Skip Navigation or Skip to Content

Tilburgs bedrijf Capi Europe succesvol in terughalen productie van China naar Nederland

Het tv-programma Nieuwsuur heeft onlangs aandacht besteed aan het onderwerp lokaal produceren. Hoe dit succesvol kan, bewijst de bloempottenfabriek Capi Europe uit Tilburg, de stad die van oudsher bekend staat om haar sterke maakindustrie.

Directeur Toine van de Ven van Capi Europe vertelt in het nieuwsitem waarom hij er acht jaar geleden voor heeft gekozen om zijn productie grotendeels van China naar Nederland terug te halen: “Vanwege lagere kosten hebben we jarenlang geproduceerd in China, maar we merkten dat we niet meer baas in eigen huis waren. Het ging me ook niet snel genoeg. We wilden meer de regie hebben. In China werkten 400 mensen aan de productie, in Nederland hebben we nu 60 mensen en 12 robots. We produceren een half miljoen potten per jaar en distribueren naar 70 landen. Orders gaan doorgaans dezelfde dag nog de deur uit. Veel bedrijven met productie in lagelonenlanden grijpen nu in de coronatijd mis, wij niet. Trouwens, de potten die we in ons eigen land maken kun je gewoon laten vallen, dat moet je met de potten uit China maar niet doen…´

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt van Tilburg University, onderstreept het belang van reshoring, oftewel het terughalen van productie naar eigen land: “Het kan bedrijven minder kwetsbaar maken. Zo’n 10 tot 25% van de ondernemingen denkt erover om de productie weer terug te halen. Ik vind dat de overheid meer kan doen om dit mogelijk te maken. Tot nu was het idee dat we een goed vestigingsklimaat hebben, met gunstige belastingen en goed opgeleide mensen, en dat het dan vanzelf wel goed komt. Maar ik denk dat de overheid productie in eigen land meer moet stimuleren. De coronacrisis laat zien hoe afhankelijk je bent geworden van leveringen uit het buitenland.”

Midpoint Brabant stimuleert de maakindustrie in de regio met slimme technologieën en werkgelegenheid.

Marc Franken