Groei en de organisatie
De entree van het AMC in Amsterdam. Buitenwanden van concertzaal AFAS Live. Enorme gebogen, rode gevelplaten voor het futuristische winkelcentrum The Wall, pal naast de A2 in Utrecht. Het zijn niet zomaar projecten waar architecten en projectontwikkelaars VPT Versteeg voor weten te vinden. Het was een bewuste keuze, zo’n vijftien jaar geleden, om het pad in te slaan van meer specialistisch plaatwerk en productieorders. Pieter de Ruyter, manager manufacturing: “Dat betekende ook wel iets voor de organisatie: de aanschaf van een 3D-tekenpakket inclusief mensen die daarmee kunnen werken, zoals engineers, specialisten, technisch tekenaars. Een nieuwe manier van werken met bouwlogistiek, planning en productie en omgaan met andere kwaliteitseisen dan bij regulier plaatmateriaal. We staken onze nek uit door voor deze richting te kiezen.”
Die richting bleek een gouden zet. Het bedrijf groeide de afgelopen jaren uit tot specialist op het gebied van creatieve vormen van metalen gevelbekleding. Het komende jaar verwacht VPT Versteeg zelfs een omzetgroei van vijftig procent. “Dat is mooi, maar het legt ook druk op de organisatie. Dit soort projecten laat zich vaak lastiger plannen. Bijvoorbeeld wanneer een bouwproject vertraagd is”, legt Pieter uit. “Bovendien vraagt dit om specifieke kennis van de medewerker. Je moet de machines kunnen bedienen. Tegelijkertijd moet je snappen hoe je het werk zo organiseert dat het ook op tijd en op de goede manier afkomt. Dat vraagt om een bepaald soort inzicht, een strategie. Dat soort mensen zijn erg lastig te vinden.”
Wat is het Lerend Netwerk voor Open Innovatie?
In het Lerend Netwerk voor Open Innovatie bundelen bedrijven, onderwijs en experts hun krachten. Doel is om vragen van mkb-maakbedrijven te beantwoorden, zoals bij VPT Versteeg. Vragen gaan onder andere over het toepassen van digitale oplossingen, zónder de mens uit het oog te verliezen. Dat gebeurt in het Lerend Netwerk Mens & Organisatie. Midpoint Brabant koppelt de juiste experts en studenten aan de vraag van een ondernemer. In dit geval was dat de match met Frits van der Geest van Motivate en Niels Füchs, afstudeerder aan de opleiding Technische Bedrijfskunde van Avans Hogeschool.
Workflow in beeld
VPT Versteeg is een mensgericht bedrijf. Alles is eraan gelegen om de vaklui die in de productiehallen rondlopen, binnenboord te houden en om een aantrekkelijke werkplek te bieden voor nieuwe medewerkers. Op het gebied van technische hulpmiddelen heeft het bedrijf veel in huis. Denk bijvoorbeeld aan een exoskelet, een buighulp, een tilhulp. Met dat alleen, ben je er nog niet. Afstudeerder Niels Füchs rondt binnenkort zijn opleiding Technische Bedrijfskunde aan Avans Hogeschool af. Hij onderzoekt bij VPT Versteeg hoe werkplekken zo goed mogelijk kunnen worden ingericht en of een bepaalde mate van standaardisatie in de workflow mogelijk is. “Dat begint al met: waar zet je het materiaal neer voor je begint, zodat je zo min mogelijk hoeft te lopen en te tillen. Welk gereedschap heb je nodig, en waar leg je dat dan? Op welk moment zijn extra handen nodig, en hoe plan je dat slim?”