Skip Navigation or Skip to Content

Op Groene Voet winnaar Hoos & Hitte contest

De ‘Wonderlijke watertuin’ van stichting op Groene Voet Tilburg is de winnaar van de Hoos & Hitte contest. Dat bleek 6 juli tijdens de prijsuitreiking. De hoofdprijs is 5.000 euro om het idee te realiseren.

Het idee van de winnaar is het ‘waterrijker’ maken van de Tilburgse tuinen. Eerste stap is het inrichten van een en openbare ‘water-wondertuin’ ter inspiratie en motivatie voor burgers om zelf hun tuin klimaatadaptief te maken. Janneke de Vries van Stichting Op Groene Voet: “Onze ambities liggen hoog, maar met dit bedrag zijn we weer een stapje dichterbij onze droom gekomen. Minder tegels, meer groen en meer water in de (stads)tuinen!”

Juryoordeel
Mario Jacobs, wethouder gemeente Tilburg en voorzitter van de jury: “Het sterke aan deze case vonden wij dat Stichting Op Groene Voet werkt met praktijkvoorbeelden. Zo zien mensen hoe hun tuin kan worden en raken geïnspireerd om ook hun eigen stek aan te pakken. Bovendien is het een haalbaar idee. Hoe meer van dit soort tuinen, hoe meer impact het heeft op de leefbaarheid in de stad.”

Publieksprijs
Via een speciale website mocht het publiek haar stem laten gelden. Met hun pitch werd Green-Spots Overloon en de ‘Water Experience Tour’ winnaar (2.500 euro) van de publiekprijs. Het idee? Plekken in de versteende buitenruimte omtoveren tot groene, duurzame Green-spots: ontmoetingsplaatsen voor omwonenden en recreanten op het gebied van klimaatadaptatie, natuur en educatie.

Helga van Leur
De presentatie van de avond was in handen van Helga van Leur, die in de pauze het publiek trakteerde op een inspirerend verhaal over klimaatverandering en de kansen die dit met zich meebrengt. De presentatie kreeg een bijzondere draai toen ze midden in haar verhaal het publiek spontaan mee naar buiten nam, om te genieten van de bijzondere luchten boven het drijvende platform van Experience Island. Het werd een privéles meteorologie van één van de meest aansprekende weervrouwen van het afgelopen decennium. Dit, en het enthousiasme van de deelnemers om sámen te gaan voor klimaatbestendige regio, maakte het een avond om niet snel te vergeten.

Een terugblik op de prijsuitreiking >

Midpoint Brabant