Skip Navigation or Skip to Content

Nieuwe goederentreinverbinding Nanjing-Tilburg van start

Volgend stap voor GVT Group of Logistics in de connectie met China

Naast de bestaande succesvolle goederentreinverbinding tussen Tilburg en Chengdu is nu nog een nieuwe connectie met China van start. Het gaat om de verbinding tussen Tilburg en de provincie Jiangsu (zusterprovincie van Noord-Brabant). Met de komst van de Nanjing – Tilburg verbinding bevordert de logistieke hotspot regio van Nederland  de samenwerking op gebied van logistiek en handel.

Op 10 mei 2021 vertrok de eerste goederentrein vanuit Nanjing naar Tilburg (Railport Brabant). De trein werd tijdens de lanceringsceremonie uitgezwaaid door de vice gouverneur Ma Xi van Jiangsu Province en de Nederlandse ambassadeur in China, Wim Geerts. De rechtstreekse treinverbinding wordt uitgevoerd door GVT Group of Logistics uit Tilburg, Deutsche Bahn en de provinciale treinmaatschappij in Jiangsu, de Jiangsu International Rail Freight Express.

Op vrijdag 4 juni verwelkomen we de eerste trein officieel in Tilburg, met een kleine delegatie van betrokken partijen (o.a. de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Midpoint Brabant Smart Logistics, Gemeente Tilburg en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat). De trein vervoert vooral hoogwaardige producten in de containers, zoals elektronica, machineonderdelen en kleding.

Voorafgaand aan de aankomst van de trein was er een welkomstwoord van general manager Roland Verbraak gevolgd door korte toespraken van loco burgemeester Marcelle Hendrickx (gemeente Tilburg), Eelko Brinkhoff (manager Foreign Investments & International Trade van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij), Marcel Tijs (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Openbaar Vervoer en Spoor) en een video toespraak van de heer Zhang Guosheng (Economic & Commercial Counsellor van de Chinese Ambassade).

Zusterprovincie
Jiangsu is een provincie aan de Chinese oostkust en een belangrijk centrum voor ondernemers, logistiek en transport. Kenmerkend voor Jiangsu is de sterke economie, de aanwezigheid van veel hoogtechnologische kennis en een breed gedragen innovatiestrategie. Er is dus een duidelijke parallel met Noord-Brabant. Sinds 1994 hebben beide provincies een goede relatie opgebouwd. Een relatie die deuren opent voor bedrijven, organisaties en kennis- en onderwijsinstellingen in zowel China als Nederland.

Verschillende Brabantse steden hebben een zusterstad in Jiangsu. Tilburg onderhoudt sinds 1997 nauwe banden met Changzhou. Delegaties uit de politiek en het bedrijfsleven hebben in het verleden bezoeken gebracht aan China en er komen ook regelmatig delegaties naar Tilburg.

Internationaal logistiek knooppunt
Tilburg, en de regio Midden-Brabant, zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een internationaal logistiek knooppunt vanwege o.a. de ligging op de Europese goederencorridor Rotterdam – Duisburg en de treinverbinding met China. Het heeft er toe geleid dat Europese Distributie Centra (EDC) en Regionale Distributie Centra (RDC) in Tilburg gevestigd zijn die met name de Europese markt bedienen.

De regio Tilburg-Waalwijk is afgelopen mei, voor het derde jaar op een rij, uitgeroepen tot de nummer 1 logistieke hotspot van Nederland, mede dankzij de goede strategische ligging en connectiviteit. Voor meer informatie, klik hier.

Binnenkort worden webinars georganiseerd voor geïnteresseerde partijen met meer informatie over de mogelijkheden, bij interesse kun u zich melden via Roland Verbraak.

Meer informatie
GVT maakt vervoer over het spoor mogelijk tussen Tilburg en bestemmingen in Europa (o.a. Polen) en China. Mail naar sales@gvtintermodal.com voor meer info. Pers kan voor meer informatie contact opnemen met Roland Verbraak. Hij is bereikbaar op telefoonnummer (0631026802) en via roland@gvt.nl.

Denkt u na over zakendoen in China? BOM International Trade biedt ondernemers hulp bij het realiseren van grensverleggende plannen. Voor meer informatie, klik hier.

 

       

Midpoint Brabant