In productie- en assemblageprocessen kom je het nog om de haverklap tegen: managers en medewerkers die een eigen draai geven aan de instructies om een product te vervaardigen. Maar dat hoeft nu niet meer. Het bedrijf 3DValue uit Heusden heeft hiervoor een totaaloplossing ontwikkeld. En ook al toegepast bij niet de minste bedrijven. De broers Marcel en Maikel van Ballegooijen, respectievelijk general manager en technical director, vertellen vol verve over hun slimme oplossing en aanpak.
Marcel, hoe zijn jullie op het idee gekomen voor 3DValue?
“In 2016 hebben mijn broer en ik 3DValue opgericht, nadat we twaalf jaar in het ingenieursbureau van onze vader hadden gewerkt. Wij hebben ondervonden dat het proces van werkinstructies in bedrijfsprocessen waar mankracht aan te pas komt vaak heel inefficiënt verloopt. Nog altijd gaan veel bedrijven af op uitgeprinte Word of PowerPoint documenten met een foto van een product en bijbehorende data. Of een online pdf’je, maar dat is in feite paper on glass. Vaak ontstaat er discussie op de werkvloer en geven de operators die ermee aan de slag moeten een eigen draai aan de instructies. Dat blijft apart: thuis zijn ze volop bezig met Spotify en Netflix en op het werk gebruiken ze nog steeds papier. Dat is niet meer van deze tijd. Daarom hebben we een concept ontwikkeld waarbij je van begin tot het eind van het traject met dezelfde bron werkt.”
Maikel, hoe werkt het proces precies?
“Het zit zo: onze engineers maken een 3D-productontwerp en de werkvoorbereiders werken dit uit tot werkinstructies. Deze worden vervolgens digitaal doorgegeven aan de operator en de floormanager van de productieafdeling. Met de Shop Floor Viewer worden medewerkers begeleid in het productieproces. Op schermen zien zij op basis van dezelfde data welke werkzaamheden verricht moeten worden. Met eenvoudig scannen van een barcode weet je over welk product het gaat. Zo heb je altijd de juiste informatie en beelden. Alle stappen worden opgeslagen. Je volgt alle productdata, de snelheid van de verschillende stappen en de fouten die worden gemaakt. Ideaal dus voor een iedereen in het hele traject. En als derde stap heb je een digitale representatie van de flow waar je je analyses op los kunt laten. Op basis hiervan kun je het maakproces optimaliseren. En hier kun je een rapport van maken. Het proces bestaat dus uit drie fasen: voorbereiden, uitvoeren, analyseren.”
Wat zijn de voordelen als je hier als bedrijf mee aan de slag gaat?
Marcel: “Met deze aanpak voorkom je extra werklast bij de klant. In plaats van met een uitdraai of pdf van de instructies te werken, heb je nu altijd de juiste data over het product op één centrale digitale plek. De praktijk is dat er steeds vaker wijzigingen in producten en processen komen. Met 3DValue kun je een aanpassing eenvoudig doorvoeren en in het hele proces toepassen. In de werkvoorbereiding geeft 3DValue 30 tot 40% minder werklast. En het kost het personeel uiteindelijk veel minder tijd als alles panklaar wordt aangeleverd. Je loopt ook beduidend minder risico dat de verkeerde instructie wordt gebruikt in een van de schakels in het proces. Je wilt geen fouten maken, zeker niet als het om kostbare producten gaat. Repareren kost veel geld. En je wilt natuurlijk sowieso voorkomen dat de klant de fout zelf ontdekt. Je kunt met 3DValue makkelijk de kwaliteit borgen. Je wilt ook voorkomen dat ieder het op zijn eigen manier doet en er iets van wilt vinden. Als je een grote fabriek hebt mis je al snel het overzicht. Met 3DValue niet dus.
Hoe zorg je ervoor dat het hele bedrijf zo gaat werken?
Maikel: “Als je de data al aan het begin van de rit vastlegt en vanuit eenzelfde bron integraal in het proces doorvoert, dan benut je deze optimaal. Als er een wijziging is kun je verder alles op dezelfde snelheid doorvoeren. Zo krijg je een dynamische context. Je wilt ook niet dat elke afdeling op zijn eigen manier gaat werken. We maken een procesplan, een digitale route die het product aflegt in de fabriek. Je krijgt een gedetailleerd inzicht in het proces. Geen fouten maken met werkinstructies, daar gaat het om.”
Als een bedrijf met jullie in zee gaat, wat zijn dan de stappen?
Marcel: “We werken in vier fasen. Eerst doen we een vooronderzoek van enkele dagen om te weten wat het product is, hoe het proces werkt en welke materialen er zijn. Na een vooronderzoek wordt de klantcase geïmplementeerd en kan de Proof of Value starten: aan de slag en leren of alles goed werkt. En tot slot de roll out. We werken volgens het Industry 4.0 principe. Een stap voor stap proces. Van kruipen, naar lopen, naar hardlopen.”
Voor welk type bedrijven is 3DValue bij uitstek geschikt?
Maikel: “We passen het 3DValue platform al toe in allerlei branches en bij allerlei type bedrijven, zoals Fokker (vliegtuigen), Itho Daalderop (klimaatsystemen), Pal-V (vliegende auto’s) en Minkels (datacenter infrastructuur). 3DValue is vooral geschikt voor apparatenbouw, en dan met name voor standaard producten met generieke eigenschappen. Ook voor bedrijven met kostbare producten is het aan te raden, want één fout kan dan al heel veel onkosten met zich meebrengen. Het moet wel mensenwerk zijn, dus het gaat om bedrijven die werken met operators en floormanagers die werkinstructies geven en niet vol geautomatiseerd zijn. De omvang van de organisatie is verder niet van belang. Het maakt niet uit of de onderneming klein, middelgroot of groot is.”
Hoe hebben jullie de business van de grond gekregen?
Marcel: “Midpoint Brabant en de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) hebben ons de afgelopen jaren samen begeleid. We hebben meegedaan aan het Investor Readiness Program van de BOM, de Financieringstafel en het Corona Rebuild Program. Deze begeleiding heeft ons enorm geholpen om als startup van de grond te komen en ons klaar te stomen om de markt van digitale werkinstructies te veroveren.”
En dan nog een vraag aan Richard Heesen, de business development manager startups van Midpoint Brabant die er van meet af aan bij betrokken is geweest. Welke potentie heeft 3DValue?
“3DValue is één van onze unicorns in Midden-Brabant. De potentie is onwijs groot. Het concept van deze smart totaaloplossing is namelijk schaalbaar. Ideaal voor ondernemingen in de maakindustrie, de sector waar onze regio zo sterk in is. De aanpak past ook perfect bij het programma Smart MKB van Midpoint Brabant, waarbij we mkb-bedrijven uit Midden-Brabant helpen met datagedreven digitalisering. 3DValue geeft echt meerwaarde aan ondernemingen. Het moment is nu aangebroken dat 3DValue echt doorbreekt op de markt.”
Kijk hier voor meer informatie over 3DValue.
En bekijk hier de video over het 3DValue proces.