Skip Navigation or Skip to Content

Midpoint Brabant ontvangt gedeputeerde Hagar Roijackers voor social design-project Blijvende Souvenirs

Woensdag 20 juli was het zover. Midpoint Brabant ontving gedeputeerde Hagar Roijackers (Water, Natuur en Gebiedsgerichte Aanpak) voor het project Blijvende Souvenirs, een social design-project waarin Een Gezond Leisureklimaat (van Midpoint Brabant) en de provincie Noord-Brabant samen optrekken rondom klimaatadaptatie.

Duurzaam ondernemen
Joost Ploos van Amstel, programmamanager Duurzame Economie bij Midpoint Brabant sprak met Hagar Roijackers over duurzame recreatie en campingeigenaren Pascale en Ronnie Maes namen de bezoekers mee langs hun glampingaccommodaties op het uitgestrekte terrein met bomen, planten, moestuin en dieren. Duurzaam ondernemen is voor hen belangrijk en zij willen dat uitdragen naar hun gasten.

Gasten inspireren om thuis iets te doen
Dat is precies waar het project Blijvende Souvenirs om draait; om de beleving van gasten die verblijven op een camping, B&B, hotel of vakantiepark met een duurzaam karakter. De redenatie is: recreatieondernemers die duurzaam bezig zijn, kunnen hun gasten inspireren om dingen thuis ook duurzaam aan te pakken. Doordat gasten het op vakantie beleven, zullen zij het thuis ook sneller toepassen. Een beetje meer groen in de tuin of het afkoppelen van de regenpijp bijvoorbeeld. Het zijn kleine dingen met een groots effect. Blijvende souvenirs dus.

Design thinking met 12 co-creërende recreatieondernemers
Daarmee hebben de ondernemers goud in hand. Dat inzien, én ze helpen dat uit te dragen is de kern van het project Blijvende Souvenir. In co-creatie met 12 recreatieondernemers wordt daarvoor een hulpmiddel ontwikkeld op basis van de principes van design thinking. Vandaag werden twee prototypes getest, onder leiding van social designers Hugo Schuitemaker en Wouter Corvers. De gedeputeerde kon zo zelf ervaren, hoe het was om vanaf een ligbed écht even aandacht te hebben voor het landschap. Het verhaal van campingeigenaar Ronnie was onderdeel van het tweede prototype dat uitdaagde tot nadenken over wát je zelf thuis iets duurzamer wil doen. Een kleine verandering, waar een ander je aan mag houden.

Snikheet
Welk prototype doorgaat voor verdere ontwikkeling? Daarover dubben social designers Wouter en Hugo nog even. Wij sloten de dag in elk geval af met een goede ontmoeting die plaatsvond in een snikhete periode. Alsof het klimaat nog eens wilde onderstrepen dat we écht moeten opschieten.

Midpoint Brabant