Skip Navigation or Skip to Content

Mommerskwartier komt nog meer tot leven

Aantrekkelijk voor inwoners, Tilburgse makers en bezoekers; daar zet de gemeente op in bij de doorontwikkeling van het Mommerskwartier. Het college van B&W wil doorpakken met de ontwikkeling en laat concrete plannen uitwerken om in 2022 over te besluiten.

Plannen uitwerken klinkt nog als een papieren werkelijkheid, maar wethouder Marcelle Hendrickx is uitgesproken: “ Wat we hier besluiten is een belangrijke stap. Zowel vanuit de stedelijke ontwikkeling, de cultuuragenda als onze ambities voor circulaire economie. We willen dat de culturele iconen zoals het TextielMuseum en TextielLab ook de komende twintig jaar ‘State of the art’ zijn. En dat dit stedelijk gebied nog meer tot leven komt. Voor inwoners, Tilburgse makers en bezoekers. Daarbij kijken we ook naar de brede opdrachten die we onszelf geven: duurzamer,  en ‘mee maken’. Inderdaad nog plannen, maar wel plannen die straks gaan bepalen hoe het Mommerskwartier leeft. Belangrijk dus dat we deze voorbereiding starten.”

Waar draait het in de plannen om?

Uitbreiding TextielMuseum

Het TextielMuseum wordt steeds populairder. Meer bezoekers vraagt om een nieuwe inrichting van het gebouw zodat het door kan groeien naar 100.000 bezoekers per jaar. Met nieuw museumaanbod wil het TextielMuseum een plek creëren waar iedereen – van jong tot oud en van professionele maker tot bezoeker – kan ontdekken, leren, maken en ontmoeten. Tussen het Mommersgebouw, de huidige entree en de Damastweverij komt dan een overkapte verbinding, waar met ruimte voor events een podium voor de stad ontstaat.

Errol van de Werdt, directeur TextielMuseum: “Wij zijn heel blij met dit collegebesluit, dat getuigt van Tilburgse daadkracht. Met veel energie kijken we ernaar uit om samen met makers, bedrijven, publiek en de buurt hier een nieuw creatief makershart voor de stad te realiseren: een betekenisvolle ontmoetingsplek én een aanjager in de ontwikkeling van het Museumkwartier tot het volgende bruisende stadsdeel.”

Drögepand

Het Drögepand krijgt een herbestemming als ‘circulaire textielhub’. Het is nog relatief onbekend hoe milieuvervuilend een nieuw shirt of een extra jeans vaak is. Maar de textielbranche kan ook duurzaam functioneren.  Dit wordt voor een breed publiek aantrekkelijk zichtbaar gemaakt in het Drögepand.  De partners van de circulaire hub, Textielrecyclingbedrijf Wolkat, Midpoint Brabant, het TextielMuseum en mogelijk ook ROC Tilburg laten zien hoe met recycling, hergebruik en een repaircafé textiel wel duurzaam kan worden gemaakt. De hub gaat ook onderdak bieden aan jonge, duurzame bedrijven in textiel. Hiervoor wordt de businesscase van de circulaire textielhub en de vastgoedexploitatie van het Drögepand uitgewerkt.

Duurzame rijksmonumenten

Daarnaast geeft het college opdracht tot een aanvullend onderzoek naar de renovatie en verduurzaming van de rijksmonumentale gebouwen in het Mommerskwartier.

Budget
Voor het aanvullend onderzoek naar de duurzame rijksmonumenten, de businesscase van de Textielhub en de vastgoedexploitatie van het Drögepand stelt het college van B&W een bedrag van € 450.000,- beschikbaar.

Fotograaf: Josefina Eikenaar i.o.v TextielMuseum

Midpoint Brabant