Skip Navigation or Skip to Content

Symbioses4Growth

Symbiosis4Growth is een samenwerkingsplatform dat industriële symbiose bij bedrijven in West- en Midden-Brabant en Zeeland wil versnellen én realiseren. In werksessies koppelen we bedrijven om rest- en bijstromen met elkaar uit te wisselen. Dit kan leiden tot een positieve bijdrage aan het milieu, kostenbesparing én innovatie.

Wat ‘afval’ is voor één bedrijf, kan een grondstof zijn voor de ander. Hoe geeft je rest- en bijstromen een tweede leven? Van koffieboon tot matrixbord, restwater van de industrie voor gebruik door landbouwbedrijven, buren die verbonden worden via restwarmte, van citroenschil naar papier, mais van ‘kop tot kont” gebruiken in vleesvervanger en een warm bad met industriële restwarmte. Symbiosis4Growth helpt hierbij. Er zijn financiële bijdrages beschikbaar voor onderzoek en deskundige ondersteuning.

 

Boekje met cases

Ben je een bedrijf uit Midden- en West-Brabant of Zeeland en wil je ook kijken of je afvalstromen kunt aanbieden/benutten? Laat je inspireren door de voorbeelden in het boekje “Circulair Ondernemen: van reststroom naar meerwaarde”, 6 praktijkvoorbeelden van geslaagde koppelingen met Symbiosis4Growth. Download het boekje hier. Of kijk op de website van Symbiosis4Growth.

 

Meer informatie?

Wil je meer weten over Symbiosis4Growth? Neem dan contact op met Wouter de Buck, 06 50248447, w.debuck@rewin.nl, of Sape de Haan, 06 46199689, dehaan@energy-networks.nl.

 

Projectpartners

Symbiosis4Growth is een samenwerkingsplatform van REWIN West-Brabant, Impuls Zeeland, Midpoint Brabant, BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), provincies Zeeland en provincie Noord-Brabant en is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Regio Deal Midden- en West-Brabant.

Joost Ploos van Amstel - Programmamanager Duurzame Economie