Skip Navigation or Skip to Content

(Video) Hoe werkt Midden-Brabant aan multimodale logistiek?

De regio Tilburg-Waalwijk is onlangs voor het tweede jaar op rij gekozen tot Logistieke Hotspot van het jaar (2019 én 2020). Het geheim zit ‘m in topscores op vrijwel alle beoordelingscriteria. En in het bedenken en toepassen van slimme logistieke oplossingen. Via weg, spoor en water. Oftewel: multimodale logistiek. In deze video (zie onderaan dit artikel) vertellen drie Midden-Brabantse ondernemers over hoe zij dit hebben aangepakt.

Slimme camera’s voor slimme logistiek in Tilburg

Hoe kun je data gebruiken voor het voorspelbaar maken van logistieke planning? Voor het project Data Science voor Logistieke Innovatie (DALI) kwam de startup Sentors in contact met Midpoint Brabant voor een project bij Barge Terminal Tilburg (BTT Multimodal Container Solutions), onderdeel van GVT Group of Logistics. Ook wel bekend van de grote rode kranen op de industrieterreinen Loven en Vossenberg. Hier worden containers van grote schepen en treinen uit Rotterdam, Polen en China overgeladen op binnenvaartschepen of vrachtwagens voor verder vervoer.

In de video vertelt Sander Maas van Sentors hoe zijn bedrijf beeldherkenningssoftware inzet voor geautomatiseerd inchecken van containers aan de poort. Op een slimme, laagdrempelige en kostenefficiënte manier.

Steeds vaker voor transport via water

“22% meer containers, 16.700 ton minder CO2 emissie en 23 miljoen kilometers minder op de weg.” Dit zijn enkele kengetallen die aantonen dat transport over water een efficiënte manier is. In Tilburg en Waalwijk is de binnenvaart een belangrijke troef. Niet voor niets is deze regio onlangs voor de tweede maal op rij uitgeroepen tot Logistieke Hotspot nummer 1 van Nederland.

Iwan Maessen, general manager Terminals van GVT Group of Logistics licht in de video toe: “Vervoer via binnenvaart is in onze regio sneller dan via de weg. Ook is het de schoonste manier. Het dagelijks vervoer van en naar Rotterdam en terug loopt via de West-Brabant corridor. Cruciaal is de manier waarop je het organiseert en afspreek met alle betrokken partijen. Alles moet gericht zijn op een hoog betrouwbare logistieke planning.”

Rechtstreeks vervoer per trein tussen Tilburg en China

Waarom zou je goederen van Tilburg naar China en terug vervoeren per trein als het ook met het vliegtuig of per  schip kan? Heel simpel. Vliegen duurt maar twee dagen, maar is veel duurder. Transport over zee is betaalbaar, maar kost veel tijd, wel zo’n 45 dagen. Railtransport is een goede tussenoplossing.

Remon Versteijnen, commercieel manager Barge Terminal Tilburg: “Allereerst halen we met railtransport vrachtauto’s van de weg, bijvoorbeeld bij vervoer vanuit en naar Rotterdam en Polen. We reduceren hiermee stikstof en CO2. Het is dus heel duurzaam. Het treinvervoer van en naar Polen is erg efficient, onder andere omdat we met QR-codes het hele traject realtime online kunnen volgen. Tot voor kort was er nog veel papierwerk in de logistiek, nu verloopt het hele traject online. Met een zeer hoge betrouwbaarheid. En het is ook nog eens veilig…”

Bekijk hier de VIDEO.

 

Midpoint Brabant