Skip Navigation or Skip to Content

West- en Midden-Brabant: samen on the move

Hoe pakt dat uit, als twee regio’s hand in hand on the move zijn op weg om elkaar alsmaar te versterken? Wat zijn de kansen en de uitdagingen van zo’n samenwerking? De regio-voorzitters van Midden-Brabant – Theo Weterings – en West-Brabant – Paul Depla – geven een kijkje in hun gezamenlijke keuken.

Dat gebeurt bij het Tilburgse bedrijf Capi. Deze bloempottenfabrikant is een toonbeeld van verantwoorde productie én distributie, wat naadloos aansluit op de gezamenlijke ambitie van Midden- en West-Brabant. Dat maakt Capi de perfecte locatie om te praten over de voorwaarden voor een succesvolle samenwerkingsbeweging van Midden- en West-Brabant en de rol van het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en de overheden daarin.

Koploper
Midden- en West-Brabant liggen centraal in de Vlaams-Nederlandse Delta. Op (inter)nationale kennis- en vervoersassen, tussen Mainports Rotterdam en Antwerpen en Brainport Eindhoven. En in een prachtig landschap waar zee, zand en klei elkaar kussen. MidWest-Brabant wil en kan koploper zijn in de transitie naar verantwoorde productie en distributie. De toegevoegde waarde voor de economie is met 40 miljard euro enorm: we zijn daarin de vierde van Nederland; en met 7 miljard euro de tweede als het gaat om de meerwaarde voor de industrie. Midden- en West-Brabant vormen tevens Nederlands grootste en belangrijkste logistieke hub op de corridor Rotterdam – Europees achterland. We zijn daarmee het cruciale, industrieel-logistiek complex voor Nederland. Er is maar één regio in Nederland waar productie én distributie in deze omvang en combinatie bij elkaar komen: in MidWest-Brabant.

Samenwerking breder en intensiever
Wij delen de ambitie van het kabinet om de economie, samenleving en ecologie van Nederland slimmer en duurzamer te maken. MidWest-Brabant kan en wil, als cruciale internationale productie-distributie-schakel, voor deze ambitie een voortrekkersrol nemen in waarde- en bevoorradingsketens. Door de krachten te bundelen en gebruik te maken van de overlappende kwaliteiten, versterken de economie en de kracht van beide regio’s. En als je dan toch zo goed met elkaar kunt vinden, is het logisch dat die samenwerking een alsmaar breder en intensiever karakter krijgt.

Makes and Moves
West- en Midden-Brabant zijn al langer met elkaar onderweg. Elk met een eigen karakter vullen ze elkaar aan leren van elkaar vanuit het besef dat je samen sterker staat. Zo leidde de economische verbondenheid van deze buurregio’s eind 2017 tot een gezamenlijke Ruimtelijk Economische Agenda, getiteld Smart Verbonden. En de twee hebben samen flink de schouders gezet onder Makes and Moves. Dat is een voorstel dat ze eind augustus dit jaar aanboden aan het Rijk. Met deze zogenoemde regiopropositie doet MidWest-Brabant een beroep op middelen die het kabinet beschikbaar stelt voor regio’s waarin overheden, ondernemingen en onderwijs samenwerken. Dit voorstel is naast een belangrijke, gezamenlijke stap in de relatie met het Rijk óók een belangrijke stap naar élkaar. Er ging een intensief proces van samenwerken aan vooraf. Of het Rijk het voorstel wel of niet honoreert, Makes and Moves bewijst hoe goed de twee regio’s elkaar vinden en versterken.

Midpoint Brabant