Skip Navigation or Skip to Content

Maakbedrijven Midden- en West-Brabant aan de slag in Lerend Netwerk Duurzaam Produceren

Op woensdag 25 september lanceerde Midpoint Brabant in Gate2 in Rijen het Lerend Netwerk Duurzaam Produceren. In dit Lerend Netwerk – het derde in de regio – werken mkb-maakbedrijven, onderwijsinstellingen en experts samen aan het toepassen van reststromen voor nieuwe producten, zoals kunststof en textiel.

Door duurzaam en circulair produceren als regio op te pakken, werken we aan oplossingen die schaalbaar zijn. Zo groeien bedrijven niet alleen individueel, maar ontstaan ook krachtige regio’s die door haar grote kennis in circulariteit een interessante partner wordt voor partijen buiten de regio.

Wat is het Lerend Netwerk Duurzaam Produceren?

In het Lerend Netwerk, staan de concrete vragen van bedrijven centraal. Samen met experts en het onderwijs kijken mkb-maakbedrijven naar manieren om reststromen op te waarderen. En naar manieren om circulaire materialen in te zetten in hun productieproces. Daarmee krijgen stromen een tweede leven, maken ondernemers hun productieproces duurzamer en hun bedrijf toekomstbestendig. Zo werken ze samen aan duurzame verdienmodellen voor de mkb-maakindustrie.

In de innovatie- en experimenteeromgeving bij Gate2 in Rijen gaan bedrijven samenwerken met Fontys, Avans én TNO aan pilotprojecten. In deze demonstratieomgeving komt in de toekomst de apparatuur voor de experimenten te staan en gaat gewerkt worden aan mogelijkheden om secundaire (reststromen) en biobased materialen op te waarderen en industrieel te verwerken.


 

“Duurzaam produceren en de circulaire economie zijn speerpunten in ons onderwijs. Wij haken aan bij dit lerend netwerk om onze kennis te delen en via onderzoekend onderwijs nieuwe inzichten op te doen.”

Leon Kuijpers, Avans


Het Lerend Netwerk start met een pilot. Wat houdt die in?

De pilot is voor 9 ondernemers die de eerste stappen zetten in de weg naar het opschalen van productie met biobased en secundaire materialen door toepassing nieuwe productietechnologie (kunststof en textiel). Tijdens de kick-off op 25 september zijn deze cases met vragen ingebracht en besproken, zoals:

  • Hoe kan ik als producent van veiligheidshandschoenen en -hesjes reststromen hergebruiken, op een circulaire en concurrerende manier?
  • Welke mogelijkheden heb ik als producent van steenwol als voedingsbodem in de glastuinbouw om mijn product te hergebruiken, zodat het toepasbaar is in diverse markten wereldwijd?
  • Hoe kunnen wij ons snijafval van orthopedische veiligheidsschoenen duurzaam hergebruiken?
  • Bij welke bedrijven vinden wij nieuwe reststromen voor onze bloempotten van gerecycled materiaal?
  • Hoe kunnen wij oude geretourneerde acryldoeken zonwering opnieuw gebruiken?

 

Dennis Schoormans, eigenaar Schlappi Markiezen gaf samen met projectleider Annemiek Jansen een feestelijk tintje aan zijn case:


“Samen met MNext, een publiek-privaat samenwerkingsverband van kennisinstellingen, het bedrijfsleven en overheden, starten we in Gate2 een testlijn waarmee we onderzoeken hoe we biologisch materiaal commercieel kunnen inzetten.”

Pieter van Opstal (Dubré) 


 

Uit welke behoefte is het Lerend Netwerk Duurzaam Produceren ontstaan?

“Circulariteit is een uitdagend thema waar de komende jaren nog veel energie in gaat zitten”, zegt Joost Ploos van Amstel, programmamanager Duurzame economie bij Midpoint Brabant. Er moet in geïnvesteerd worden. De kennis is nog niet wijdverspreid, de supplychain is complex en consumenten vragen nog niet massaal om circulaire producten.

Ploos van Amstel: “Omdat het zo’n complex thema is, moeten we het breed oppakken. Vanuit logistiek, inkoop, techniek en marketing. En door een brede groep partijen. Juist door het samen te doen, en elkaar te inspireren, maken we oplossingen schaalbaar.”


“Het Lerend Netwerk Duurzaam Produceren sluit aan op de ambitie van Midpoint Brabant en REWIN om van Midden- en West-Brabant dé hotspot te maken waar organisaties experimenteren met circulaire materialen en productietechnologie en die implementeren.”

Dirk van der Ven, programmamanager Circulair Ondernemen bij REWIN


“Het Lerend Netwerk Duurzaam Produceren sluit aan op een van de speerpunten van de provincie Noord-Brabant: de circulaire economie en digitalisering. Dat zijn twee belangrijke pijlers onder een transitie naar een duurzame, concurrerende economie in Brabant.”

Waldo Maaskant, programmastrateeg provincie Noord-Brabant


 

Benieuwd naar het Lerend Netwerk voor open innovatie?

In dit programma ontdek je hoe je jouw productie slim en efficiënt naar een hoger niveau tilt, met alle aandacht voor jouw medewerkers en organisatie.

Wat is het vervolg na de kick-off?

De eerste sessie van het Lerend Netwerk Duurzaam Produceren start op 29 oktober. Deze is onderdeel van het Slimmer Werken programma en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant.

Ook aan de slag met duurzaam produceren?

Heb je een idee, maar zoek je nog ondersteuning om dat naar het volgende niveau te brengen? Sluit je aan bij het Lerend Netwerk Duurzaam Produceren. Via labduurzaamproduceren@midpointbrabant.nl of Tel. 013 – 744 04 056

Petra Mouthaan - Programmamanager Maakindustrie