Skip Navigation or Skip to Content

Open Dag van de Techniek Midden-Brabant voor herhaling vatbaar

CoSpaces spelen op een VR-bril, met een heftruck een petje van een hoge stelling halen, vliegtuigjes door een plaat gooien en je eigen ontwerp snijden uit metaal. Dit en nog veel meer was er te beleven op de Open Dag van de Techniek in vijf gemeenten in Midden-Brabant: Heusden (Drunen), Tilburg, Waalwijk, Dongen en Gilze en Rijen. De vijf gratis toegankelijke Open Dagen zijn opgezet voor iedereen die nieuwsgierig is naar techniek, zich oriënteert op een studie in deze richting of overweegt om naar een technisch beroep over te stappen. Midpoint Brabant organiseerde de evenementen samen met technische bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio.

Volop te beleven

Elke gemeente pakte het op een eigen manier aan. In Heusden organiseerde Platform Techniek de Langstraat het jaarlijks terugkerend evenement voor de Dag van de Techniek samen met dertig technische bedrijven en diverse onderwijsinstellingen. Allemaal hadden ze iets creatiefs bedacht voor schoolgaande jongeren. Zo maakten zij op een leuke manier kennis met techniek en toekomstige technische studierichtingen.

Bij de Ontdek Techniek markt op terrein van Brandweer Centrum Tilburg konden jongeren en zij-instromers de veelzijdigheid van techniek ervaren bij de Art Group, Marvo Technologies, Fuji Film, Agristo, ROC Tilburg, IW Brabant-Zeeland en natuurlijk de brandweer zelf. Het WerkgeversServicepunt Midden-Brabant gaf bij een banenpunt informatie over vacatures en Ontdekstation013 verzorgde workshops voor kinderen en jongeren.

Op het terrein van BekkerLaGram vond in Waalwijk de Ontdek Techniek markt plaats. Hier kon je kennis maken met lokale technische bedrijven, het bouwproject Akkerlaan bezoeken, uitleg krijgen over wegenbouw of meedoen aan een workshop. Meer dan twintig organisaties deden er aan mee.

In Gilze was er volop te beleven op een inspiratieplein en liepen er mooie routes door de fabrieken van Govers, MK Gilze, TBB, Bregil en Laspeijs. En in Dongen maakten jongeren en zij-instromers kennis met techniek door zelf de machines van techniekbedrijf Van Uitert uit te proberen.

Brigitte Duffhues, programmacoördinator Deltaplan Techniek bij Midpoint Brabant:

“De Open Dag heeft jongeren gestimuleerd om een technische opleiding te  overwegen of stage te gaan lopen in een technisch bedrijf. En mensen uit een andere branche hebben kunnen proeven aan het techniekvak. Ook zijn er concrete aanvragen voor werk geweest. We streven ernaar om de Open Dag van de Techniek jaarlijks te organiseren, bij voorkeur in alle negen gemeenten van Midden-Brabant.”

Open Dag van de Techniek gemist?

Heb je de Open Dag van de Techniek gemist en wil je toch een kijkje in de keuken nemen van de deelnemende bedrijven? Bekijk dan de website van TechniekGeniek.

     

Midpoint Brabant