Geef jouw bedrijf een boost met ‘smart sensor’en slim gebruik van data.
Whitepaper over nieuwe toepassingen van sensoren in de logistiek. Een initiatief van DALI, proeftuin voor logistieke innovatie in de supply chain.
In de logistiek worden sensoren al heel lang toegepast, bijvoorbeeld voor het signaleren van goederenbewegingen in het magazijn of het meten van temperatuur in een container. Met de opkomst van slimme sensoren, Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie (AI), kun je veel meer uit data halen. De technologie is betaalbaar en ook mkb-bedrijven kunnen ervan profiteren. Wat zijn voorbeelden van succesvolle toepassingen? En hoe pak je zo’n sensorproject aan? Lees hierover meer in de whitepaper ‘Nieuwe zintuigen van de logistiek’.
Het DALI-project
‘Data Science voor Logistieke Innovatie’ is een proeftuin om dataficering in de logistieke sector van Zuid-Nederland naar een hoger plan te tillen en daarmee de sector toekomstbestendig te maken. In het DALI-project worden aan de hand van 18 bedrijfscases concrete data toepassingen in de supply chain gerealiseerd. Vanuit de cases worden er generieke toepassingen en tools ontwikkeld voor de sector en het DALI-project wil de kennis en ervaringen uit het project delen met professionals en studenten in de logistiek en supply chain. Dit whitepaper geeft inzicht in de stand van zaken van sensoren in de logistiek en supply chain, beschrijft een aantal concrete sensor-toepassingen en geeft een stappenplan om met een sensor-project van start te gaan.
Aan DALI werken mee: Breda University of Applied Sciences, Logistics Community Brabant, Midpoint Brabant en REWIN West-Brabant. En wordt mede mogelijkheid door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid én door een bijdrage uit de Regio Deal Midden- en West-Brabant Makes and Moves.
Waarom dit whitepaper?
Bedrijven staan onder grote druk om hun logistieke prestatie te verbeteren. Klanten willen sneller en betrouwbaar worden beleverd en hierover goed worden geïnformeerd. De concurrentie is moordend en door prijstransparantie is er veel druk op kosten. Die kosten zijn echter ook vaak onnodig. Volgens Evofenedex bedragen de logistieke faalkosten gemiddeld wel tien procent van de bedrijfsomzet! En er zijn nog meer uitdagingen: logistiek personeel is schaars, de CO2-uitstoot moet omlaag en er is schaarste aan grondstoffen en energie.
Om bovenstaande uitdagingen het hoofd te bieden en logistieke processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, is betrouwbare informatie nodig. Heel veel informatie. Hoeveel grondstoffen en artikelen liggen er op voorraad en waar? Waar in een magazijn zitten de opstoppingen? Waar bevindt zich een vrachtwagen? Wat ligt er op een pallet? Waar ontstaan mogelijk vertragingen? Hoe lossen we die op? Allemaal vragen die we kunnen beantwoorden door slim gebruik te maken van data en sensoren.
De in de whitepaper genoemde voorbeelden en tips zetten je mogelijk aan het denken om ook jouw bedrijf een boost te geven met behulp van intelligente sensoren.