Skip Navigation or Skip to Content

Vijf financieringsmogelijkheden via Midpoint Brabant voor mkb en startups

Dit is een publicatie van Make it in Tilburg uit de reeks “Het Midpoint Effect”.

Heb je een innovatief product, een veelbelovend project of wil je een onderneming starten of versneld laten groeien? Een goed financieringsplan is hierbij onmisbaar. Midpoint Brabant biedt mogelijkheden. Deze ontwikkelorganisatie adviseert bedrijven in Midden-Brabant bij het vinden van de juiste financiering voor hun plannen. De experts van Midpoint Brabant zetten vijf mogelijkheden voor je op een rij en de ondernemers van Fietsaccu-revisie en BoostPhysics delen hun ervaringen met de subsidies.

1. Geld voor innovatie

De provincie Noord-Brabant heeft een regeling Stimulering van Innovatie in de Regio (SIR). Een pot die dus onder andere is bedoeld voor ondernemers in Midden-Brabant. Met deze regeling financier je innovatieve plannen, diensten, producten of productieprocessen die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke opgaven, zoals verduurzaming en digitalisering.

Adviseur projectfinanciering Marijn van Zanten licht toe: “Het subsidiepercentage voor ondernemingen die minimaal drie jaar staan ingeschreven bij de KvK is 40% van de kosten, tot een maximum van 50.000 euro. Voor innovatieve startups is dat 50% met een maximum subsidiebedrag van 15.000 euro. De SIR-regeling loopt drie jaar. In 2022 kun je tot 1 oktober 2022 subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Brabant.”

Als kennisintensieve startup in Brabant kun je ook een pre-seed lening aanvragen bij Starterslift Investments. Dit gaat over financiering in de vroege -bijzonder risicovolle- fase om jouw startup in kennisintensieve innovatie te versnellen zodat je een waardevolle bijdrage kan gaan leveren aan uitdagingen in de maatschappij. Je kunt deze lening alleen aanvragen als je van een business developer van Tilburg University, Avans Hogeschool, Breda University of Applied Sciences, Fontys Hogescholen, Midpoint Brabant of REWIN begeleiding krijgt.

Meer informatie?

Neem als mkb’er voor kosteloos advies contact op met Marijn van Zanten via marijnvanzanten@midpointbrabant.nl en als startup met Richard Heesen via richardheesen@midpointbrabant.nl. Aanmelden voor de SIR-regeling kan hier:

2. Geld voor Groei

Ben je voor je start-up, scale-up of mkb in Midden-Brabant op zoek naar groeikapitaal? Heb je een businesscase die voor reguliere financiers moeilijk of uitdagend is? Pitch jouw ondernemingsplan bij de Financieringstafel van Midpoint Brabant.

Hoe werkt dit? Adviseur Bedrijfsfinanciering Bart Taminiau legt uit: “Je gaat in gesprek met dé topfinanciers uit de regio. Rond de tafel zitten ABN AMRO, ING, Rabobank, Collin Crowdfund, BOM, RVO, Midpoint Brabant, gemeente Tilburg en Braventure. Met één keer pitchen heb je dus al meteen een groot aantal partijen bij elkaar. En je weet snel wie je plan verder wil brengen en wat de financieringsmogelijkheden zijn. Bovendien helpen deze partijen je met onafhankelijk en gratis advies over je plan. ”

Meer informatie?

Neem contact op met Bart Taminiau via barttaminiau@midpointbrabant.nl. En bekijk alvast deze video waarin Bart en de startup BoostPhysics meer vertellen over de Financeringstafel in Midden-Brabant.

3. Geld voor projecten

Digitalisering, circulaire economie, energietransitie en human capital. En: maakindustrie, leisure en logistiek. Past jouw project bij één of meer van deze thema’s en sectoren? Dan begeleidt Midpoint Brabant je graag bij het vinden van een passend fonds. Zo versterken we samen de economische kracht van regio Midden-Brabant.

Marijn van Zanten: “Ook in 2022 bieden Europa, Rijk en regio volop financieringskansen voor innovatieve projecten met onder andere de fondsen OPZuid (Zuid-Nederland), Interreg Vlaanderen-Nederland, MKB Innovatiestimulering Topsectoren en SIR. Het juiste fonds voor jouw project is maatwerk. Vertrekpunt is de inhoud. Van daaruit adviseert Midpoint Brabant gericht hoe je zorgt voor passende subsidieaanvragen en hoe je deze financieringskansen kunt verzilveren.”

Meer weten?

Neem contact op met Marijn van Zanten via marijnvanzanten@midpointbrabant.nl.

4. Geld voor plannen in de leisure sector

Het Leisure Ontwikkelfonds Brabant (LOF Brabant) maakt leningen mogelijk voor innovatieve, kwalitatief onderscheidende plannen in de Brabantse vrijetijdssector. Dit Brabantbrede stimuleringsfonds is een een initiatief van de provincie Noord-Brabant, Midpoint Brabant, Metropoolregio Eindhoven, Regio Noordoost-Brabant, Regio West-Brabant en toonaangevende bedrijven zoals de Efteling en Libéma.

Fondsmanager LOF en programmamanager Smart Leisure Joost Melis: “De lening is gericht op het ontwikkelen van nieuw onderscheidend vrijetijdsaanbod in Brabant om structureel meer bezoekers te trekken, die langer blijven en meer besteden, en om het leef- en vestigingsklimaat in Brabant een impuls te geven. Zo hebben we bijvoorbeeld Doloris in Tilburg geholpen bij de start.”

Wanneer kom je hiervoor in aanmerking? Joost vervolgt: “Je hebt een pre als het plan aansluit bij één of meer van de kernthema’s: ‘Brabantse meesters en erfgoed’, ‘Design en innovatie’ en ‘Attractieparken en evenementen’. En als het plan inspeelt op trends in de toerismesector, zoals urban, experience en slow tourism. Je kunt ook een lening aanvragen voor de ontwikkelfase van een initiatief, bijvoorbeeld voor de financiering van kosten voor conceptontwikkeling en ontwerpen en designs. De business case moet wel op hoofdlijnen sluitend zijn.”

Meer weten? 

Neem contact op met Joost Melis via joostmelis@midpointbrabant.nl. Bekijk ook de website www.lofbrabant.nl en deze video over het Leisure Ontwikkel Fonds Brabant.

5. Geld voor startups

We noemden al de SIR-regeling (punt 1) en Financieringstafel (punt 2). Maar er zijn meer financieringsmogelijkheden voor start-ups. In een vroege fase zijn vaak subsidies mogelijk. Bij een volgende stap gaat het doorgaans om leningen en als je verder bent krijgt financiering meer het karakter krijgen van een investering.

Als business developer geeft Richard Heesen van Midpoint Brabant advies en ondersteuning aan start-ups. Hij werkt hierbij nauw samen met Braventure: “Eén van de mogelijkheden is het Brabant Startup Fonds. Dit is hét investeringsfonds van de provincie Noord-Brabant voor start-ups in de vroegste fase. Het financiert kansrijke, innovatieve en kennisintensieve start-ups. Zij krijgen begeleiding om van idee tot product-market fit te komen en investeerders aan te trekken. Als start-up kun je een kredietlening tussen de 50.000 euro en de 350.000 euro ontvangen.”

Meer informatie?

Voor start-ups zijn nog meer financieringsmogelijkheden. Neem contact op met Richard Heesen via richardheesen@midpointbrabant.nl. En bekijk dit overzicht van Braventure met alle Brabantse financieringsmogelijkheden voor vroege fase start-ups.

Voor meer artikelen van Make it in Tilburg over het Midpoint Effect, klik hier.

 

Midpoint Brabant