Skip Navigation or Skip to Content

Augmented Reality, Virtual Reality & Serious Gaming (AVS)

De logistieke sector in Midden-Brabant slimmer, veiliger en leuker te maken. Dat is de gedachte achter de proeftuin AVS van Midpoint Brabant en LCB (Logistics Community Brabant). Met ondersteuning van VR specialisten zijn laagdrempelige VR trainingen ontwikkeld en geïmplementeerd.

Hiermee worden logistieke processen beter en veiliger, en krijgen nieuwe medewerkers efficiënter opleiding en training. Op een leuke manier, want de AVS-tools zijn afgestemd op de belevingswereld van de werknemers. De deelnemende bedrijven doen ervaring op met de nieuwste digitale technologieën en benutten van data. De applicaties kun je verder uitbreiden, zodat je er ook op lange termijn plezier van hebt.

Uitrol op grote schaal

In de eerste fase worden 4 VR applicaties ontwikkeld. Het doel is om de applicaties op grote schaal uit te rollen, samen met bedrijven die BVH- en chauffeurstrainingen verzorgen: minimaal 300 ondernemingen informeren (onder meer via demo-events) en 60 bedrijven ermee aan de gang laten gaan.

De projecten

Project 1: VR-training voor vrachtauto-inspectie

Een goede voorbereiding van de chauffeur en inspectie van het voertuig draagt bij tot een veilige werkdag. Met VR-controllers inspecteert de chauffeur het voertuig en de lading aan de hand van een veiligheidsprotocol. Om de beleving te vergroten zijn bedrijfsspecifieke zaken aan de tool toegevoegd, zoals het logo en de kleur van de vrachtwagen. Dit pilotproject loopt bij Chr. Vermeer Transport in Dongen.

Project 2: VR-training voor werken met elektrische pallettrucks

Hoe kun je op een veilige, slimme en leuke manier leren over werken met elektrische pallettrucks? Deze VR-training behandelt verschillende situaties, zoals hoe je diverse soorten lading afhandelt en hoe je defensieve rijtechnieken kunt gebruiken. Voor medewerkers is het een hele ervaring om zo te leren over hun eigen werk. Voor bedrijven helpt het bij het terugdringen van veiligheidsincidenten op de werkvloer. De applicatie heeft een competitie-element, waarbij iedere deelnemer bouwt een score opbouwt voor veiligheid en uitvoering van opdrachten. De VR-training is opgezet met Claassen Logistics in Tilburg.

Project 3: 360 graden video training voor nieuwe medewerkers

Samen met ID Logistics in Tilburg is een 360 graden video tool ontwikkeld om nieuwe medewerkers te informeren over waar ze in hun nieuwe job zoal mee te maken krijgen, zoals de ruimten, werkkleding en apparatuur in het gebouw. Met de tool kijken zij vrij rond in hun nieuwe werkomgeving en zoomen in op waar ze meer over willen weten. Ze voelen ze zich sneller thuis en leren de bedrijfscultuur en processen in hun eigen tempo kennen. Ook is er interactie om de sociale aspecten te trainen. Met video’s, teksten, afbeeldingen of personages kun je vragen aan medewerkers stellen, die zij vervolgens beantwoorden.

Download hier de whitepaper over dit AVS-project.

Partners

AVS is een MKB Deal project voor de regio Midden-Brabant. De partners zijn Midpoint Brabant, gemeente Tilburg, Station88 en LCB.

Petra Mouthaan - Programmamanager Maakindustrie