Skip Navigation or Skip to Content

(Webinar) Waterstof heeft veel potentie voor interne logistiek

Waterstof is een bewezen technologie met veel potentie voor interne logistiek: hogere productiviteit, korte laadtijden, geen batterijruimte meer nodig en minder emissies. Al jarenlang worden heftrucks op waterstof ingezet in de logistiek, maar nog niet of nauwelijks in Nederland. Waterstof is echter een belangrijke brandstof voor de toekomst, zo bleek uit het webinar H2 voor interne logistiek van 29 april.

De organisatie was in handen van Midpoint Brabant in samenwerking met Everfuel (Deens bedrijf voor aanvoer en distributie van waterstof) en Plug Power (Amerikaanse leverancier van o.a. brandstofcellen op waterstof voor intern logistiek materieel). De ruim twintig deelnemers aan het webinar bestonden uit een mix van logistiek dienstverleners, verladers en leveranciers van tankinfrastructuur en waterstof.

Voordelen waterstof aangedreven heftrucks

De waterstoftechnologie voor intern logistiekmateriaal, zoals heftrucks, wordt al jarenlang in de VS en Europa toegepast en is daarmee bewezen technologie. Verschillende heftruckfabrikanten bieden heftrucks met waterstof brandstofcellen aan. Waterstof aangedreven heftrucks hebben als voordelen onder meer dat oplaadtijden kort zijn, er geen oplaadruimte meer nodig is zoals voor batterijen, en dat er geen vermogensverliezen zijn. Bovendien zal er steeds meer elektrische energie nodig zijn voor het laden van voertuigen bij distributiecentra en andere operationele processen in DC’s, waardoor de combinatie met waterstof aantrekkelijker wordt. Indien er in meerdere shifts gewerkt wordt met een vlootomvang van minimaal 30 units, is een business case voor waterstof mogelijk al interessant.

Midpoint Brabant ondersteunt het logistiek ecosysteem van Midden-Brabant. Zeker omdat Tilburg-Waalwijk dé Logistieke Hotspot van Nederland is (nummer 1 in 2019 en 2020) kan deze regio een speciale rol vervullen bij de introductie van waterstof in de interne logistiek.

Wilt u meer weten over waterstof in transport en logistiek? Neem contact op met Twan van Lankveld, programmamanager Smart Logistics van Midpoint Brabant (twanvanlankveld@midpointbrabant.nl).

Midpoint Brabant