Elk sprookje van de Efteling bevat een moraal, voor iedereen die het horen wil. Als je maar goed genoeg luistert… De moraal van dit verhaal? Dat gaat over de krachtige combinatie van natuur en techniek. Als je dat goed aanpakt, geeft het een mate van zelfvoorzienendheid. Als leisure ondernemer ben je minder afhankelijk van nutsbedrijven. En dat is handig in een tijd waarin beschikking hebben over water en een betaalbare energierekening niet altijd meer vanzelfsprekend is. De natuur speelt een belangrijke rol in de sprookjesachtige beleving van de Efteling. Ga met ons mee met het tweede deel van de klimaatsafari in de Efteling. Je krijgt antwoorden op de vraag: hoe laat je gasten in alle seizoenen genieten van gezond oppervlaktewater en groen?
In deel 1 bezochten we Efteling Bosrijk en het vennensysteem (natuurlijke filter). Mark Jansen (Team Lead Technisch Ontwerp Efteling), Ivo Südmeier (Landschapsarchitect Efteling), en Ruud Griffioen, Gebiedsadviseur van Waterschap Brabantse Delta lieten de duurzame maatregelen van de Efteling in de praktijk zien. Je bent nu aanbeland in deel 2 van de klimaatsafari. We gaan verder op watersafari, we nemen je mee naar de zonnepalen op het dak van Symbolica en op de carports bij het parkeerterrein en we bekijken het Loonsche Land waar de natuur centraal staat. Tenslotte sluiten we af met inzichten van de deelnemers.
We vervolgen de klimaatsafari en wandelen richting het parkeerterrein met carports met zonnepanelen… Mark trapt af: “Elke gast die met de Pagode omhoog gaat, ziet zonnepanelen liggen op het dak van Symbolica. De panelen liggen daar natuurlijk om energie op te wekken, maar ook ter inspiratie van de bezoekers. Want iedere keer als de Pagode omhoog gaat, zien onze bezoekers de prachtige daktuin”, vertelt Mark.
“Op de parkeerterreinen kunnen we er veel meer kwijt en dat brengt bovendien veel meer voordelen met zich mee”, vertelt Mark. “Het is makkelijker in onderhoud, het beschermt voertuigen tegen het weer: ze staan in de schaduw en uit de regen. In de zomer voorkomt het dat de voertuigen bloedheet worden. Het zijn er meer dan 12.000”, aldus de technisch ontwerper. “We onderzoeken de mogelijkheden om stroom op te slaan in accu’s of batterijen, zodat we minder stroom hoeven in te kopen. Als we stroom inkopen, kopen we Europese windstroom zonder CO2 footprint.
We zetten de safari voort en wandelen verder richting de vakantieparken. Onderweg passeren we een wadi. Een deelnemer kijkt vragend naar de wadi en is benieuwd waar het voor dient. “Een wadi staat voor Water Afvoer Drainage Infiltratie. Het is een groene greppel dat overmatig regenwater opvangt en zuivert. Het geeft het water de ruimte om rustig te infiltreren in de ondergrond. Een wadi helpt zo tegen wateroverlast en droogte”, licht Ivo toe.
Dit is een wadi in Gemeente Heusden
“De bloemen van onze bloemenboerderij kunnen we ook in een wadi laten groeien”
De deelnemer werd gelijk enthousiast. “Thuis hebben we een bloemenboerderij en die bloemen hebben veel water nodig. De bloemen kunnen we ook in een wadi laten groeien, zo vangen we twee vliegen in één klap”, aldus de deelnemer.
We komen aan bij de laatste stop, Vakantiepark Efteling Loonsche Land. In dit park staat de natuur centraal. Spelen in én met de natuur.
“Kinderen moeten met takken kunnen sjouwen, met water spelen, op touwen over slootjes lopen en er vooral in vallen”, vertelt Ivo enthousiast. “We namen de proef op de som. Tijdens het allereerste openingsweekend gebeurde waar ik op hoopte: de deuren van de vakantiehuisjes stonden open en alle kinderen kwamen naar buiten. Binnen 5 minuten lag de eerste al languit in het water. Dat is precies de bedoeling”, lacht Ivo. “Als je hier bent, mag je lekker vies worden, dat is geweldig voor kinderen. Het water van de waterspeeltuin, waar alle kinderen in spelen moet dus echt goed zijn en dat controleren we nauwkeurig”.
We lopen verder door het vakantiepark en een van de deelnemers van de safari wijst op de groene daken. “De daken zijn natuurlijke daken, “We laten de natuur nu zijn ding doen, het dak bestaat daarom vooral uit mos. En dat doen we overal in het vakantiepark. Als hier spontaan planten groeien, laten we ze staan én als ze het niet overleven omdat kinderen daar van de helling afrollen is dat ook prima.”
Wat vonden de deelnemers van de klimaatsafari?
“Het was leerzaam”, aldus de deelnemers. Vooral het vennensysteem maakte indruk bij de leisure ondernemers. Het inzicht dat van kwaliteit water zo veel mogelijk behouden kan blijven in het park. “Je wilt in je park geen bordje neerzetten voor gasten ‘niet het water in, want we kunnen de waterkwaliteit niet garanderen’. De Efteling laat zien dat deze optie schaalbaar en haalbaar is. Met dit systeem heb je geen andere middelen nodig om het water schoon en gezond te houden, je bent blauwalg voor. Bovendien biedt het mogelijkheden om altijd beschikking te hebben over water”.
Een andere ondernemer vond het interessant om te horen dat je Waterschappen kunt betrekken bij vraagstukken zoals deze. Partijen als waterschappen hebben dé expertise op dit gebied en weten wat de mogelijkheden zijn. Ook het spelen met de natuur van Het Loonsche Land gaf inspiratie. “Dit kan ook mooi op een ven of wadi toegepast.” en “Mooi om te zien hoe de Efteling water en klimaat heeft geïntegreerd in het park en dat er zo veel techniek achter zit.” De deelnemers zijn het roerend eens: het klimaat verandert dus het weer verandert. Als je jouw gasten blijvend wilt laten genieten van groen en water, moet dit onderdeel worden van het ondernemerschap.
Dit was één van de laatste events. Het programma Een Gezond Leisureklimaat stopt na vijf jaar. In de volgende en laatste nieuwsbrief blikken Jeske Paalvast, Chris-Anne van Kooten en Nicole van Hoof terug op vijf jaar ondernemersinspiratie. Heb je vragen of wil je iets kwijt aan Jeske, Chris-Anne of Nicole? Mail het naar nicolevanhoof@midpointbrabant.nl. Wie weet komt het terug in het artikel.