Skip Navigation or Skip to Content

UniPartners Tilburg slaat brug tussen studenten Tilburg University en ondernemingen

Heb je als onderneming een vraagstuk dat je goed gefundeerd en in korte tijd onderzocht of uitgewerkt wilt hebben? Dan is UniPartners mogelijk een interessante optie. We vroegen bestuurslid Juul Donders wat UniPartners Tilburg voor bedrijven en studenten in de regio Midden-Brabant kan betekenen.

Juul, wat doet UniPartners Tilburg precies en waarom?

UniPartners Tilburg is een academisch adviesbureau dat al sinds 1997 de brug slaat tussen universiteitsstudenten en bedrijven. We werken nauw samen met Tilburg University en hebben een tweeledige missie. Enerzijds geven we studenten de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen in de wereld van consultancy. Zo krijgen zij een unieke kans om de kennis van hun studie als studentconsultant toe te passen in het bedrijfsleven. Anderzijds helpen we organisaties om hun uitdagingen door gepassioneerde studenten op te laten pakken.

Jullie zijn onderdeel van een groot landelijk netwerk…

Dat klopt. UniPartners bestaat uit twaalf vestigingen, verspreid over de universiteitssteden in Nederland. Er zijn meer dan 3.500 studenten aan verbonden. Jaarlijks runnen zo’n negentig bestuurders deze vestigingen.

Wat kunnen jullie betekenen voor bedrijven?

Zij schakelen ons in als ze tijdelijke hulp nodig hebben bij een project. Vaak gaat het om vraagstukken waar zij zelf de tijd of kennis niet voldoende voor in huis hebben. Omdat er binnen Tilburg University een breed aanbod aan studies is, kunnen we diverse soorten projecten aanpakken, zoals juridische onderzoeken, financiële analyses, marketingplannen, concurrentieanalyses of HR- en organisatie-onderzoeken. Daarnaast hebben wij een samenwerking met de JADS in Den Bosch, waardoor we ook Data Science vraagstukken kunnen oppakken. Omdat wij onderdeel zijn van een landelijk netwerk kunnen wij ook studenten van andere universiteiten werven.

Hoe garanderen jullie de kwaliteit?

Wij hebben een strenge sollicitatieprocedure en werken met de beste bachelor- en masterstudenten van Tilburg University. Zij voeren de projecten als bijbaan uit. Als bestuursleden fungeren we als projectmanagers die de begeleiding van de student uit handen nemen, zodat je hier als onderneming nauwelijks omkijken naar hebt. Vijf bestuursleden zijn actief van augustus tot en met juli, en twee van februari tot en met januari. Dit zorgt ervoor dat er altijd een half jaar een overlap bestaat, waarin alle kennis van het projectmanagement wordt meegenomen en goed kan worden overgedragen aan de opvolgers.

Hoelang duurt een project gemiddeld?

Dit is verschillend per project. We streven altijd naar een zo hoog mogelijke kwaliteit. Vooraf maken we een tijdsplanning, zodat de organisatie weet hoelang het project ongeveer in beslag neemt. Gemiddeld is dit vier maanden wanneer de student 10 à 16 uur per week werkt.

Waarom moeten bedrijven voor UniPartners kiezen? Wat is het verschil met een stagiaire?

Ons doel is om veel werk en tijd uit handen te nemen van de opdrachtgever. Dit doen wij door als projectmanager op te treden. We hebben wekelijks contact met onze studentconsultants, waardoor wij uitdagingen al direct kunnen tackelen. We controleren de inhoud van het project voordat deze bij de opdrachtgever komt. Daarnaast kunnen de studentconsultants zelfstandig, vanuit huis, werken aan het project, zodat er geen plek op locatie hoeft te worden vrijgemaakt. Tussentijds evalueren we met alle partijen. Een belangrijk voordeel om ons in te schakelen is ook dat wij geen eisen vanuit de opleiding opgelegd krijgen. We hoeven geen verantwoording af te leggen en kunnen opdrachten volledig vrij uitvoeren naar de specifieke wens van de onderneming.

Kun je enkele voorbeelden van geslaagde projecten noemen?

Voor de Tilburgse ondernemersvereniging Vitaal Kraaiven hebben we een HR-opdracht vervult over de vraag hoe je studenten in de regio kunt houden. Voor het burgerinitiatief Spoorpark hebben we een onderzoek gedaan naar de financieringsmogelijkheden. Voor het bloempotten- en decoratiebedrijf Mega Collections uit Waalwijk hebben we een algemene voorwaarden check verricht. Voor Orange Planet in Dongen hebben we een nieuw format voor een leverancierscontract ontwikkeld. En sinds 2015 hebben we diverse opdrachten uitgevoerd voor Van Spaendonck Groep.

Wat zijn de kosten?

UniPartners werkt met een ‘fixed price, fixed service’. Dit baseren we op de expertise van de student die nodig is en het aantal uren. UniPartners is een non-profit organisatie. Met de inkomsten van onze projecten betalen wij onze studenten. Zij hebben een marktconform uurloon.

Hoe zijn jullie georganiseerd?

Elk bestuursjaar wordt UniPartners Tilburg geleid door zeven studenten, waarvan ik er nu dus een ben. In feite runnen we een eigen onderneming. Dit doen we volledig onbezoldigd, 100% vrijwillig. Vooral om onszelf professioneel te ontwikkelen en de opgedane academische kennis toe te passen in de praktijk. We fungeren als projectmanagers met verschillende bestuursfuncties: voorzitter, kwaliteitsmanager, penningmeester, HR-manager en twee accountmanagers. Mijn rol is die van PR-manager. Vanuit ieders specialisme begeleiden wij ook elkaar. Als bestuur krijgen we ondersteuning van onze Raad van Toezicht en de Raad van Advies. Ieder bestuurslid heeft twee buddy’s uit de Raad van Advies, met wie we kunnen sparren. We leren hier super veel van. De adviseurs zijn allemaal bekenden binnen het Tilburgse bedrijfsleven, waaronder Marc Heuvelmans van BG.legal, Rien van Linschoten van Brabo Horeca Groep, Nicole Severijns van Marketing Tilburg en Bas Kapitein van Midpoint Brabant.

Waaruit bestaan jullie werkzaamheden?

Als bestuur zijn we veel bezig met projectmanagement. We focussen op het warm houden en uitbreiden van ons netwerk. We komen veel in contact met bedrijven, ook om hen te interesseren om ons in te schakelen. Zo breiden we ook ons persoonlijke netwerk uit en ontwikkelen we onszelf op professioneel gebied. We begeleiden de studentconsultants bij hun projecten. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen interne bestuursfunctie met een duidelijke taakverdeling. Doordat we bestaan uit een landelijk netwerk met meerdere vestigingen komen we ook in contact met collega’s van andere vestigingen. Zo zijn er meerdere keren per jaar functie-overleggen en activiteiten, waarbij we met onze gedeelde kennis veel van elkaar kunnen leren. We werken ook intensief samen met Midpoint Brabant en Station88. De bedrijven die ons inschakelen profiteren natuurlijk volop van al deze gebundelde expertise.

Hoe kunnen bedrijven jullie bereiken?

Dat kan telefonisch op 013-4668085, per mail via tilburg@unipartners.nl. En ons kantoor op de Tilburg University campus (T616) is doordeweeks open tussen 9.00 en 17.00 uur. In deze coronatijd zijn we natuurlijk ook bereikbaar via videobellen.

 

Midpoint Brabant