Skip Navigation or Skip to Content

Masterclass Circulair Bouwen inspireert ondernemers tot uitwisselen praktische kennis

Er is meer behoefte aan praktische informatie over circulair bouwen. Dat is de slotsom van de online Masterclass over Circulair Bouwen die Een Gezond Leisureklimaat van Midpoint Brabant op 4 maart samen met Atelier GroenBlauw en Orbis organiseerde voor ondernemers in de recreatiesector. Casper van der Leun en Sarah Kostense van Midpoint Brabant Circulair pakken de handschoen op en staan klaar om ondernemers in Midden-Brabant te helpen met ‘circulaire tips’ waar je eenvoudig mee aan de slag kunt.

Waar moet je allemaal rekening mee houden als je als ondernemer gaat bouwen of verbouwen? En efficiënt wilt omgaan met grondstoffen en zo veel mogelijk materiaal wilt hergebruiken? Sarah licht toe: “Daar komt heel wat bij kijken. Denk alleen al aan de oneindige keuze aan materialen. Baksteen, bamboe, cellulose isolatie, cement, hennep, hout, kalksteenzand, leem, plastic, schapenwol, staal, stro, verf op lijnzaadolie of waterstofbasis, vezelplaat, vlas en ga zo maar door. Neem bijvoorbeeld cement. Hier kun je snel een stabiele en stevige constructie bouwen. De betonnen elementen zijn zelfdragend. Leidingen en andere technische voorzieningen kunnen in de muur worden verwerkt. De afwerking kan van binnen glad zijn en de thermische en geluidsisolatie is goed. Maar aan de andere kant is het lastig om een gebouw van cement aan te passen, zijn de transportkosten hoog en is de productie milieubelastend. Zo heeft elk materiaal zijn voor- en nadelen.”

Meer praktische tips

Maar hoe kom je er nou achter met welke materialen je zo circulair mogelijk kunt bouwen? Casper vult aan: “Om hier meer inzicht in te krijgen is er Madaster, een digitaal platform dat je kunt inzetten voor een materialenpaspoort voor jouw eigen bouwproject. Je geeft zaken aan als welke stoffen je wilt gebruiken, wat de hoeveelheid hiervan is, of het materiaal bewerkt is, of je het los kunt maken et cetera. Hieruit komt een percentage dat een indicatie geeft van hoe circulair het is. Als je een ander soort materiaal gebruikt, verandert het percentage. Dit pel je als een ui-schil af voor de afwerking van het huis (buitenschil), het interieur (binnenschil), de ondergrond en de omgeving. Zo kun je gemakkelijk zelf je keuze maken.”

Gevaarlijke stoffen

En hoe zit het met gevaarlijke stoffen? Casper schetst de situatie: “Er zijn allerlei wetten voor bouwen waar je rekening mee moet houden. De overheid is bezig met een overkoepelende omgevingswet, maar het gaat mogelijk nog jaren duren voordat deze er is. Er zijn verschillende niveaus. Je hebt gevaarlijke stoffen die je gewoon mag gebruiken en waar je geen protocollen voor nodig hebt, bijvoorbeeld stoffen die bijten of zuur zijn. Je hebt er even last van, maar verder kunnen ze weinig kwaad. Daarnaast heb je ZZS (Zeer Zorgwekkende Stoffen), die ook op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor mens, dier en/of milieu. Deze mogen ook gebruikt worden, maar je hebt er een protocol voor nodig. De ZZS lijst en de bijhorende protocollen zijn te vinden op de website van het RIVM. En tot slot is er SVHC (Substance of Very High Concern), oftewel stoffen die extreem gevaarlijk zijn en waar je niet alleen een protocol maar ook een autorisatie voor nodig hebt voor hoe je deze behandelt, vervoert enzovoorts.

Verdiep je in de materie

Als je aan een bouwproject begint, is het handig om je goed te verdiepen in de materie. Casper: “Er zijn vele adviesinstanties die je kunnen helpen bij circulair bouwen. Maar je kunt ook zelf het nodige uitzoeken. Je moet dan wel even weten waar je naar moet kijken. Zo zijn er eenvoudige methoden om op basis van je energierekening te calculeren wat jouw CO2 gebruik is. Ook zijn er praktische app’s beschikbaar op de markt. Bijvoorbeeld om te bekijken welk voordeel je kunt behalen met zonnepanelen op je gebouw. Zorg ook dat je de subsidiemogelijkheden checkt. Als Midpoint Brabant Circulair adviseren we ondernemingen hierbij.”

Up New Bouw

Onlangs hebben Midpoint Brabant, Avodubo en Roozen van Hoppe een overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van Up New Bouw. Sarah vertelt enthousiast over dit splinternieuwe initiatief: “In dit informatie-, educatie- en inspiratiecentrum kunnen professionals, studenten en bezoekers zich laten inspireren tot circulaire economische ideeën en initiatieven in de bouw. Het centrum valideert deze en ontwikkelt ze tot businessinnovaties. Je kunt er ook terecht voor her-, om- of bijscholen tot bouw gerelateerde beroepen. Up New Bouw kijkt naar alle schakels in de bouwketen. Op welke plek het centrum komt zijn we nog aan het onderzoeken.”

Meer info?

Voor meer informatie over circulair bouwen kun je als onderneming in Midden-Brabant contact opnemen met Casper van der Leun (caspervanderleun@midpointbrabant.nl, 0625161722) of Sarah Kostense (sarahkostense@midpointbrabant.nl, 0647130381).

Aanrader: online event Circulair Bouwen

Op donderdagmiddag 25 maart organiseert Een Gezond Leisureklimaat samen met House of Leisure en Station88 (allemaal initiatieven van Midpoint Brabant) het online event: ‘Circulaire Revolutie: Bouwen en Klimaat’. Dagvoorzitter van dit event is niemand minder dan Helga van Leur, ambassadeur van Een Gezond Leisureklimaat. Je krijgt verhalen, voorbeelden en tips om zelf een positieve bijdrage te leveren aan ons leefklimaat. Ook is er een levendige discussie met diverse experts. Hier vind je meer informatie: https://www.eengezondleisureklimaat.nl/circulaire-revolutie-bouwen-klimaat/

Midpoint Brabant