Skip Navigation or Skip to Content

Marktonderzoek productieautomatisering mkb

De maakindustrie in Midden- en West-Brabant staat voor grote uitdagingen: de (arbeids)productiviteit stagneert, terwijl de concurrentiedruk toeneemt. Productieautomatisering is een van de sleutels tot toekomstbestendigheid. Door slimmer te werken kunnen maakbedrijven – zelfs met hetzelfde aantal mensen – hun productiviteit verhogen.

Om de stand van zaken rondom productieautomatisering in Midden- en West-Brabant in beeld te brengen, deden de samenwerkende partners Fontys Hogeschool, REWIN, Koninklijke Metaalunie, FME en Midpoint Brabant een grootschalig marktonderzoek bij mkb-maakbedrijven. Dit marktonderzoek is uitgevoerd in het eerste en tweede kwartaal van 2024, en aangevuld met belangrijke inzichten uit een rondetafelbijeenkomst tussen leiders en belangenorganisaties in de maakindustrie op 17 april jl.

Zo kunnen we bouwen aan concrete middelen om jou als mkb maakbedrijf optimaal te ondersteunen en faciliteren in technologische- en organisatie-uitdagingen, zoals arbeidstekort, flexibilisering, en digitalisering. In 2026 wordt dit onderzoek herhaald.

Bekijk direct het onderzoeksrapport!

De links in het rapport zijn klikbaar, afhankelijk van je browserinstelling. Om de links te kunnen openen, download het rapport of open het in Microsoft Edge.

Wat lees je in dit rapport?

  • Collectieve uitdagingen: waar lopen mkb-maakbedrijven tegenaan en wat zijn verklaringen voor de stagnerende arbeidsproductiviteit?
  • Behoeften en oplossingen: welke behoeften zijn er binnen de sector en op welke gebieden wordt productieautomatisering wel of niet toegepast?
  • Toekomstperspectief en kansen: conclusies en aanbevelingen voor de mkb-maakindustrie, de rol van de mens in Smart Industry 6.0.

Praatplaat als hulpmiddel voor jouw maakbedrijf

Bijlage 2 bevat een praatplaat, een visuele samenvatting van de uitdagingen en oplossingen. Deze helpt jou om binnen je eigen organisatie het gesprek aan te gaan over productieautomatisering en de stappen die nodig zijn voor een toekomstbestendig bedrijf.


Bekijk het volledige rapport inclusief praatplaat

Ontvang waardevolle inzichten, ontdek waar jij staat met jouw maakbedrijf en laat je inspireren door onze conclusies en aanbevelingen.


 

Bekijk nu het rapport!

Contact

Heb je ondersteuning nodig of behoefte aan een sparringpartner? Neem dan contact op met een van de projectpartners op pagina 21 van het onderzoeksrapport. Wij zijn er om je te helpen.

Dit onderzoek is onderdeel van het Midpoint Brabant-programma Slimmer Werken, dat is mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant. De samenwerkende onderzoekspartners zijn Fontys Hogeschool, REWIN, Koninklijke Metaalunie, FME en Midpoint Brabant. 


Slimmer Werken: het innovatieprogramma voor mkb-maakbedrijven

Dit project is onderdeel van het programma Slimmer Werken. Dit programma biedt kosteloze, collectieve ondersteuning aan het mkb. Samen met collega maakbedrijven, onderwijs en experts bouwen we aan de toekomst van de maakindustrie. We moedigen maakbedrijven aan om anders en, zoals de naam al suggereert, vooral slimmer te werken. Ons hoofddoel is het verbeteren van de (arbeids)productiviteit met volledige aandacht voor mens en organisatie. Zodat maakbedrijven meer werk kunnen verzetten met hetzelfde aantal mensen. Dit doen we met diverse deelprojecten. Het programma is beschikbaar voor mkb-maakbedrijven met maximaal 250 medewerkers in Midden-Brabant.


 

Programma Slimmer Werken

Ben jij als maakbedrijf geconfronteerd met uitdagingen zoals een tekort aan technisch personeel of duurzame groei? Of wil je jouw productieautomatisering verbeteren zónder daarbij jouw medewerkers uit het oog te verliezen?

Lees meer over het programma Slimmer Werken

Slimmer Werken is een initiatief van Midpoint Brabant in samenwerking met Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg, Metaalunie, FME, REWIN, Fontys Hogeschool, Avans Hogeschool, Onderwijsgroep Tilburg, Bosch Transmission Technology en Hoppenbrouwers Techniek. Het programma wordt gesubsidieerd door de Provincie Noord-Brabant.

Het programma is gestart op 1 oktober 2023 en loopt tot en met eind december 2026.


Petra Mouthaan - Programmamanager Maakindustrie