Op 15 september is Martyntje Brink gestart als nieuwe programmamanager regionale arbeidsmarkt van Midpoint Brabant. Ze volgt hiermee Peter van Ierland op, die deze functie acht jaar heeft vervuld en op talloze concrete manieren heeft bijgedragen aan het goed functioneren van de arbeidsmarkt in Midden-Brabant. We vroegen Martyntje om zichzelf voor te stellen en te vertellen over haar ideeën en plannen.
Wie is Martyntje Brink?
Dat ben ik dus. 48 jaar geleden ben ik geboren in Zoetermeer. Ik ben opgegroeid in Rijen en woon sinds 1991 in Tilburg. In Breda heb ik de opleiding HEAO-Bedrijfskunde voltooid. Inmiddels ben ik 22 jaar getrouwd met Theo van der Bruggen. We hebben twee kinderen: Job (20 jaar) en Julia (22 jaar). Mijn man is een echte Tilburger, ik heb hem leren kennen in café ’t Elfde Gebod waar we beiden werkten. Met een tussentijd van een half jaar hebben we ieder de overstap gemaakt naar de afdeling Sociale Zaken van de Gemeente Tilburg. Na 12,5 jaar ben ik uitgevlogen en heb ik de switch gemaakt naar het organisatieadviesbureau BMC Groep. Hier heb ik dertien jaar vele sociaaleconomische en veiligheidstrajecten begeleid in allerlei regio’s, waaronder in Midden-Brabant. Mijn grootste hobby: ik ben dol op lekker eten, daar word ik echt heel blij van.
Waarom heb je de stap naar Midpoint Brabant genomen?
Na 25 jaar bij twee organisaties te hebben gewerkt, denk je natuurlijk wel even goed na voordat je een overstap maakt. Voor mij is het doorslaggevend dat de grond vruchtbaar is. Dat er een goed perspectief is. Dat ik een zinvolle bijdrage kan leveren. Ik zie Midden-Brabant als een regio die best wat trotser op zichzelf mag zijn. Of zelfs een voorbeeld kan zijn voor andere regio’s. Want waar is de samenwerking tussen ondernemingen, onderwijs en overheden zo goed georganiseerd als hier? Waar vinden ze elkaar zonder dat het moet, maar gewoon omdat ze het doen en er voor elkaar willen zijn? Vanuit mijn rol als programmamanager bij Midpoint Brabant wil ik graag helpen om de regionale arbeidsmarkt verder te ontwikkelen.
Wat voor type manager ben jij?
Ik denk graag over dingen na. Dat is mijn analytische kant. Tegelijkertijd ben ik ook praktisch ingesteld. Denken en doen. Beschouwend en extravert. Ik kan niet goed stil zitten. Ook geloof ik in ‘wie goed doet, goed ontmoet’ en werk ik graag met mensen samen. Ik ben resultaatgericht en denk vanuit de vraag: ‘Wanneer hebben we het goed gedaan?’. Als we dan toch zoveel tijd met elkaar doorbrengen, laten we er dan echt iets van maken. Ik kan ook volop genieten van goede grappen en grollen…
Wat houdt de functie precies in?
De naam zegt het eigenlijk al: doorontwikkelen van de arbeidsmarkt in Midden-Brabant. Samen met digitalisering en duurzaamheid vormt dit dé centrale maatschappelijke opgave van Midpoint Brabant. Met speciale aandacht voor de sectoren waarin de regio ijzersterk is: maakindustrie, logistiek en leisure. Samen met de regionale arbeidsmarktpartners en mijn collega programmamanagers gaan we alles zo goed mogelijk op elkaar afstemmen, waardoor we samen kunnen excelleren.
Wat typeert de regionale arbeidsmarkt in Midden-Brabant?
Het valt me op dat er hier verrassend veel bedrijven zijn die mondiaal succesvol zijn, zonder dat dit bekend is bij veel mensen. We zijn misschien wat te bescheiden als regio. Deze ondernemingen verdienen het om een groter podium te krijgen. Daar wil ik vanuit mijn functie als programmamanager graag aan bijdragen. Ook vind ik het belangrijk dat we talenten ontdekken, boeien, benutten en behouden voor Midden-Brabant. Het is mooi als mensen, jong en oud, kennis kunnen maken met of aan de slag kunnen bij de mooie bedrijven in onze regio.
De regio is ook sterk in onderwijs. Ik help graag om de band van het onderwijs met het bedrijfsleven te intensiveren. Een van de opgaven is om zoveel mogelijk talent voor de regio te behouden. Met één universiteit, twee hbo’s, drie mbo’s en diverse vakopleidingen kun je rustig zeggen dat Midden-Brabant een excellente infrastructuur heeft op het gebied van kennis. We hebben hier maar liefst 50.000 studenten! Door te laten zien hoe innovatief ons bedrijfsleven is en hoe prettig de woonomgeving is, maak je het voor hen aantrekkelijk om na hun studie in onze eigen regio te blijven werken en wonen.
Midden-Brabant is gewoon een regio waar het aangenaam vertoeven is. Mensen zijn vaak enorm verrast over het prettige verblijfsklimaat. Midden-Brabanders zijn ook van het aanpakken. Niet kletsen maar poetsen. Het valt me op dat er veel informele clubjes zijn. Mensen weten elkaar snel te vinden en te ondersteunen.
Je bent net begonnen… kun je toch al iets zeggen over het regionale arbeidsmarktprogramma?
Een kernonderwerp voor de komende jaren is ‘Een leven lang ontwikkelen’. Hoe jong of oud je ook bent, je kunt altijd blijven leren. In de huidige tijd moet je zorgen dat je bij blijft. Anders mis je de boot. Ik besef me dit zelf trouwens ook. Zo volg ik nu de opleiding Architecturaal Ontwerp aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk, België. Enerzijds relativeert dit mijn dagelijkse werk, anderzijds zijn er ook parallellen. Want ook hier gaat het om sociale, economische en ruimtelijke aspecten. Het maakt me nieuwsgierig en geeft me telkens weer een andere kijk op de wereld.
Bij een ‘Leven lang ontwikkelen’ is het natuurlijk essentieel dat werkgevers, medewerkers en inwoners weten welke financieringsmogelijkheden er zijn voor opleidingen, bijscholing of intersectorale overstappen. Het is onze uitdaging om hen hierin op weg te helpen.
Zaken waar ik ook mee aan de slag ga zijn items als werkgelegenheid, integratie van arbeidsmigranten en aanpak van jeugdwerkloosheid. Midden-Brabant wil een jeugdwerkloosheidsvrije regio worden. Ik sta achter deze ambitie, die professor doctor Ton Wilthagen enkele jaren geleden heeft geformuleerd. Midpoint Brabant is als uitvoeringsorganisatie van Jongerenpunt actief om hier een essentiële bijdrage aan te leveren. Dat begint bij het geven van aandacht. Want aandacht maakt alles mooier. Door gezien te worden, kun je weer dromen. Je moet als jongere iets om te dromen hebben. Als oudere trouwens ook.
Je hoort vaak dat techniekonderwijs hét grote issue is. Natuurlijk krijgt dit ook veel aandacht, onder andere met het regionale digitaliseringsproject Nieuwe techniekcoalitie. De afstemming op het bedrijfsleven gaat de laatste tijd steeds beter. Jongeren groeien tegenwoordig immers op met technologie. De vraag is vooral hoe zij makkelijk de weg kunnen vinden naar een job die goed past bij hen en bij de bedrijven in onze regio. Wat wel een rol speelt is de ontgroening en vergrijzing van de bevolking. Oftewel: minder jongeren, meer ouderen. Ook daar moeten we op inspelen.
Vanwege corona zullen veel bedrijven hun ondernemingsplan drastisch moeten herzien. Er zijn veel organisaties die hierbij kunnen helpen, zoals Kamer van Koophandel, VNO-NCW, Rabobank en natuurlijk Station88, het Huis voor Ondernemerschap en Innovatie met onder andere de Eerste Hulp Bij Ondernemen (EHBO). Midpoint Brabant heeft hierin vooral een dienstverlenende en versnellende rol.
Er gaat veel op je afkomen… hoe ga jij dit aanpakken?
Ik heb veel ervaring in het tot stand brengen van samenwerkingen op het gebied van sociaal domein en arbeidsmarktregio. De basis vormt een strategische visieontwikkeling met bijbehorend werkprogramma en tijdspad. Als dat goed staat kunnen we effectieve projecten ontwikkelen en processen versnellen. Meters maken dus, en samen met andere organisaties zaken in beweging zetten. Dat is juist ook wat Midpoint Brabant doet. In die dynamiek voel ik me helemaal thuis.
Bij het ontwikkelen van het regionale arbeidsmarktbeleid hebben we te maken met vraagstukken van verschillende niveaus: strategisch, tactisch en uitvoerend. Dat vraagt om constante wisseling van taal, perspectief en actiegerichtheid. De kunst is om hier met ondernemingen, onderwijsinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties binnen en buiten de regio een samenhangend geheel van te maken.
In de loop van de jaren heb ik een groot netwerk opgebouwd. In de eerste periode ga ik mijn contacten weer aanhalen en veel nieuwe mensen ontmoeten. Natuurlijk ga ik ook in gesprek met de Midpoint Brabant programmamanagers van de kernsectoren maakindustrie, logistiek en leisure en de programma’s digitalisering en circulariteit. En met de vele externe organisaties waar we mee samenwerken, waaronder ondernemingsverenigingen en het WerkgeversServicepunt Werkhart. Ook mijn voorganger Peter van Ierland ga ik nog uitgebreid spreken. Hij heeft een schat aan ervaring op het gebied van de arbeidsmarkt in Midden-Brabant.
Heb je nog een boodschap voor onze lezers?
De slogan van Midpoint Brabant is ‘Dream it. Do it. Make it.’ Daar ben ik eigenlijk ook wel van. Dromen, doen en (het) maken!