Skip Navigation or Skip to Content

Midpoint Brabant, Leather Made Smart en Langstraat gemeenten gaan voor circulaire leder hotspot in Waalwijk

Vandaag hebben Midpoint Brabant, Leather Made Smart en Gemeente Waalwijk een intentieverklaring ondertekend voor de ontwikkeling van een circulair centrum voor leder in Waalwijk. Het doel van dit initiatief is het uitdragen van 'de meest slimme en duurzame schoen- en lederregio’. Gemeente Waalwijk vertegenwoordigt hierbij de gemeenten van De Langstraat, van oudsher hét internationale ledercentrum en nog altijd een wereldwijde topregio in lederhandel.

Leather Made Smart is een coöperatie van ondernemers die de schoenen- en lederindustrie in de regio weer op de kaart wil zetten. Van promotie tot innovatie, van kennis tot arbeid. Alles om de sector te helpen. Om zaken te realiseren die je als onderneming alleen misschien minder makkelijk zelf kunt, werkt Leather Made Smart samen met belangrijke partijen uit de branche.

Als economisch samenwerkingsverband tussen ondernemingen, onderwijs en overheden wil Midpoint Brabant de regio Midden-Brabant meer circulair maken. De circulaire hotspot in Waalwijk krijgt de naam Up-New Leather en is onderdeel van een netwerk van circulaire centra in diverse sectoren die de komende jaren gaan oppoppen in Midden-Brabant.

In Up-New Leather ga je ervaren hoe efficiënt hergebruik van materialen in de praktijk werkt en hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan als ondernemer, student of burger. Het centrum wordt een portaal voor circulaire initiatieven in de leder- en schoenenbranche, gericht op innovaties en duurzame inzetbaarheid van arbeid en talent.

Het plan is om samen met het schoenen- en ledermuseum de locatie van het Up-New Leather centrum te bepalen.

Op de foto van links naar rechts:

Bas Kapitein (directeur Midpoint Brabant), Peter Konijnenburg (initiatiefnemer Leather Made Smart), Ronald Bakker (wethouder Economie gemeente Waalwijk)

Marc Franken