Skip Navigation or Skip to Content

Omgevingsdienst wijst bedrijven op Kraaiven en Vossenberg op energiebesparing- en informatieplicht en belang deelname Green Deal

In het kader van de Green Deal checkt de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant  (OMWB) ondernemingen op de Tilburgse bedrijventerreinen Kraaiven en Vossenberg die hier nog niet aan deelnemen op naleving van de energiebesparing- en informatieplicht. Volgens het landelijke Activiteitenbesluit milieubeheer zijn bedrijven verplicht om de energiebesparende maatregelen uit te voeren die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Dit geldt voor ondernemingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas verbruiken. Sinds 1 juli 2019 hebben zij ook een informatieplicht. Hiervoor moeten ze aan de RVO rapporteren welke maatregelen ze hebben uitgevoerd.

Pieter Schalk, projectleider OMWB licht toe: “Onze rol is in de eerste plaats om namens de gemeente toezicht uit te voeren op de naleving van de regelgeving. Door bedrijven te controleren, stimuleren we hen om er mee aan de slag te gaan. Dit doen we aan de hand van de Erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing (EML). Denk hierbij aan onderwerpen als LED-verlichting, isolatie, bewegingsmelders etc.. Vroeg of laat moeten zij verantwoording afleggen, het is immers een verplichting. Bedrijven die al meedoen aan de Green Deal vallen we overigens niet lastig. Het is de ervaring dat bedrijven die zelf enthousiast met de Green Deal aan de slag gaan vaak meer bereiken dan ondernemingen die alleen plichtmatig meedoen. Je kunt er echt méér uit halen dan wat wettelijk verplicht is.”

Green Deal

In de Green Deal Verduurzaming Bedrijventerreinen zetten diverse Brabantse organisaties zich in voor energiebesparing van de ondernemingen op Kraaiven en Vossenberg, evenals voor klimaatadaptatie, biodiversiteit, duurzame energieopwekking en circulaire economie. Inmiddels werken al ruim vijftig ondernemingen van deze bedrijventerreinen structureel aan verduurzaming van hun bedrijf, gesteund vanuit de Green Deal. Hiervoor levert Groene Groei de deelnemende bedrijven diverse diensten op maat, ook voor de informatieplicht.

Een bedrijf dat deelneemt aan de Green Deal en actieve ondersteuning van Groene Groei heeft gehad om te voldoen aan de energiebesparings- en informatieplicht, is de Tilburgse drukkerij DekoVerdivas. Directeur Jos Frijters vertelt hoe dat in zijn werk is gegaan: “Als bedrijf willen we niet zozeer pionier zijn, maar wel in de voorhoede lopen. Daarom hebben we ons al snel aangemeld bij Groene Groei. Ik had eerlijk gezegd geen flauw idee hoe ons bedrijf er voor stond. Groene Groei heeft bij ons een technische energiescan uitgevoerd. Zo konden we zien in hoeverre we voldeden aan het Activiteitenbesluit. De EML-checklist was hierbij een handig hulpmiddel. Bij ons kwam naar voren dat we vooral moesten inzetten op het volledig omschakelen van de tientallen jaren oude TL-verlichting naar LED. Als huurder van het pand hebben we dit traject samen met de verhuurder opgepakt. We zijn allebei blij dat we dit nu op orde hebben en aan de wettelijke verplichting voldoen.”

Ook meedoen aan de Green Deal?

Geïnteresseerde ondernemingen van Kraaiven en Vossenberg kunnen contact opnemen met Maaike Wolfs of Ralf Klop van Groene Groei (info@groenegroei.nl). Info: www.verduurzamingbedrijventerreinen.nl.

De Green Deal is een samenwerking van Vitaal bedrijfsverenigingen Kraaiven en Vossenberg, Gemeente Tilburg, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, Provincie Noord-Brabant, BOM Renewable Energy en Stichting MOED (Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid). MOED is de publiek/private onderneming van Midpoint Brabant die samen met ondernemers, onderwijs en overheid invulling geeft aan energietransitie, energiebesparing en collectieve duurzame energieopwekking in Midden-Brabant.

Midpoint Brabant