Net echt, alsof je zo een fabriek binnenstapt. Op Gate2 – de door Midpoint Brabant geïnitieerde Smart Industry campus in Rijen en vestigingsplek van Fieldlab Campione – staat een proefopstelling van een echte productielijn voor de procesindustrie. Met alles erop en eraan: sensoren, pompen, kleppen. Knipperende lampjes, vloeistof die rondgepompt wordt. “De term ‘conditie afhankelijk onderhoud’ is al ruim veertig jaar oud”, begint Paul. “Maar grote fabrieken – denk daarbij aan de grote chemische hotspots in Nederland – durfden er nog niet aan. Veranderen wilden ze wel, maar pas nadat bij wijze van spreken bij een buurman was aangetoond dat het werkt. Toen besloten we dat we zelf die buurman maar moesten zijn. Dat we een centrale plek voor innovatie moesten creëren. Zo is Fieldlab Campione ontstaan.”
Gestructureerd innovaties voor voorspelbaar onderhoud bedenken, testen en ontwikkelen. Vóór 2015 gebeurde het nog nergens ons land. En dat is eigenlijk heel vreemd. Ontwikkelingen op dit vlak kunnen de Nederlandse industrie namelijk veel geld kan besparen. Voor brancheorganisatie World Class Maintenance (WCM) een goede reden om Fieldlab Campione te starten. Wat leverde het fieldlab tot nu toe op? En wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? Met Paul van Kempen (operationeel directeur van WCM en projectleider van Campione) blikken we terug.
Waarom is ‘just in time’ onderhoud zo belangrijk voor de Nederlandse industrie?
“Wat nu vaak gebeurt in fabrieken is gepland of correctief onderhoud. Dus: we gaan op basis van een planning met onderdelen van de productielijn aan de slag, zonder dat we weten of het al écht nodig is. Daardoor gebeurt het misschien te vaak, en dat kost geld. Bij de andere werkwijze is het andersom: daar ben je te laat. Een onderdeel is kapot waardoor de volledige productielijn stil komt te staan. Ook dat kost weer bakken met geld. Kortom: als je precies weet wanneer onderhoud aan je materialen nodig is, scheelt dat je hoe dan ook een hoop onnodige kosten.”
Toch zijn bedrijven terughoudend in het omarmen van innovaties, vertelde je. Hoe komt dat?
“Dat heeft te maken met risicobereidheid van de industrie. Innovaties kunnen natuurlijk ook mislukken. Die ruimte is daar niet. Dat kost teveel geld, en het kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Veel bedrijven werken namelijk met chemicaliën waarmee je zeer voorzichtig om moet gaan.”
En dus is Fieldlab Campione een belangrijke, centrale plek. Hier wordt op een veilige manier ontwikkeld, geëxperimenteerd en getest. Wat gebeurt er precies in Rijen?
“Wat we hier doen is tweeledig. Aan de ene kant onderzoeken we nieuwe mogelijkheden. Dat doen we met kennis partijen, zoals Tilburg University. Zo werken we op dit moment onder leiding van prof. dr. Max Louwerse in een mixed reality lab aan toepassingen van Augmented en Virtual Reality. Aan de andere kant richten we ons binnen dit project steeds meer op ‘Human Capital’. Want het is natuurlijk heel leuk als je allerlei nieuwe toepassingen ontwikkelt, maar als je geen mensen kunt vinden die ermee om kunnen gaan heb je nog steeds een probleem. Daarin is de samenwerking met Avans Hogescholen en ROC Tilburg van belang. Zij hebben Campione vanaf het begin af aan omarmd. Ze hebben een speciaal curriculum voor Campione. Studenten en docenten werken zo één op één mee aan de nieuwste ontwikkelingen.”
Hoe zit het met de partijen waarvoor je het uiteindelijk doet: de procesindustrie?
“Ook zij zijn sinds de start actief betrokken bij Campione. Onder meer Sitech Services, Fujifilm en Tata Steel. En toen na verloop van tijd innovaties het Fieldlab waren ontgroeid, boden zij ruimte in hun fabriek voor pilots in de praktijk. Dat zijn de living labs. Erg mooi om te zien wat daar gebeurt. Niet alleen binnen zo’n pilot, maar ook tussen de pilots. Het zorgt voor interessante kruisbestuivingen.”
Kun je een voorbeeld noemen?
“Fujifilm is een grote speler in de productie van offsetplaten voor de grafische industrie. Maar de markt voor dat soort platen is behoorlijk veranderd dankzij digitalisering. Daarom moeten zij nog scherper zijn op alle kosten. Tijdens de pilot ontdekten we dat data van hun productieafdeling gebruikt kon worden voor ontwikkeling van onderhoudsmodellen. Dat waren dus gegevens die ze altijd al zelf in huis hadden! Met modellen die ze op basis daarvan ontwikkelden, kunnen ze nu realtime volgen hoe de staat van onderdelen in de productielijn is. Is er vervanging nodig, kunnen ze daar precies op het juiste moment op in springen. Door een relatief kleine ingreep, maar met groot effect. Dat trok de aandacht van een andere partner: Tata Steel. Zij onderzoeken nu of dit ook in hun fabrieken werkt. Dat is natuurlijk wat we het liefst zien. Dat inzichten die we bij de één verkrijgen, ook gedeeld worden met andere partijen. Er zijn al mooie business cases in Campione bereikt.”
Hoe gaat het nu verder met Fieldlab Campione?
“Dit jaar zijn we onder de noemer CAMPIONE 2.0 een nieuwe fase ingegaan. We gaan regionaal MKB (Midden- en West-Brabant) op weg helpen met Smart Maintenance op basis van kennis, ervaring en infrastructuur van CAMPIONE. Ook het vorig jaar gestarte skillslab – dus de intensieve samenwerking met Avans en ROC – loopt door om te borgen dat gekwalificeerd personeel beschikbaar blijft. Daarnaast blijven we de proefopstelling bij Gate2 steeds aanpassen en ontwikkelen. Met Ericsson, een belangrijke partner op de campus in Rijen, kijken we naar toepassing van Internet of Things, Big data en mogelijkheden van 5G. En samen met Midpoint Brabant, de BOM en Avans starten we een nieuw traject, waarmee we ons richten op MKB’ers in Brabant. Jaarlijks selecteren we drie tot zes MKB-bedrijven – dat kan gaan van een koekjesfabriek tot aan een leverancier van high tech productielijnen – die we helpen innoveren op het gebied van slim onderhoud. De successen daarvan delen we, om anderen weer te inspireren. En zo hopen we dat smart maintenance zich als een olievlek verspreidt in onze provincie. Zodat iedere ondernemer, groot of klein, mee kan profiteren van de nieuwste en beste mogelijkheden op dit vlak.”
Fieldlab Campione is mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit de gemeenten Tilburg en Gilze-Rijen, en door subsidie van OPZuid, provincie Noord-Brabant, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Ministerie van Economische Zaken. CAMPIONE 2.0 is mede mogelijk gemaakt vanuit de Regiodeal Midden- en West-Brabant.
CAMPIONE heeft een groot aantal partners: ABB, Actemium, Avans Hogeschool, Axians, Asset Health Dynamics, BlueTea, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Delta, Dimensys, DOW Benelux B.V., Ericsson Telecommunicatie, Frauenhofer instituut, Fujifilm, Hogeschool Zeeland, Hoppenbrouwers Techniek, IFM, IJssel, IMS International, Inteliments, Interman, International Flavors & Fragrances, KEC, Kennis- en Innovatiecentrum KicMPi, Mainnovation, Midpoint Brabant, Mobile Shutdown Systems, NLR, Pfaudler, Prezent, Rijksuniversiteit Groningen, ROC Tilburg, Sabic, Samure, Schneider Electric, Sitech Services, Tata Steel, Tilburg University, TNO, TU Eindhoven, World Class Maintenance.
Wil je meer weten over ontwikkelingen rond Fieldlab Campione? World Class Maintenance deelt de komende tijd meer resultaten van dit project. Ook organiseert WCM regelmatig bijeenkomsten voor geïnteresseerden, zoals het eindevent Fieldlab Campione op 28 mei 2020. Houd de website van World Class Maintenance in de gaten voor alle updates.