Skip Navigation or Skip to Content

Interview Loet Pessers programmamanager Human Capital Midpoint Brabant

Op 1 oktober start Loet Pessers als programmamanager Human Capital bij Midpoint Brabant. We vroegen hem naar zijn visie op de arbeidsmarkt in Midden-Brabant en de uitdagingen en kansen die hij ziet in zijn nieuwe rol.

Loet, wat trekt je zo aan in de functie programmamanager Human Capital bij Midpoint Brabant?

Vanuit deze rol wil ik een duidelijke stempel zetten in de regio. De vraag van het bedrijfsleven afstemmen op de arbeidsmarkt. Dat vraagt beweging van alle partijen in de multihelix- samenwerking tussen ondernemingen, onderwijsinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties. Hoe trekken we het juiste talent aan, wat hebben we nodig als regio en hoe kunnen de onderwijsinstellingen in de regio daarop inspelen? Dit alles in een krapper wordende arbeidsmarkt. Deze uitdaging ga ik graag aan.

Hiervoor was je actief in de maakindustrie. Vanwaar deze stap naar human capital?

De stap vanuit mijn vorige functies bij onder andere Ericsson en Hoppenbrouwers naar de positie van programmamanager Human Capital bij Midpoint Brabant is voor mij heel logisch. Door mijn brede ervaringen in het bedrijfsleven heb ik een goed beeld van wat er speelt en begrijp ik de taal van ondernemers. Een van de functies die ik in het verleden heb uitgeoefend was die van HR-directeur. Ook hierin kwamen eerder genoemde vraagstukken regelmatig voorbij, maar zat ik als het ware aan de vragende kant. Nu heb ik de mogelijkheid om aan de sturende kant te zitten. Daarin ga ik al mijn ervaringen goed gebruiken, evenals het netwerk dat ik heb door eerdere bestuursfuncties bij zowel Midpoint Brabant als VNO-NCW.

De afgelopen jaren heb je al veel samengewerkt met Midpoint Brabant. Hoe heb je dat ervaren?

Midpoint Brabant is voor mij geen onbekende organisatie. Ik weet waar ik in stap. Als voorzitter van de stuurgroep Smart Industry en bestuurslid van de stichting Midpoint Brabant heb ik de organisatie goed leren kennen. Ik begrijp waar de organisatie en haar medewerkers voor staan. Er heerst een positieve sfeer waarbij iedereen steeds op zoek is naar kansen en samenwerking.

Wat zie je als de grootste uitdagingen voor de arbeidsmarkt in Midden-Brabant?

Een van de grootste uitdagingen die we hebben is het vormen van de juiste boodschap. In tegenstelling tot sommige andere regio’s is Midden-Brabant versnipperd. Er zijn hier veel mkb-maakbedrijven en logistieke ondernemingen. Dat maakt de vraag op het gebied van human capital versnipperd, maar ook uitdagend. Op zich is Midden-Brabant een gezonde regio. Dit kunnen we goed kunnen benutten om de Human Capital-agenda prominent neer te zetten. We hebben ook kwalitatief goede opleidingsinstituten die daarbij kunnen helpen.

En wat zie je als grootste kansen?

Juist die gezonde regio geeft ons kansen. We kunnen ons hiermee profileren. Ook het feit dat we zoveel mkb-bedrijven hebben is een kans. Je bent daarmee niet afhankelijk van enkele grote partijen. En daarmee is ook de regio veerkrachtig en kunnen we schommelingen in de economie goed opvangen.

Heb je al een idee over de koers die je wilt varen met het programma Human Capital?

Ik heb voor nu nog geen vastomlijnd plan. Eerst ga ik het gesprek aan met de stakeholders van multihelix-partijen die gebaat zijn bij de Human Capital-agenda. Vast staat wel dat het arbeidstekort niet opgevuld gaat worden. We moeten dus slim zijn en niet direct inzetten op meer werknemers, maar vooral kijken hoe we de beschikbare arbeidscapaciteit goed en optimaal kunnen inzetten. Met behoud van werkgelegenheid en brede welvaart!

Midpoint Brabant