Skip Navigation or Skip to Content

Richard Heesen (Midpoint Brabant): om als startup succesvol te zijn, moet je eerst op je bek gaan

Tijdens de 013 Business Tour voor studenten sprak Richard Heesen, business developer van Midpoint Brabant, over startups in Midden-Brabant. Samen met de andere kennisinstellingen in Brabant die samenwerken op het gebied van startups heeft Midpoint Brabant de ambitie om de provincie uit te laten groeien tot de beste regio voor startups in Europa. Richard begeleidt startups uit Midden-Brabant samen met diverse andere organisaties met één gemeenschappelijke aanpak.

Startups zijn potentieel de hardste groeiers in de markt. Richard: “Een kansrijke startup kan zijn business schaalbaar maken. Economisch of maatschappelijk.” Maar hoe kom je nou tot een succesvolle start-up? Daar heeft Richard een verrassende visie op: “Van falen leer je het meest. Dat klinkt raar, maar als je het niet probeert dan leer je er niet van.” Een startup kun je dan ook prima beginnen als je net van school komt, zo meent Richard. “Want dan loop je het minste risico. Ik gun niemand een faillissement, maar wel een korte periode waarin je ondervindt dat jouw aannames fout waren. Zo ervaar je dat je niet moet blindvaren op dingen waar niemand op zit te wachten. Die tegenslag moet je overwinnen. Ik heb zelf dit zelf meegemaakt, ik heb ook gefaald. Dus: leer je doelgroepen en hun behoeften écht kennen. En speel daar op in. Dat is het meest kansrijk.”

En: “De meeste start-ups falen. Vanuit Midpoint Brabant helpen we je om wél succesvol te zijn, met ondersteuning van de Brabantbrede start-upsorganisatie Braventure. Maar de bal ligt grotendeels bij jezelf.”

Bekijk het gehele gesprek via deze link.

 

Midpoint Brabant