Skip Navigation or Skip to Content

Talentontwikkeling

Talentontwikkeling

Tot 2030 zijn er in Midden-Brabant circa 7.000 nieuwe arbeidskrachten nodig om de vergrijzing te compenseren. Logistieke bedrijven ervaren tekorten, hebben uitdagingen met bijscholing of kunnen vacatures moeilijk invullen. Met name het mbo staat voor de uitdaging om de instroom op peil te houden. Midpoint Brabant en de gemeenten Tilburg en Waalwijk laten met de imagocampagne Smart Moves zien hoe boeiend de logistieke sector is.

Niet voor niets weten jongeren de weg te vinden naar de distributiecentra van het ‘hippe merk’ CoolBlue in Tilburg of van bol.com in Waalwijk. Naast jongeren en zij-instromers kan de regio niet zonder arbeidsmigranten. In samenwerking met de gemeentes in Midden-Brabant en het logistieke bedrijfsleven, levert Midpoint Brabant Smart Logistics een bijdrage aan een betere afstemming van de inzet van arbeidsmigranten en het verblijf in de regio.

Bij het zoeken naar nieuwe competenties heeft Midden-Brabant profijt van de unieke situatie van één universiteit, twee hbo’s en drie mbo’s in de regio. Robotisering, automatisering en dataficering in de logistiek hebben gevolgen voor de taken die medewerkers uitvoeren. De aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven blijft een belangrijke uitdaging. De regionale arbeidsmarkt kan de transitie niet alleen opvangen. De inzet van arbeidsmigranten is daarom noodzakelijk. Hierbij is er ook veel aandacht voor huisvesting. Circa 15% van de arbeidsmigranten heeft zich intussen permanent in de regio gevestigd. En op de bedrijventerreinen zijn er diverse grootschalige wooncampussen met moderne voorzieningen voor arbeidsmigranten.

Gerelateerde projecten

Gerelateerd nieuws

Twan van Lankveld - Programmamanager Logistiek