Skip Navigation or Skip to Content

Midden-Brabant gaat voor Afrika

In zijn zoektocht naar studenten voor een circulaire economie in Midden-Brabant, kwam Herman Gels van Midpoint Brabant in contact met Cees van Gerwen en Teun Mallens van ROC Tilburg, afdeling Werktuigbouw, Metaalbewerking en Mechatronica. In hun gesprekken kwam ook een gemeenschappelijke passie aan het licht: Afrika!

Samenwerking Stichting Kameroen Werkt, ROC Tilburg en Bymyraschool 

Cees en Teun vertelden over hun tochten over land naar Senegal en Gambia. Samen met studenten, gereedschap, auto’s, ondernemingszin en hang naar avontuur maakten zij een soort Dakar-rally. Aangekomen op de plaats van bestemming, werden de auto’s gedoneerd aan de locals. ROC studenten en docenten gingen de slag met hun Afrikaanse collega’s om praktijkonderwijs in te richten voor loodgieters, elektriciens, lassers en andere beroepen.

Herman, is naast zijn werkzaamheden bij Midpoint Brabant bestuurder bij Stichting Kameroen Werkt, werd gelijk enthousiast van de verhalen van Cees en Teun, en dat heeft geresulteerd in het voornemen om met ROC Tilburg, Stichting Kameroen Werkt en de Bymyraschool in Gambia een samenwerking aan te gaan. In januari 2022 heeft hij de Bymyraschool bezocht tijdens een inspiratietrip onder de naam: ‘Reis naar het Hart van Afrika’. Op 24 juni wordt een daadwerkelijke samenwerkingsovereenkomst getekend met het doel om beroepsonderwijs beter toegankelijk te maken voor jongvolwassenen in Afrika. Bij deze tekensessie zijn vertegenwoordigers van bedrijfsleven, onderwijs en overheid aanwezig.

Doelen samenwerking

De voorgenomen samenwerking heeft de volgende doelen:

  • Afgeschreven auto’s en gereedschap van Midden-Brabantse ondernemers een tweede leven geven in Afrika.
  • Tilburgse ROC studenten een geweldige leerervaring bezorgen tijdens een rally naar Afrika in februari/maart 2023.
  • Afrikaanse studenten voorzien van betaalbaar beroepsonderwijs, waardoor ze lokaal een inkomen kunnen verwerven.

Bijdragen aan dit mooie project? 

Wil je ook bijdragen aan dit mooie project? Dat kan!

  • Doneer een bedrag via Stichting Kameroen Werkt op rekening NL58 TRIO 0198566433 onder vermelding van ROC. De stichting zorgt er dan voor dat het via ROC Tilburg bij de studenten terecht komt.
  • Of doneer je oude, werkende auto of gereedschappen voor het gebruik van een tweede ronde in Afrika. De studenten zijn je dankbaar en wij ook. Stuur een mailtje naar Teun via tmallens@roctilburg.nl.

Voor meer informatie?

Midpoint Brabant