Skip Navigation or Skip to Content

Programma Slimmer werken

Doel

Het verbeteren van (arbeids)productiviteit om te zorgen voor een toekomstbestendige maakindustrie waarin de mens en technologie centraal staan.

Aanpak

In het programma worden nieuwe oplossingsrichtingen en praktijktoepassingen voor het mkb ontwikkeld gericht op slimmer produceren en slimmer (samen) werken. De regionale kennis en kunde van onderwijs en bedrijfsleven op het gebied van mens en technologie wordt toepasbaar en beleefbaar gemaakt in innovatie- en experimenteer omgevingen bij het mkb in onze regio. Om het leren van elkaar te stimuleren worden regelmatig activiteiten georganiseerd zoals het SchakelEvent Maakindustrie en Logistiek. De projecten en mkb ondersteuning zijn gericht op het stimuleren van innovatie bij het industriële mkb als collectief met individuele case- en  implementatie begeleiding voor bedrijven en advies bij financieringsvragen.

Partners

De stuurgroep Smart Industry van Midpoint Brabant met daarin ART Group, Hoppenbrouwers Techniek, Bersselaar Constructie, Bosch Transmission Technology, Fuji Manufacturing Europe, Van Schijndel Metaal Gemeente Tilburg, Gemeente Heusden, MK Gilze, Avans Hogeschool, Fontys Hogeschool en onderwijsgroep Tilburg (ROC).

Aan de slag als ondernemer?

Op 20 november starten we met een nieuwe kring van ondernemers voor het lerend netwerk voor open innovatie. Heb je interesse om deel te nemen of eerst graag een persoonlijk gesprek? Vul dan onderstaand formulier in.

Formulier | Maakindustrie en Slimmer werken

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam*

Download de flyer hier:

Flyer Slimmer werken

Waarom vinden we dit belangrijk?

Om duurzame economische groei te realiseren én het tekort aan personeel het hoofd te bieden zijn stevige oplossingen nodig die er voor zorgen dat we onze productieprocessen digitaliseren en het werk met dezelfde óf minder mensen kunnen doen. Uit onderzoek blijkt dat een geringe schaal, kleinere bedrijven voor grótere productiviteitsuitdagingen stelt. Met veel mkb worden verschillen tussen koplopers en achterblijvers groter met als oorzaak gebrek aan kennis, tijd en kapitaal. Met het meerjarige programma Slimmer werken willen we met de industrie in Midden-Brabant een schaalsprong maken. 

Het kabinet heeft de ambitie om in 2030 bij de Europese top-3 te behoren wat betreft de toepassing van digitale technologieën door het mkb. Dat betekent dat 95% van het Nederlandse mkb tenminste een basisniveau van digitalisering toepast ten opzichte van 75% nu.

Daarnaast is streeft het om ook het gebruik van geavanceerde digitale technologieën – zoals cloud, kunstmatige intelligentie en big data – binnen het mkb te verhogen tot tenminste 75% in 2030. Hiervoor zijn de programma’s versnelling digitalisering mkb en smart industry opgezet en vinden investeringen (30 miljoen euro) plaats in vijf Nederlandse European Digital Innovation Hubs (EDIH) waarin ondernemers, onderzoekers en overheden regionaal samenwerken.

Petra Mouthaan - Programmamanager Maakindustrie