Skip Navigation or Skip to Content

MindLabs: samen bouwen aan een digitale toekomst

Dit is een artikel van Innovation Origins een onafhankelijk journalistiek platform dat zich richt op innovatie, de economie van innovatie en de mensen erachter. Innovation Origins vertelt de relevante verhalen uit deze sector en belicht daarmee de personen, producten en bedrijven die de maatschappij van morgen bepalen.

De snelle technologische vooruitgang in onze samenleving is momenteel nauwelijks bij te benen. Hoe navigeren we door een wervelwind aan ontwikkelingen? Met de lancering van MindLabs in de Spoorzone van Tilburg openen zich de deuren naar een inspirerend centrum, waar onderwijs en bedrijfsleven gezamenlijk de toepassingen van technologie ontdekken.

Wat is MindLabs?

Highlights:

  • MindLabs, gericht op human-centered AI, opent de deuren
  • Projecten die hier worden opgepakt hebben directe invloed op de maatschappij, van gezondheidszorg tot aan defensie.

MindLabs is een samenwerkingsverband waarbij drie kennisinstellingen, waaronder de Universiteit van Tilburg, overheden en een groeiend aantal zakelijke partners, maatschappelijke instellingen en start-ups betrokken zijn. Gezamenlijk versterken de partners van MindLabs de ontwikkeling van technologieën die in interactie staan met menselijk gedrag, oftewel human-centered AI.

De feestelijke opening afgelopen woensdag van MindLabs, gelegen in het hart van Spoorzone Tilburg, werd op bijzondere wijze ingeleid door MAI: een op maat gemaakte avatar. De opening staat symbool voor de innovatieve insteek van MindLabs. “Meer dan ooit is het van belang om niet alleen technologie te ontwikkelen, maar om deze ook op een zinvolle manier in te zetten. We moeten er als samenleving samen voor zorgen dat we meer aan de bal zijn. Dat is waar MindLabs over gaat”, zegt Petra van Dijk, directeur van MindLabs.

De aangesloten partners onderzoeken samen de mogelijkheden en inzet van technologieën als robotica, serious gaming, VR en natural language processing in hun interactie met menselijk gedrag.

Van onderwijs tot zorg en verder

MindLabs is opgericht door Tilburg University, Fontys Hogeschool, ROC Tilburg en gemeente Tilburg, maar er zijn inmiddels al tientallen organisaties bij aangesloten. Veel projecten hebben direct invloed op het onderwijs. “Het doel is niet alleen om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt, maar ook om innovatie binnen het onderwijs zelf te stimuleren”, zegt Van Dijk. Zo zit op de vierde verdieping van het gebouw Uitgeverij Zwijsen. Zij onderzoeken onder meer hoe avatars, zoals historische figuren tijdens de lessen op de basisschool, ingezet kunnen worden om het onderwijs interessanter te maken.

Ook wordt er in het gebouw een breed scala aan zorgtoepassingen ontwikkeld. De vergrijzing en een tekort aan personeel zijn slechts een paar uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. “Ook hier kan technologie een helpende hand bieden. Denk bijvoorbeeld aan een slim matras, met ingebouwde sensoren die lichaamstemperatuur en hartslag kunnen meten. Dergelijke oplossingen ontlasten het zorgpersoneel, zodat zij zich op andere essentiële taken kunnen richten.”

Een ander focusgebied is de media, waar DPG Media, lokale omroepen en Fontys Journalistiek samenwerken aan de toekomst van journalistiek. “De verschuiving van traditionele kranten naar digitale nieuwsbronnen roept belangrijke vragen op waar binnen MindLabs een antwoord op wordt gezocht: Hoe kunnen we nepnieuws tegengaan en hoe zorgen we ervoor dat we een geïnformeerde bevolking behouden?”, aldus de directeur.

Daarnaast maakte het Ministerie van Defensie tijdens de opening van het gebouw bekend zich aan te sluiten bij MindLabs. Op de derde verdieping bevindt zich binnenkort het Datascience Centre of Excellence. In samenwerking met andere partners binnen MindLabs richten de medewerkers van Defensie zich op kwesties, zoals cybersecurity, de bestrijding van misinformatie en nepnieuws. Bovendien staan ze voor de uitdaging om algoritmes te ontwikkelen die de militaire besluitvorming verbeteren.

Directe impact
De komende jaren kan de samenleving reikhalzend uitkijken naar de ‘geboorte’ van veelbelovende initiatieven binnen MindLabs. “Zelf merk ik nu al de impact van dit gebouw”, concludeert Van Dijk. “Ik kom partijen, waar ik over drie weken een afspraak mee had staan, hier in de wandelgangen tegen. Binnen no-time heb je samen iets op poten staan.”

Een springplank
Ook de gemeente is blij met de komst van MindLabs, aldus Sander Potters, beleidsadviseur economie en innovatie bij de gemeente Tilburg: “Het is een waardevolle springplank voor de stad. De nauwe samenwerking tussen het onderwijs en bedrijven op het gebied van human-centered AI, waar Tilburg volgens Potters in uitblinkt, is meer dan welkom. “MindLabs biedt een uitdagende, hybride leeromgeving. Tegelijkertijd kunnen bedrijven nieuw talent binnenhalen. Veel bedrijven hebben te maken met een transitievraagstuk waar ze het onderwijs goed bij kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf als DB Schenker, die zich heeft aangesloten bij MindLabs.” Het bedrijf verkent onder meer het gebruik van interactieve technologie om medewerkers te betrekken bij de digitale transformatie en om nieuwe medewerkers aan te trekken en op te leiden.

Potters verwacht dat er daarnaast nieuwe start-ups zullen voortvloeien uit de samenwerkingen binnen MindLabs. Deze kunnen op hun beurt weer landen in de Spoorzone. “We hebben daar specifieke ruimte voor gereserveerd, en hopen dat op den duur veel meer innovatieve bedrijven ons ecosysteem komen versterken. Er staan komende jaren mooie dingen te gebeuren.”

 

Midpoint Brabant