Skip Navigation or Skip to Content

Van prijsvraag tot serieus plan in ontwikkeling: de ‘klimaatboom’

Wat begon als inzending voor de Hoos & Hitte Contest in 2019, groeide uit tot het serieuze concept dat vandaag als regionaal voorpaginanieuws verscheen in het Brabants Dagblad. Want de klimaatboom kwam binnen als idee bij deze prijsvraag van Een Gezond Leisureklimaat (programma van Midpoint Brabant). Inmiddels is ondernemer Ton Gimbrère bij het plan betrokken en is als locatie park Pauwels in Tilburg-Noord in beeld.

Bedenk een plan waarin de strijd tegen klimaatverandering en recreatie samengaan. Dat was de opdracht van de Hoos & Hitte Contest van Een Gezond Leisureklimaat waar de klimaatboom in 2019 een inzending van was. De ontwerpers van Urban Jazz bedachten het concept. Het werd de klimaatboom: een combinatie van een educatieve speeltuin en een kunstwerk, gecombineerd met horeca. Het idee werd gewaardeerd door publiek én jury (waaronder Helga van Leur), want dit plan, waarin de strijd tegen klimaatverandering en recreatie hand in hand gaan, won de innovatieprijs en kreeg daarmee een aanmoediging om door te gaan. Kinetic Creative bracht het ontwerp tot leven.

Locatie en ondernemer gevonden
“Het winnende idee”, zo schrijft het Brabants Dagblad, “zou een plekje moeten krijgen in landschapspark Pauwels, het gebied ten noorden van Tilburg, dat zich uitstrekt tot aan de Loonse en Drunese Duinen en de Efteling.” Met het concept van de klimaatboom gingen wij vanuit Een Gezond Leisureklimaat samen met de gebiedscoördinator van park Pauwels op zoek naar een ondernemer die ermee aan de slag wilde. Uiteindelijk kwam Ton Gimbrère, voormalig directeur van Bonheur Horeca Groep, naar voren.

Nog een lange weg te gaan
Voordat de plannen definitief zijn, moet er nog veel gebeuren. Omwonenden krijgen uiteraard een stem en de provincie, het waterschap en Natuurmonumenten worden ook betrokken bij het plan. “Het is allemaal nog heel pril”, zegt Gimbrère in het Brabants Dagblad. “Er is nog een lange weg te gaan tot een mogelijke bestemmingsplanwijziging, maar de locatie is interessant. Het Noorderbos is nog steeds een onontdekt pareltje in de stad en ook voor Tilburg-Noord zou het een hele mooie nieuwe groene, recreatieve voorziening zijn.”

Aandacht voor klimaatverandering
Vanuit Een Gezond Leisureklimaat zijn we blij dat het idee ook ná het winnen van de prijs in ontwikkeling is gebleven. “Het is onze missie om klimaatverandering onder de aandacht te brengen en recreatieondernemers te ondersteunen bij duurzaam ondernemen. Dat met de klimaatboom ook kinderen worden bereikt, is echt iets extra’s. In dit plan zit het allemaal.”

Het hele artikel uit Brabants Dagblad lees je hier: Tilburg wil ‘klimaatboom’ met horeca aan de Noorderplas.

 

 

Midpoint Brabant