Skip Navigation or Skip to Content

Testlab 5G van Ericsson in Rijen: “Dit gaat onze levens ingrijpend veranderen”

Dit voorjaar worden dan eindelijk de frequenties voor 5G in Nederland geveild. Op de Ericsson campus in Rijen is 5G nu al beschikbaar. Als één van de eerste plaatsen in ons land. Algemeen directeur Loet Pessers: “Sinds begin 2019 staan er 5G antennes op de campus. Daardoor kunnen we nu al onderzoeken waar de toegevoegde waarde zit. Wat kunnen we bieden als de frequenties in Nederland beschikbaar komen?”

Begin dit jaar verscheen er een vierdelige reeks in Het Parool. Of 5G een nieuwe revolutie gaat ontketenen, vroeg de krant zich hardop af. Voor Etienne Scholl (domain sales manager industry bij Ericsson), raakt dit zijn dagelijkse praktijk: “5G gaat levens ingrijpend veranderen. De overgang van 4G naar 5G is – anders dan bij de overgang van 3G – een enorme stap vooruit. Met onze testomgeving helpen we die ontwikkeling te versnellen.”

Chirurg op afstand

Wat maakt de overgang van 4G naar 5G zo ingrijpend? “5G is vele malen sneller én stabieler dan 4G. Met name voor de industrie biedt dat nieuwe mogelijkheden”, legt Etienne uit. Bij 4G duurt data versturen een paar milliseconden, bij 5G is die vertraging er niet meer. “Daardoor kunnen bedrijven bijvoorbeeld experts op afstand mee laten kijken in hun bedrijf, via augmented reality. Dan is het alsof iemand gewoon naast je loopt, terwijl hij of zij zich in werkelijkheid duizenden kilometers verderop bevindt. 5G is zelfs zó snel, dat een chirurg in theorie op afstand zou kunnen opereren. Dankzij de bijkomende stabiliteit van de verbinding zorgt dat voor een scala aan innovatie opties.”
Samen met Avans Hogescholen zet Ericsson 5G vanaf september in voor het Fieldlab Campione bij Gate2. In dit project, dat door onder andere Midpoint Brabant is geïnitieerd, staat een proefopstelling van een automatiseringsproces centraal. Dus: geavanceerde techniek die je in industriële processen tegenkomt, maar dan in het klein. Opdrachten van studenten gaan over het inrichten en onderhouden van automatiseringsprocessen. “Door 5G mee te laten draaien in dit project leren we studenten meteen al wat er mogelijk is. Met robotjes die geautomatiseerd onderhoud plegen en augmented reality om een onderdeel van binnenuit te bestuderen, bijvoorbeeld,” vertelt directeur Loet.
Ook werkt Ericsson er aan testcases, die ze straks op de markt kunnen testen. “Wij zijn zo ongeveer het enige hightech bedrijf in deze regio. Doordat Midpoint Brabant hier kennisorganisaties en onderwijs aan elkaar verbindt, biedt dat een hoop nieuwe mogelijkheden voor ons”, vervolgt hij. “Zoals de samenwerking met Avans. Als studenten van nu de techniek omarmen, is de kans natuurlijk groter dat ze er straks mee gaan werken. Dat genereert op termijn weer nieuwe markten voor ons.”

Experimenteren

Wat gebeurt er nog meer op de campus in Rijen? Ericsson richt zich wereldwijd op het leveren van infrastructuur voor alle belangrijke mobiele technologieën. Samen met haar klanten (onder andere telecomaanbieders en softwareleveranciers) zet Ericsson de eerste stappen richting gebruik van 5G in de praktijk. Daarnaast worden medewerkers alvast getraind. Zo kunnen ze de functie van 5G testen. Loet: “In het testlab kunnen ze als het ware ‘spelen’ met de nieuwe technologie. Dan laten ze bijvoorbeeld een op afstand bestuurbare auto rijden. Een beetje een gimmick, maar zo krijg je wel alvast in de vingers hoe het werkt en wat er straks mogelijk is.” Voor testen met bedrijven is het nog te vroeg, meldt hij. “Maar we zijn al wel met industriële partijen met wie we vaker samenwerken in contact. Wat zou een noodzaak voor jullie zijn? In Aken zijn we daar al wat verder mee: daar testen we use cases.”

Ecosysteem

Toch duurt het nog wel even voor 5G in bedrijfsprocessen geïntegreerd kan worden, waarschuwt Etienne. Onder meer omdat in Nederland de frequenties voor 5G dus nog niet zijn vrijgegeven: dat doet het Rijk pas dit voorjaar. Daarnaast zijn de meeste devices, machines en software nog niet klaar voor 5G. Daardoor kunnen apparaten nog niet met elkaar communiceren. “Aan dat ecosysteem wordt nu hard gewerkt. En Ericsson neemt daarin op het gebied van telecommunicatie graag het voortouw”, stelt Loet. “Dat doen we hier in Rijen, in het testlab 5G en met partners op de campus. Daarnaast is er een 5G hub op de high tech campus in Eindhoven. En we werken nauw samen met het Fraunhofer Institute in Aken. In Duitsland zijn de 5G frequenties een tijd geleden al vrijgekomen.” Hij besluit: “Bij nieuwe technologieën op het gebied van telecommunicatie zit Ericsson vooraan. We hebben veel patenten, en er is een bak aan kennis binnen ons concern. Het is mooi dat we dat hier op de Aeroparc-campus en bij Gate2 kunnen delen. Met onze partners in de markt, zoals Midpoint Brabant, en ook met Avans en haar studenten.”

Nicole van Hoof - Aanjager duurzame economie