Skip Navigation or Skip to Content

PODCAST – Tilburg-Waalwijk terecht winnaar Logistieke Hotspot

Voor de tweede keer is Tilburg-Waalwijk de logistieke hotspot van Nederland. Alle reden voor een feestje, maar ook te analyseren waarom deze regio de uitverkiezing verdient. Felicitaties en reacties in deze podcast.

In drie van de zeven categorieën wist de logistieke hotspot Tilburg-Waalwijk de meeste stemmen te halen. Belangrijk daarin was vooral de medewerking van de gemeente, die alom wordt geroemd. Wethouder Berend de Vries van Tilburg nam vorige week de felicitaties in ontvangst samen met Sandra Smits voorzitter van de stuurgroep Smart Logistics van Midpoint Brabant.

Digitalisering belangrijk thema

Namens het Brabants samenwerkingsplatform schuift Twan van Lankveld aan in een podcast naar aanleiding van de bekendmaking. “Het was zeker een verrassing om weer opnieuw nummer één te zijn als regio, ondanks dat we al een tijdlang meedraaien in de top drie. De regio’s ontlopen elkaar niet veel. We hebben er wel hard aan gewerkt om samen met onderwijs, overheid en bedrijfsleven te kijken naar innovaties. Digitalisering is een belangrijk thema voor ons, onder andere met een driejarig project hier in Brabant. Binnen dat project kijken we bijvoorbeeld naar beeldherkenningssoftware voor de containerterminal hier in Tilburg.”

De containerterminal, waar goed gebruik van wordt gemaakt, is volgens Rinus Verhey (Heembouw) zeker een belangrijk speerpunt om hoog te eindigen op de lijst van belangrijkste Logistieke Hotspots van Nederland. Verhey voorspelt wel een dalende lijn als gevolg van de coronacrisis. “We zaten natuurlijk ook op een heel hoog punt. Een correctie van pakweg 25 procent vind ik op dit moment realistisch.”

Kansen voor brownfields

Niek Poppelaars (Savills) noemt Tilburg-Waalwijk aantrekkelijk voor investeerders in logistiek vastgoed. “Je ziet dat partijen met lokale kennis van de markt er in slagen om ook brownfields te vinden waar nu veel vraag naar is.” Die vraag komt enerzijds voort uit het langzaam opborrelende gebrek aan geschikte percelen – minpuntje voor de regio – maar ook vanwege de maatschappelijke discussie over ‘verdozing’ op grond waar nu nog geen bebouwing op is. “Greenfields krijgen het sowieso moeilijker, los van de crisis, maar voor brownfields liggen straks weer volop kansen.”

Twente stijgt naar zesde positie

De nieuwe rangschikking van Logistieke Hotspots leert ook dat regio’s boven de grote rivieren meer en meer in trek raken. Almere-Lelystad is daar een goed voorbeeld van, maar ook Twente. André Pluimers (voorzitter van Port of Twente en directeur van Bolk Transport) zegt dat het veel tijd en energie heeft gekost om door te groeien naar (inmiddels) een zesde positie, maar het is zeker de moeite waard geweest. “We zien heel graag dat er haast wordt gemaakt met de ontwikkeling van nieuwe gebieden. In de crisis is gebleken, dat met name e-commerce bedrijven het heel goed doen. Daar willen we straks heel graag klaar voor zijn.”

Voor het bekijken van de podcast, klik hier.

Voor meer informatie over de prolongatie van Tilburg-Waalwijk als logistieke hotspot nr. 1, zie ook deze video.

Bronvermelding: Logistiek.nl

Marc Franken