Skip Navigation or Skip to Content

Midpoint Brabant medeorganisator webinar over Smart-regio Midden-Brabant

De Smart-ontwikkelingen in Midden-Brabant vormen één van de hoofdonderwerpen bij het webinar van CvA Hart van Brabant op zaterdag 9 januari. Midpoint Brabant is medeorganisator van de interactieve Ronde Tafel sessies die van 13.30 tot 15.30 uur plaatsvinden. Over Midden-Brabant komen achtereenvolgens de onderwerpen Smart Logistics, Smart Industry, Smart Services en Smart Leisure aan bod. Het thema luidt: Hart van Brabant, Ongewoon Anders. Powered by Midpoint Brabant.

Smart Logistics

Het gaat met voetbalvelden tegelijk. Grote distributiecentra (XXL) van giganten als Bol.com, Coolblue en XPO schieten hier als paddenstoelen uit de grond. Toplocaties in en om Tilburg zijn gewild, dankzij de ligging op de doorvoerroute tussen Rotterdam, Duitsland en Antwerpen. Tilburg-Waalwijk is dan ook meermaals verkozen tot Logistieke Hotspot van Nederland. Dit kon alleen gebeuren door intensieve samenwerking tussen bedrijven, overheid en onderwijs. Programma manager Twan van Lankveld van Midpoint Brabant neemt jullie mee in dat verhaal. En geloof ons, zo’n distributiecentrum is helemaal niet saai. Daarom licht Jorn Versteijnen (Versteijnen Logistics) toe hoe ver de automatisering nu al gaat – en wat er wel niet bij komt kijken om zo ver te komen. Maar de toekomst begint vandaag. Sander Maas van Start-up Sentors gaat dan ook verder. Sentors maakt dat vrachtwagens automatisch worden herkend en dat chauffeurs niet eens meer hoeven uit te stappen voor de afhandeling van papierwerk. Nog zo’n slim verhaal uit Hart van Brabant!

Smart Industry

Ooit was 013 dé wolstad van Nederland. Regio Waalwijk kende de meest toonaangevende leerverwerkende bedrijven. En toen? Toen trok de industrie ineens grotendeels naar andere delen van de wereld… Het Hart van Brabant bleef half leeg en bloedend achter. Maar dankzij gezamenlijke inspanningen komen deze en andere industrieën steeds vaker terug. Ook helpt robotisering om de productiekosten, ooit reden voor de verhuizing, te minimaliseren. Zo lukt het Hart van Brabant om innovaties voor defensie en de maakindustrie voor de regio te behouden. Directeur Pierre van Kleef van Gate2 praat je bij, en neemt je mee op een inspirerende rondleiding op het oude terrein van Ericssson, nabij vliegbasis Gilze-Rijen. Je kijkt binnen in de innovatieve lijmacademie, het 3D-printlab, het air mobility training center en Fieldlab CAMPIONE. Dit laatste is een proeftuin voor predictive maintenance – onderhoud op het juiste moment zodat fabrieken nooit meer stil komen te liggen. Hoe overwin jij als de hele wereld je concurrent is?

Smart Leisure

De vrijetijdseconomie in Midden-Brabant groeit jaarlijks met meer dan 7%. Ze is goed voor 14.000 banen, meer dan 2.100 ondernemingen en tien miljoen dagrecreanten op jaarbasis. Zeker zo indrukwekkend als deze cijfers is de hoogwaardigheid van de branche. Natuurlijk hebben we attractiepark de Efteling, maar ook safaripark de Beekse Bergen won al talloze prijzen. Van Gogh Homeland Experience is een nieuw initiatief dat al talloze toeristen uit het buitenland trekt. Wat is er voor nodig om het verhaal helemaal kloppend te krijgen? Je leert de ins en outs van Juriaan van Waalwijk (onderzoeker en adviseur storytelling, o.a. Efteling) en Joost Melis (directeur House of Leisure) en Lian Duif (consultant project Van Gogh Homeland Experience). Na deze sessie kan ook jij jouw organisatie goed in de etalage zetten!

Spoorzone en Smart Services

De Spoorzone ligt midden in het centrum van Tilburg. In dit gebied van 75 hectare vinden nieuw en oud elkaar, maar ook ruig en verfijnd. Zo vind je er de LocHal bibliotheek, een skatepark, de MetaMaze (walk through art) en een stadsbrouwerij. Die LocHal bibliotheek werd op het twaalfde World Architecture Festival nog verkozen tot mooiste gebouw. Ter wereld. Hoe kreeg zo’n groot en verpauperd gebied zo’n enorme impuls? En hoe profiteren de stad en jonge start-ups hiervan? Wethouder en eerste loco-burgemeester Berend de Vries praat je bij. In die spoorzone vind je een creatieve hotspot die ondernemingen en onderwijs bij elkaar brengt. Een belangrijke rol daarin speelt MindLabs. MindLabs faciliteert toegepast onderzoek op gebieden als serious gaming en artificial intelligence. Directeuren Loet Visschers en Ralph Daggers nemen je mee in hun verhaal. Aan tafel sluiten Ton Bogerd (manager ICT bij VECOZO) en Ruud van den Broek (directeur Innvolve) aan. Zij zorgen dat je opticien online kan checken of jij een brilvergoeding krijgt. En dat je ziekenhuis automatisch jouw behandeling kan declareren bij de verzekeraar. Het zijn drie miljard berichten per jaar en ze zijn allemaal behoorlijk privacy gevoelig. En waarschijnlijk sta je er niet bij stil, maar ze worden allemaal verwerkt bij VECOZO in Tilburg. Of ja, in Tilburg… Ze staan in een hypermoderne cloud-omgeving. Zelfs zo modern dat leveranciers als Cisco en Microsoft dit wereldwijd als referentie gebruiken. Maar hoe hou je deze gegevens veilig? En hoe win je voldoende vertrouwen van opdrachtgevers, overheden en de Autoriteit Persoonsgegevens om hierin mee te gaan?

Deelnemen?

Koop hier je kaart om het webinar mee te maken.

Midpoint Brabant