort inzichten waardoor de deelnemende ondernemers positief terugkijken op het Lerend Netwerk van Midpoint Brabant. Zo zegt Roeland van Nunen van Roltrax Industries: “Dankzij de kant-en-klare lijst met productie-KPI’s die we hier krijgen, hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden. Ik kan er gelijk mee aan de slag!”
Concrete tips en connecties
Tim Jansen van Meja vertelt hoe het Lerend Netwerk zijn gehele bedrijfsvoering naar een hoger niveau tilt. “Ik sloot me aan om te ontdekken hoe we productieautomatisering kunnen inzetten bij arbeidsintensieve producten en high mix-low volume. Tijdens het traject kwam ik er dankzij de experts van Midpoint Brabant achter dat automatisering voor ons nog een stap te ver is. In plaats daarvan richten we ons eerst op strategische verbeteringen, kwaliteitsborging en procesoptimalisatie. Dit netwerk geeft me concrete tips en connecties met wie ik kan sparren over mijn bedrijfsvoering.”
Een van de uitkomsten van Jansens deelname aan het Lerend Netwerk is een kostencalculatiemodel, ontworpen door twee afstudeerderstudenten van Fontys. Jansen: “Dat model geeft ons inzicht in welke producten wat opleveren, waardoor we ons portfolio kunnen verbeteren.”