Skip Navigation or Skip to Content

Waalwijk maakt werk van Smart Mobility

Hoe kunnen pakketten slim vanuit distributiecentra naar ophaalpunten in het centrum worden vervoerd? En hoe komen werknemers naar hun werk op het bedrijventerrein. Startups Citysteps en InnoTractor sloegen pitchten samen het idee om het bedrijventerrein van Waalwijk met de stad te verbinden met slimme elektrische steps en fietsen en ontvangen een kickstartpremie van 15.000 euro.

Dinsdag 5 november vond het eerste Smart Mobility Event plaats in het centrum van Waalwijk. Waalwijk zet met het programma Smart Move in op slimme mobiliteit om op deze manier diverse uitdagingen die er zijn aan te pakken. Bereikbaarheid is voor Waalwijkse bedrijven, duizenden werknemers en inwoners van groot belang. Smart Mobility startups, bedrijven en kennispartners uit het hele land kwamen daarom naar Waalwijk om te werken aan concrete oplossingen voor deze uitdagingen.

Slimme step
De startups Citysteps en InnoTractor sloegen de handen ineen en pitchten samen het idee om het bedrijventerrein van Waalwijk met de stad te verbinden met slimme elektrische steps en fietsen. Zij ontvangen een kickstartpremie van 15.000 euro om het idee verder uit te werken en uit te voeren in Waalwijk. Maar er gebeurde nog meer. Tientallen andere startups, bedrijven en kennisinstellingen gingen ook aan de slag met de vier mobiliteitsvraagstukken van de gemeente Waalwijk. Vier ideeën die wenselijk, haalbaar en rendabel waren werden gepitcht aan de jury bestaande uit Ronald Bakker (wethouder Economie & Mobiliteit), Jolanda Smit (regisseur bij Brabant Mobiliteitsnetwerk) en Erik Jonkers (Manager Fulfilment Center bol.com).

Waalwijk heeft ambitie
Wethouder Bakker is enorm tevreden met het niveau van de oplossingen die werden aangedragen: “Het is ontzettend knap om te zien hoe gedreven mensen in zo’n korte tijd tot slimme oplossingen komen. Ik heb zelf voornamelijk gekeken of de concepten een wezenlijk probleem gaan oplossen of een echte behoefte van de doelgroep vervullen. Ik kijk er naar uit om samen met Citysteps en InnoTractor het idee verder uit te werken en ook daadwerkelijk in Waalwijk in gebruik te nemen. We hebben de ambitie om van Waalwijk dé plek te maken voor het ontwikkelen, testen en implementeren van slimme mobiliteit.”

Smart Move programma
In het Smart Move programma komen vier mobiliteitsvraagstukken naar voren. In de zomer van 2019 heeft de gemeente Waalwijk samen met het lokale bedrijfsleven en kennispartners nagedacht over slimme oplossingen voor deze vier mobiliteitsvraagstukken:

  • Stadsdistributie: hoe kunnen we pakketten slim vanuit distributiecentra naar ophaalpunten in het centrum vervoeren?
  • Werknemersshuttles: hoe kunnen we gezamenlijk shuttlevervoer organiseren voor werknemers van bedrijventerreinen?
  • E-bike station: hoe kunnen we fietsen een prettig alternatief laten zijn voor de bus of als ‘last-mile’ vervoer?
  • Logistieke overslag: hoe kunnen we de overslag van goederen in de nieuwe insteekhaven automatiseren en integreren?

Bron: www.logistiek.nl

Foto’s: Willeke Machiels

Midpoint Brabant